Jump to content

savjest2

Korisnik
  • Broj objava

    122
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je savjest2 objavio

  1. Iscrpljene su sve te mogučnosti, ništa nije pomoglo osim obećanja 'sutra, prekosutra'. Tužba po kojem članu?
  2. savjest2

    Prevara

    Poštovani, prije 8 mjeseci sam potpisao ugovor sa obrtom izvođenja toplinske izolacije fasade (stiropor) na mojoj kući prilikom čega sam platio 18 000 eur kao avansno plaćanje. Međutim, nakon 10-ak dana, zbog nepoštenog rada, po mom mišljenju, ugovor smo sporazumno raskinuli te potpisali drugi ugovor o raskidu (meni je ovaj način bio prikladniji nego ćekati da se sudom riješi problem)sa dinamikom vraćanja dio avansa a koji po izvođaću iznosi oko 5500 eur. tako da mi je ta svota trebala biti vraćena do kraja sijećnja ove godine. No, od tada, bivši izvođać bi samo obećavao neke termine/ datume tako da sam izgubio nadu u njegove namjere. Što mi je ćiniti?
  3. Pitanje je hipotetske naravi, naime, ja dižem 80 000 eur dok bi naslijeđeno bilo 10 puta vrijednije.
  4. Molim upućene da mi ovo objasne. Kod dizanja nehipotekarnog kredita, znam da u slučaju smrti banka nema pravo uzeti nekretnine niti pokretnine radi podmirivanja duga(kredita), ali, da li su nasljednici dužni vratiti kredit?
  5. Molim vas, kad investitor angažira inžinjera za nadzor gradnje, mora li uz to u svakom slučaju angažirati i tzv kordinator II ili pak postoje neki uvjeti koji iziskuju da se to uradi?
  6. savjest2

    Mirovina

    Molim upućene da mi daju savjet, ovaj put je za mog prijatelja. On je predao zahtjev za umirovljenje prije dva mjeseca sa nepunih 55g zbog narušenog stanja srca što nije sporno. Kako mu je bitna i visina mirovine, ako mu se odobri, sad pomalo oklijeva odnosno nije siguran bi li ipak išao u mirovinu ili ne, zato pita i svoga doktora i poslodavca(bez da mu iko zna pravi odgovor): u slučaju da mu se zatražena mirovina odobri i u slučaju da se on definitivno predomisli u smislu da ipak ne ide u mirovinu, bi li u tom slučaju mogao odbiti eventualno odobrenu mirovinu tj da ipak nastavi s radom ili bi morao ići u mirovinu? Hvala lijepa.
  7. Jasno mi je samo kad sam se javio u građevinsku inspekciju oni su rekli da oni nemaju veze u vezi debljine betona u zidovima..
  8. Poštovani, prilikom gradnje moje kuće evidentirao sam odstupanja od projektne dokumentacije u smislu smanjivanja dimenzija ndkih stupova i širine zidova te sam zatražio obustavu radova jer bi išao u sudsku tužbu. Zanima me kakva je sudska praksa u vezi brzine izlaska sudskog vještaka na teren radi vještva te kada odnosno u kojoj fazi sud može smatrati da su dokazi koje sudski vještak prikuplja dovoljni kako bi onda sud dao odobrenje za nastavak gradnje?
  9. I recite molim vas kakva je sudska praksa ako dižem tužbu, točno me zanima kojom se brzinom angažira sudski vještak i da li se gradnja može nastaviti u nekoj fazi sudskog procesa koji će nažalost, pretpostavljam, dugo trajati? Ili se gradnja može nastaviti tek kad se sudski proces okonča i nikako drugačije?
  10. Hvala Vam na savjetu, nisam još donio takvu odluku, ali, je li ipak treba čitava procedura koju ste naveli mada se radi o temelju sa septičkom jamom što će reči da se zapravo radi o uklanjanju iz rupe, jame, a ne o rušenju u smislu rušenja. I, ono što sam Vas još htio pitati, nepravilnosti odnosno odstupanja od dokumentacije prilikom gradnje se prijavljuju građ.inspekciji ili sudu preko tužbe pa bi onda sudski vještak izvršio vještvo?
  11. Molim upućene za informaciju. Nakon što je gradnja objekta započela i nakon što sam uočio nedostatke ne prvoj etaži, odmah sam obavijestio inžinjera nadzora i izvođaća da raskidam ugovore sa njima. Veći dio tog kata bi trebao rušiti kako bi gradnja ponovo počela na zdravim stupovima..itd. S obzirom da ne mogu još pronaći drugog inž.nadzora, muči me, mogu li izvršiti ovo rušenje, samo rušenje, bez da budem pokriven ugovorom o nadzoru(s obzirom da sam rakinuo ugovor sa, sad već, bivšim inž.nadzorom). Hvala.
  12. Poštovani, unatrag tri tjedana je započela gradnja dvije etaže kod mene ali jutros sam uočio odstupanja od projektne dokumdntacije u smislu smanjenja debljine temeljne ploće za dva cm (u projektu piše 30 cm, izvedena po 28 cm). Izvođač i inžinjer nadzora me uvjeravaju da to ne utječe na stabilnost kuće, nisu me uvjerili. Pitam vas, molim vas, čija je to odgovornost ako idem na sudski progon, izvođača ili inžinjera nadzora i kako procedura ide oko toga tj je li sud šalje vještaka za provjeru i kad se može nastaviti sa gradnjom, u kojoj fazi sudskog procesa? Hvala lijepa.
  13. Postovani, Ako sam rođen 2.8.1962. je li to znači da moram odlaziti u mirovinu na dan 2.8.2027. ili tek pri kraju 2027g.?
  14. Poštovani, konkretno pitam slijedeće: ako punac ili svekar radi kuhinju, parkete, struju..bilo što svojoj nevjesti( i sinu naravno)u stanu koji joj otac misli ostaviti u naslijeđu, radi to besplatno, smatra li to prekršajem ili radom na crno?
  15. Poštovani, u fazi sam gradnje temelja a nisam zadovoljan sa inžinjerom nadzora zbog propusta samog nadzora kao i zbog komunikacije. Sa njim sam sklopio ugovor o nadzoru za čitav objekt od čega se dosada radilo cca 10% pa me zanima na koji način mogu raskinuti ugovor, kako da mu isplatim dosadašnji rad(i što ako se time ne budem složio)i kako da mi on izda dokument kojim potvrđuje što se do sada nadziralo radi nastavka nadzora od strane onoga koga budem uzeo pa i radi uporabne dozvole u budućnosti. Lp
  16. Molim vas, ako ravnatelj jedne javne ustanove omoguči jednoj osobi koja je do sada radila u toj ustanovi a sada prelazi u drugu javnu ustanovu da radi kao 'vanjski suradnik' kako bi dodatno zarađivala a da pri tome ne da prednost najprije svojim djelatnicima (a njih ima koji su zainteresirani) da zarade, krši li zakon o radu i po kojem članku? Hvala.
  17. Da budem jasan, ja sam ne želim koristiti taj dio godišnjeg niti da mi ga isplati.
  18. Može li djelatnik u javnoj ustanovi da bezuvjetno ne iskoristi preostali, stari, godišnji odmor? Drugim riječima, djelatnik bi 'ostavio, poklonio' ustanovi te dane godišnjeg. Razlozi su osobne prirode, ako se to mora obrazložiti.
  19. Samo barem par riječi molim Vas.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija