Jump to content

savjest2

Korisnik
 • Broj objava

  22
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. 'Hipokratova optužnica'

  Mada je ovo citirano ovdje, općenito vezano za k djela, 'stranac' se odnosi na turista, ne može se odnositi na npr Argentinca, alžirca, grka..koji su ovdje došli studirati, diplomirali, dobili hrvatsko državljanstvo i desetljećima žive. Je li sam u pravu?
 2. 'Hipokratova optužnica'

  Da, ustvari o tom članu ste 27.7.2015. objavili velik komentar.
 3. 'Hipokratova optužnica'

  Da, hvala.
 4. 'Hipokratova optužnica'

  Oprostite puno, jeste sigurno dobro računali ili ja krivo ovo shvaćam(prijateljica mi je ovo poslala, ni ona nije pravnik): Pod 'zadnja provjera 5.11.2009.' Zastara kaznenog progona Članak 19. (1) Kazneni progon radi primjene kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske, osim u slučajevima kad se radi o kaznenim djelima navedenim u članku 18. stavka 2. ovoga Zakona, ne može se poduzeti kad protekne određeno vrijeme od počinjenja kaznenog djela, i to: ⇒ dvadeset i pet godina za kazneno djelo s propisanom kaznom dugotrajnog zatvora, ⇒ petnaest godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od deset godina zatvora, ⇒ deset godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od pet godina zatvora, ⇒ pet godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od tri godine zatvora, ⇒ tri godine za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od jedne godine zatvora, - tri godine za kazneno djelo s propisanom kaznom zatvora do tri godine ili novčanom kaznom ⇒ dvije godine za kazneno djelo s propisanom kaznom zatvora do jedne godine ili s novčanom kaznom. (Brisano NN 71/2006) (1) Kazneni progon, osim u slučajevima navedenim u članku 18. stavku 2. ovoga Zakona, ne može se poduzeti kad protekne određeno vrijeme od počinjenja kaznenog djela, i to: – trideset godina za kazneno djelo s propisanom kaznom doživotnog zatvora, – dvadeset godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od deset godina zatvora, – petnaest godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od pet godina zatvora, – deset godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od tri godine zatvora, – pet godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od jedne godine zatvora i – tri godine za ostala kaznena djela (2) Ako je za kazneno djelo propisano više kazni, zastara se određuje prema najtežoj od propisanih kazni za to djelo. (3) Zastara kaznenog progona za kaznena djela počinjena na štetu djeteta i maloljetne osobe ne teče do njihove punoljetnosti.
 5. 'Hipokratova optužnica'

  Čl. 293. st. 2. KZ-a. Po tome sigurno nije nastupila zastara!?
 6. 'Hipokratova optužnica'

  "Naime, za ona djela kod kojih su liječnici samo prepisivali Farmalove lijekove USKOK ih sumnjiči za blaži oblik primanja mita, dakle za to da su dobili novac za nešto što bi ionako morali napraviti.Gomila dokumentacije U slučajevima kada bi izdavali fiktivne recepte za lijekove kojima bi istjecao rok trajanja, tereti ih se za radnje koje nisu smjeli napraviti, a za što je zapriječena i veća kazna. " 4. Ovo je odsječak iz S. Dalmacije 13.11.2012.g. Zanima me što to znači 'blaži oblik primanja mita' po pitanju k progona? Je li to uopće provodljivo ima li veze sa određivanje članka i ili stavka članka k.d.?
 7. 'Hipokratova optužnica'

  1. Što se tiče povrata stvarne nelegalne pribavljene koristi takvim kd, da li tu postoji zastara koja je odvojena odnosno drugačija od zastare samog navedenog djela? Naime, u jednom Vašem postu ili odgovoru na ovom forumu, ćini mi se (jer nisam dobro razumjela) da ste naveli da zastara povrata nelegalne koristi nastupa nakon 10 godina! Ako sam dobro shvatila. 2. Opravdanje dotičnog liječnika tada tipa 'sve je išlo kao autorski honorar za studije sa potpisom na ugovore i isplatom na žiro račun, ne na ruke, pa mi nije bila sumnja da se ovo tretira kao kd, nisam ja pravnik da znam sve zakone...', bi li išta umanjilo na težini optužnice? 3. Na osnovi svega iznesenog, po kojem bi stavku kd.mito išla optužnica?
 8. 'Hipokratova optužnica'

  Tema mi je postala zanimljiva i zbog nje same. Znači, liječnik ako nazove farmaceutskog predstavnika i pita ga 'ima li koja studija za mene' tu ne bi bilo poticanja, a ako ga nazove i kaže npr 'ne budete mi ponudili studiju, ili Bon..itd onda ću prestati propisati lijekove vaš firme', onako kako su neki iz Hipokratove akcije navodno radili, bi li se to smatralo poticanjem?
 9. 'Hipokratova optužnica'

  Poticanja od strane liječnika! ne znam kako bi to bilo, predstavnik je obično obišao liječnika, kao i inače, ali znam za dva navrata kad je liječnik dotičnog predstavnika nazvao, ili vidio slučajno, ne mogu se točno sjetiti, i pitao 'ima li koja studija za mene'? To je ustvari bila lista od 10 do 30 rubrika za upisati imena pacijenata kojima je propisao dotični lijek (50-100 kn za svaki), i pored je svakog imena upit o učinkovitosti i možda nuspojavama (teško se sjetiti, ali tako je otprilike). I, svaki put prilikom dogovora oko ovakvih 'studija', predstavnik i liječnik bi potpisali izjavu o autorskom honoraru (zbog toga je njemu bilo čudno da je ono sve bilo kazneno djelo, tako smo naknadno da je komentirao) pa tjedan ili ponekad dva ili tri tjdana nakon što bi se lista popunila, slijedila bi isplata na žiro račun.
 10. 'Hipokratova optužnica'

  To, ne, dakle, zadnja 'suradnja' sa farmaceutskom tvrtkom mu je bila 4 ili 5 mjesec 2008.g, to je sigurno, nakon toga nije ni mogao biti u sličnim (ne)prilikama jer je promijenio radno mjesto. Postupka prema njemu nije nikada bilo, zato pitam za mogućnost pokretanja takvo što sada. Ako bi se navedeno okvalificiralo kao mito, kad bi onda nastupila zastara?
 11. 'Hipokratova optužnica'

  Imate Vi mišljenje ili ideju za što? Sve ostale točke su mi jasne, samo još to preostalo. Kako imate intenzivan rad i svakome izađete u susret pa velikodušno odgovarate, možda ste, oprostite, kažem možda, zaboravili da nije ništa pokrenuto, zadnji autorski ugovor bio 4-5 mj/2008., medicinska opravdanost propisivanja lijekova nije bila upitna ALI je bila 'nadahnuta' stimulirana i nagrađivana te isplata novca je uvijek slijedila par dana ili koji tjedan nakon popunjavanja određene liste pod imenom i prezimenom pacijenata. Evo u sažetku.
 12. 'Hipokratova optužnica'

  1. Samo da dodam, sjetila sam se da je među ostalim potpisanim papirima između liječnika i predstavnika farmaceutske tvrtke bio i ugovor o djelu, ili autorskom honoraru, ali vjerojatnije je ovaj drugi, po mom sjećanju. 3. Nisam pravnica pa nisam razumjela, s obzirom na sve opisano, rečeno i na datume, je li to onda ušlo u zastaru ili nije? 4. Ni ovo nisam razumjela, znači li to da se u svakom slučaju vraćaju se samo sredstva koja su protupravno oduzeta jer parničnog postupka nema(naravno, kad bi se vodio postupak i kad bi se proglasio krivim).
 13. 'Hipokratova optužnica'

  1. Tada su farmaceuti davali liste za popunjavanje od broja 1 preko broja 15 pa do 30(najviše) pa za svaki po 50 do 100 kn. Učestalost lijekova kao i opravdanost, sve u svemu, nije upitna. 3. Nema postupka, dakle, ne vodi nikakav postupak, zadnja radnja se dogodila u 4 ili 5 mjesec 2008. i nikakav postupak nikada nije pokrenut, zato i pitam za mogućnost pokretanja. 4. Drugim riječima, kad bi se sada vodio postupak (ako zastara nije nastupila i ako se proglasi krivim) navedeni liječnik bi uplatio samo onoliko koliko je zaradio i nikakve druge parnice za kamate ne bi bilo?
 14. 'Hipokratova optužnica'

  Dopustite da postavim par napomena pod rednim brojevima. 1. Lijek nije bio neopravdano propisan, to je činjenica, onaj koji je stvarno imao visok tlak taj je dobio lijek za visok tlak ali bi uvijek nastojao propisati lijek koji se nagrađivao i ponekad ukinuti dosadašnji lijek. 2. Glede poreza na sredstva na žiro računu, u međuvremenu sam se predomislila za tu mogućnost jer se ne mogu sjetiti (je li se Vi sjećate) je li već tada postojala mogućnost oporezivanja na sredstva na žiro računu, tada još nije bio OIB u funkciji! 3. Sad znam pouzdano da je zadnja 'suradnja' sa farmaceutima bila 4 ili 5 mjesec 2008.g, je li moguće da je stupila zastara kao što ste tu mogućnost postavili? i zadnje pitanje kao edukativno, 4. U slučaju da se pokrene postupak, pretpostavka, i da bude proglašen krivim, sredstva koja su zarađena bi trebala biti vraćena u cijelosti? i što je s kamatama tj hoće se kamate obračunati za čitavo razdoblje sve do dana presude ili kako?
 15. 'Hipokratova optužnica'

  Nadam se ste shvatili štamparsku grešku u prošlom post tako da ono nije simulacija nego stimulacija. I da dodam kako se sve plaćalo na žiro račun i koliko ja znam sredstva na žiro računu se oporezuju tako da, sve skupa, nije tajnovito i uvijek se moglo saznati i pristupiti se podacima.
×