Jump to content

dragica babić

Korisnik
  • Broj objava

    0
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani gospodine,

    imam složen problem i na ovom portalu sam nova,  još ne registrirana.

    Molim za pomoć pravnim savjetom.

    Udovica sam 11 god. Još uvijek radim, do 9 mj. kada želim uzeti mirovinu od pokojnog supruga,  jer nemam još dugo uvjete za svoju.

    Selim se na more gdje sam kupila s prijateljem stan pola-pola. On nema djece niti suprugu,  ali ima sestru i nećake te je njima već poklonio kuću.

    Ne bih se vjenčala zbog suprugove mirovine ali se želim osigurati glede nasljeđa njegove polovice stana, zajedničke stečevine u vidu auta, namještaja, štednje...

    Koji je ugovor u mom slučaju ( i njegovom naravno ) najsigurniji.

    U slučaju da ja prva umrem želja nam je da stan naslijede moja djeca, te ne želim imati eventualne probleme sa njegovom sestrom i njenom djecom.

    Napominjem da ću živjeti do smrti uz njega, pružati svu eventualnu njegu.

    Ako mi možete dati savjet molim na  email: mirna0407961@gmail.com

    Unaprijed zahvaljujem.

    Mirna.

     

    1. Prikaži ranije komentare  14 više
    2. G-man

      G-man

      Kako vaš neformalni IB partner iza sebe nema srodnika, koji bi spadali u krug nužnih nasljednika pa radili probleme poslije njegove smrti, sve se lako riješi ili oporukom ili darovnim ugovorom (no, imat ćete obvezu plaćanja poreza ukoliko vam IB zajednica nije "formalna").

    3. dragica babić

      dragica babić

      Nije problem platiti,  to znam da moram,  samo nisam znala da može oporučno ostaviti

      nekretninu nekome tko nije prvi srodnik.

      A što se tiče IB zajednice i plaćanja poreza  evo primjer iz osobnog iskustva.

      S pokojnim suprugom nisam bila vjenčana jer smo živjeli kao podstanari a bili prijavljeni na odvojenim adresama,  te smo htjeli prvo napraviti kuću i tek tada se vjenčati,  sklopili smo kod javnog bilježnika

      ugovor ( izjavu) o IB, digli kredite,  kupili zemlju  počeli praviti kuću,, naravno 1/2,  sve legalno, oteglo se to  i prije završetka kuće muž iznenada umre od srčanog udara. Davno je to bilo. 2008 god.

      Bez obzira na ovjerenu IB, nakon puno muke i povlačenja po sudu s njegovim roditeljima i dokazivanjem pomoću svjedoka IB, morala sam platiti porez na nekretninu kao i na auto, sve što je bilo na njegovo ime.. Odvjetnik u Poreznoj upravi kaže da je IB izjednačena sa bračnom zajednicom,  ali kada je imovina u pitanju tada nije.

      Tako sam na već jednom plaćeni porez prilikom kupovine zemlje i stare kućice  za isto to ponovo platila porez i na auto također,  pa tek onda mogla koristiti nekretnine i pokretnine. ( auto ).

      To je moje   gorko iskustvo sa državom...poreznom.. sudom.

      Ne vjerujem više u IB.

      Hvala vam puno i neću više smetati.

       

    4. G-man

      G-man

      Da, moram se ispraviti odnosno dopuniti glede poreza - pravnik u PU je u pravu što se stjecanja imovine po osnovi nasljedstva tiče, međutim to ne uključuje eventualan udio u (izvan)bračnoj stečevini (no, to treba i dokazati).

      Svojevrstan paradoks, ali tako je, kako je.

      Lp

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija