Jump to content

Tinkerbell19

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Tinkerbell19 objavio

  1. Nadovezala bih se sa ovu temu sa svojom problematikom. Naime, kod nas je riječ o verbalnom uznemiravanju, a posljedično i psihičkom. Susjedima su prvo smetala svjetla automobila kada bi nam netko dolazio pa su napadali nas i goste (parcela im je niža od naše) tražili su da ulazimo na rikverc i da o tome obavijestimo goste, nazivali roditelje na kućni 🤦‍♀️ -Nakon objašnjavanja da su "niže" i da i meni svijetle automobilska svjetla s ceste itd...rekla sam im da kupe rolete...poludjeli su na to još više Ako zalijevamo travnjak dolaze do škarpe i onda psuju da ih namjerno polijevamo vodom (ako popuhne vjetar, vjerojatno je odnio kapljice) Ono što me najviše brine, smeta i uznemirava što mi cijelo ljeto psuju djecu!! Šutim i ne obazirem se, ali jučer je pretjerala. Dijete od 2g je plakalo, a ona dole reži "j...ti isus kr...majku, da ti j...vrag mater i djetetu....itd..itd..." nakon što je 3x to izustila, digla sam se i opsovala i ja nju 🤯 (znam, bolje je šutjeti, ali jednostavno sam pukla) E, tu je krenuo monolog, pola sata se drečila, vrijeđala, psovala mi cijelu obitelj, supruga, mene, djecu...stvarno grozno... još ni sama ne vjerujem kakve je sve riječi izgovorila... Djecu sam poslala u kuću... Da sam zvala policiju, vjerojatno bi i ja dobila prijavu za remećenje JRM, samo sam smireno rekla da je stvarno primjer i da umjesto da brine gdje se ja "valjam" nek brine o svojoj djeci, otišla je u kuću, ali je i dalje iz kuće vrištala na mene. Kasnije mi je starije dijete reklo da je i njih ujutro psovala kad su se igrali, a kada su išli za maškare da im je otvorila vrata uz komentar "O, evo naših neprijatelja" 😱 komentar upućen sedmogodišnjem djetetu. Ona ne dolazi direktno do nas da nas psuje, ali psuje kao sama sebi, i onda ako nešto odgovorimo tu kreće party...Ali ne mogu ni šutjeti na te bljuvotine koje se usmjerene na moju djecu. Ovo je samo "kratki" rezime. Ja sam baš uznemirena zbog toga, izbjegavam izaći na dvorište sa djecom, ne pozivam prijatelje na kavu da ih ovi ne napadaju... Ovaj tjedan ćemo postaviti visoku ogradu i zaštitu od pogleda. Planirala sam staviti kameru koja snima zvuk pa da mogu dokumentirati ispade (za sada imam jedan verbalni napad dokumentiran i jedno noćno divljanje kad je vrištala po dvorištu i lupala po grmlju i luđački psovala neku životinju). Što mogu učiniti da to prestane? Odakle krenuti? Kome se obratiti? Probala sam razgovarati, ali oni vjeruju da mi sve radimo namjerno da njima napakostimo i nemoguće je voditi normalnu konverzaciju.
  2. Koristim pravo na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju. Poslodavac je od ove godine uveo "nagradu za radne rezultate" koju isplaćuje na mjesečnoj bazi, sukladno odrađenim satima. U odluci se spominje da osobe koje će raditi cijelu godinu bez korištenja bolovanja, dobit će ukupno 5000kn. Meni isplaćuje pola iznosa predviđene nagrade. Zanima me imam li pravo na puni iznos nagrade, jer moj ugovor sa poslodavcem je na puno radno vrijeme? Ukoliko imam pravo na puni iznos nagrade, na što se mogu "pozvati"?
  3. Nakon porodiljnog dopusta dobila sam rješenje za rad s polovicom punog radnog vremena zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju. S obzirom da radim na mjestu voditelja odjela (ugovor je na neodređeno), poslodavac mi je ponudio drugo radno mjesto, a plaća bi mi ostala ista. Trebala bih potpisati sporazumni raskid ugovora i ugovor za novo radno mjesto. Kako za to radno mjesto (tj.usluge koje bi trebali pružati) još čeka odobrenje ministarstva, želi da potpišem ugovor na SSS kako bi radila na odjelu kojeg sam vodila, a nakon dobivanja odobrenja bi trebala potpisati novi ugovor za prvotno ponuđeno radno mjesto sa VŠS. Za vrijeme mog odsutstva, plaća je rasla svima u firmi i ne znam koliko bi trebala biti satnica za moje trenutno radno mjesto, a ja bih, naravno, željela da mi pripadne viša satnica, a ne ona koja je bila prije odlaska na porodiljni. S obzirom da je plaća definirana pravilnikom o radu, što bi trebalo napisati/potpisati kako bih bila sigurna da će mi ostati moja prava, tj.satnica sa sadašnjeg radnog mjesta i na sljedećim radnim mjestima? Bojim se da ako potpišem ugovor za SSS da mi kasnije ne ponudi ugovor za VŠS i da mi ne smanji satnicu, na satnicu SSS koja je određena pravilnikom o radu. Ukoliko ne prihvatim promjenu radnog mjesta , može li poslodavac poduzeti nešto što bi bilo na moju štetu?
  4. Susjedi imaju parcelu nižu od naše, kada mi dolazimo autom na naše dvorište, svjetlo im "ulazi" u kuću i to ih uznemirava. Najviše je problem ako netko dođe na par minuta pa ne ugasi auto, onda nazivaju na telefon, izlaze na dvorište i deru su na goste i nas,vrijeđaju. Tvrde da imaju snimke 🙈 smeta im što imamo radove na dvorištu pa da to njima ružno izgleda, zemlja, drva.. 🙄Ja sam im predložila da si stave rolon zavjese ili rolete 🤷‍♀️ oni žele da MI to riješimo sa našim gostima, nek ulazimo u dvorište u rikverc ili neka stavimo ograde da njima ne smeta svjetlost 😯 ili će nam raditi probleme svaki put do kad to ne riješimo. Inače smo susjedi već 40g, oni su (pre) uredili gospodarsku zgradu pa nisam ni sigurna da li je legalizirano i da li njihovi prozori uopće smiju biti prema nama,ali to mi je manje bitno. Uznemiruju mi roditelje, goste, a i djecu. Spada li svjetlost automobila pod "imisije"? Kako se zaštitit, što poduzeti? Molim neki članak ili primjer na koji se mogu pozvati da shvate da nisu u pravu. Ili smo možda mi u krivu? P. S. Ne "svijetlimo" u kasnim noćnim satima, većinom su problemi oko 19/20h
  5. Molila bih savjet! Služnost kolnika upisana je u ZK, put/kolnik prolazi između 2 kuće. Ljudi iz jedne od kuća, naknadno su produžili stepeniste i nadstresnicu koja će teoretski smetati ukoliko će trebati proći traktor ili neko veće vozilo, otac je tada preko odvjetnika nesto poslao (nemam uvid trenutno o čemu je točno bila riječ), ali su navodno "skratili" nadstrešnicu. Sada redovito oko kuće slažu kamenje,nasipavaju sljunak, a kako je prolaz nespretan, otac često autom "navodno" pomakne kamen. Oni su sada taj put zapravo ograničili, ali ne sa nekim fiksnim zidićem ili sl. Nakon svakog naseg prolaska automobilom, oni izlaze i slikaju to kamenje i šljunak, pa nas časte svakakvim epitetima, pa nam zovu policiju koja nam redovito dolazi na razgovor zbog toga. Da napomene da je čovjek već i fizički napao oca zbog čega je kažnjen uz uvjet koji je prošao, a trenutno traje i kazneni postupak protiv dotičnog zbog napada nožem na mog supruga te dotični ima zabranu približavanja suprugu. Kako su roditelji u godinama, cijela ta situacija ih uznemirava. Mene interesira što možemo poduzeti po pitanju tog njihovog naslagivanja kamenja i ograničavanja prolaza. Stvarno ne bi željeli više "hodati" po sudovima, a kako to biva, ni nakon završenih sudskih procesa nema mira. Postoji li način da se to riješi bez komunikacije sa dotičnim ljudima i sudovima ili smo osuđeni za svaki kamen pokretati neke postupke? Unaprijed zahvaljujem na savjetima!
  6. Spitfire, hvala na odgovorima. Bili smo danas kod građevinskog inspektora. Pokrenut će optužni prijedlog prema čl. 162. Zakona o gradnji : i tu navodi u obavijesti zbog "izvođenja radova na izgradnji građevina, a nije registriran za obavljanje djelatnosti." U principu danas sam saznala da je prvotno kod nas bila inspekcija rada (nisam bila kod kuće, a roditelji nisu znali koja je inspekcija bila), koja je slučaj proslijedila građevinskoj inspekciji budući da ona navodno nije "pronašla" ništa što bi bilo u njenoj domeni, a zapisnik sadrži i par netočnih navoda pa ćemo o tome na sudu vjerojatno. Nadam se da ćemo proći sa nekom opomenom, sudskim troškovima ili??? Još me zanima smije li, u ovom slučaju konkretno inspekcija rada, fotografirati kuću i hodati okolo po dvorištu i tek se naknadno javiti i predstaviti? Hvala još jednom
  7. Večer! Nadam se da sam stavila pitanje u dobru rubriku. Mijenjali smo krovište, tj. promjena crijepa. Radili smo to uz pomoć 3 prijatelja. Susjed nas je prijavio, izašla je građevinska inspekcija, uzeli su izjave i sada se moramo dodatno očitovati, tj. dostaviti dokumentaciju koju mi nemamo, osim uporabne dozvole za kuću i ZK izvadak. Inspekcija nije zatekla nikoga na krovu, krov je bio samo "raskriven", prijatelji su nezaposleni-što su naknadno i utvrdili da nisu ničiji zaposlenici. Savjetovano nam je da napravimo sa nekom firmom ugovor kao da su nam oni radili, a prijatelji su samo dodavali crijep, što meni nema smisla jer po tome ispada da su prijatelji možda i neprijavljeni radnici od te firme. Interesira me sljedeće; 1. Jesmo li smjeli mijenjati crijep sami ili smo bili obavezni angažirati firmu? 2. Ako smo morali uzeti firmu, interesira me u kojem zakonu/pravilniku to piše? 3. Jesmo li trebali tražiti neku dozvolu i od koga za promjenu crijepa? 4. Kako se postaviti u našem slučaju, što očekivati (kazne??) ? S obzirom da imamo tako divnog sugrađanina, a čekaju nas još neki radovi oko kuće (fasada i uređenje dvorišta) koje radove u principu građanin može izvoditi samostalno, tj. bez angažiranja firme? Ja sam iskreno šokirana sa činjenicom da navodno ne smijemo sami zamijeniti crijep ako nam prokišnjava Unaprijed zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija