Jump to content

suzy1

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je suzy1 objavio

  1. Sad shvaćam zašto ste me pitali za detalje. Radnik se ne brine za sebe, da će poslodavac naštetili njemu s tom odlukom. Gledano sa strane zaista ispada idealno, da se poslodavac brine za radnika, da se radnika nagradilo i to je činjenica. Gospodin to ne želi jer se boji da će u njegovom odsustvu biti donesene krive odluke koje bi da je prisutan on nadgledao, prijavio, upozorio... Jedini razlog zbog kojeg na oslobođenje od obveze rada ne želi pristati je dobrobit firme u kojoj je dočekao mirovinu i dobrobit njegovih kolega, ne i vlastiti interesi.
  2. Oprostite ali nisam shvatila Vaše pitanje. Moj upit je jednostavan (ispričavam se ako sam bila nejasna) ima li poslodavac pravo osloboditi radnika od radne obveze prije mirovine ukoliko radnik nije suglasan?
  3. Naravno, to je i više nego pohvalno. Međutim gospodin to ne želi niti zahtjeva, najviše iz razloga što sumnja da bi poslodavac u tom periodu donosio odluke koje su u najmanju ruku nemoralne, ako ne i u suprotnosti sa zakonom. Iz tog razloga pitam postoji li zakonska osnova da poslodavac oslobodi radnika od obveze rada, odnosno može li to poslodavac učiniti isključivo vlastitom odlukom bez suglasnosti radnika.
  4. Radnici imaju organiziran prijevoz od radnog mjesta od grada u kojem žive do obližnje općine u kojoj je sjedište poslodavaca te nemaju pravo na naknadu za prijevoz. Radnici koji žive izvan tog grada i općine firme imaju pravo na međumjesni prijevoz ali i mjesni prijevoz, odnosno isplaćuju im se troškovi prijevoza na dvije osnove bez obzira na to što je mjesni prijevoz organiziran od strane poslodavca za sve radnike. Stavlja li time poslodavac radnike koji nemaju pravo na putne troškove, imaju samo pravo na mjesni organizirani prijevoz od strane poslodavca, u nepovoljniji položaj? Ima li poslodavac na to pravo?
  5. Molim za pomoć. Radnik odlazi u starosnu mirovinu krajem godine. Dobio je obavjest poslodavca da iskoristi godišnji i sljedećih par mjeseci ima oslobođenje od obveze rada odnosno ne mora se vratiti na posao. Radnik to nije tražio i obavljao bi svoje poslove nakon godišnjeg odmora do zakonski propisanog roka za mirovinu. Može li poslodavac donijeti tu odluku bez suglasnosti radnika, na temelju kojeg zakona i mora li ju obrazložiti?
  6. Hvala Vam na odgovoru, postavila sam pitanje jer su stalni sezonci radili do kraja listopada 2019. U sezoni 2020. nisu zaposleni zbog mjera covid 19 i kraće sezone te im je produžen status stalnih sezonaca do sezone 2021., dok su na tri mjeseca ugovor na određeno u 2020. potpisali do tada nezaposleni radnici. Početkom sezone 2021. ponovno se zapošljavaju nezaposleni radnici na određeno dok je nepoznato hoće li i kada poslodavac zaposliti stalne sezonce. Ako sam dobro razumjela Vaš odgovor poslodavac je dužan zaposliti i stalne sezonce kako ne bi imao posljedice zbog ne ispunjavanja obveza ugovora sa stalnim sezoncima.
  7. Hvala na odgovoru, sve navedeno mi je jasno. Konkretno me zanima ima li stalni sezonac prioritet pri zapošljavanju nad drugim osobama ( koje su do tog trenutka bile nezaposlene, odnosno na zavodu).
  8. Pozdrav, Zanima me da li poslodavac može zaposliti u sezoni 2021 radnike koji su radili na određeno vrijeme sezonski a nisu imali status stalnog sezonca, prije nego zaposli radnike koji imaju status stalnog sezonca. Hvala na odgovoru.
  9. Poštovani, U katastru sam tražila promjenu površine/vrste građevine na temelju parcelacijskog/geodetskog elaborata, te dobila rješenje o provedenoj promjeni koje je nedavno postalo pravomoćno. Zanima me koji je vremenski rok za provedbu te promjene u zemljišnim knjigama? Unaprijed zahvaljujem
  10. Mi već imamo "Geodetski elaborat za evidentiranje promjena podataka o zgradama ili drugim građevinama za potrebe provođenja promjena u katastru zemljišta", da li je to dokument o kojem govorite? Taj dokument je ovjeren od katastra, ima pečat s klasom i urbrojem. Po onome što sam pročitala na internetskim stranicama ministarstva pravosuđa shvatila sam da izradom tog elaborata (koji posjedujemo) tj njegovom ovjerom u katastru ( ovjeren je 2015.godine) automatski kreće postupak donošenja rješenja o upisu, pa mi nije jasno iz kojeg razloga to još nije učinjeno s obzirom da je prošlo već više od tri godine od njegovog ovjerenja. Ili sam krivo razumijela i opet treba izraditi određeni elaborat? Majka se bavila dokumetacijom do 2015. godine i ne sjeća se koji su bili zadnji postupci, a ja sam tek nedavno preuzela rješavanje tog problema pa sam još nedovoljno upućena, tako da se ispričavam ako sam nejasna i ako Vas nisam dobro razumjela.
  11. Pozdrav svima, Majka je 2014. godine pokrenula postupak za legalizaciju nezakonito izvedene rekonstrukcije - dogradnje i nadogradnje kuće. Napravljen Geodetski snimak, dobili smo Riješenje o izvedenom stanju kojim je ozakonjena zgrada, te je 2015. napravljen Geodetski elaborat koji ima pečat i potpis Područnog ureda za katastar. Zanima me kako novu kvadraturu upisati u katastar i zemljišne knjige. Odnosno što treba poduzeti i koje dokumente predati kako bi to bilo upisano.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija