Jump to content

brederode666

Korisnik
 • Broj objava

  4
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Vlasnik sam 40% idealnog dijela kuce sa okucnicom. U oporuci stoji da naslijedujem stan u prizemlju, a ostatak kuce i zemljiste naslijeduje brat. Medutim na ostavinskoj raspravi je dogovoreno da dobivam 40% nekretnine i tako sam upisan u vlasnicki list (40% nekretnine koja se sastoji od ca 300 m2 kuce sa 3 kata i 300 m2 okucnice ispred i iza kuce). Da napomenem: stan o kojem se radi je znatno manji od 40%. Pojma nemam kako je kod ostavinske rasprave ispalo 40% ali svi su se slozili. Ja sam nakon ostavinske platio sve troskove vezane za legalizaciju, porez, komunalno kao da posjedujem 40%. Sada zelim prodati stan, za sto trebam prvo etazirati vlasnistvo i pitam se sto zapravo posjedujem. Ja nemam problema da je stan manji od 40% povrsine ali bi htio nesto okucnice. Naime, buduci da je moj stan u prizemlju u straznjem dijelu kuce sa posebnim ulazom koji gleda na vrt potencijalni kupac ne zeli da se netko sece ispod njegovog prozora i zeli barem 1-2 m vrta u duzini stana. Brat se ne slaze sa time i ostaje pri tome da sam ja vlasnik samo stana ali ne i okucnice. Dakle etaziranje nema smisla i vjerojatno cemo morati traziti razvrgnuće suvlasničke zajednice. Konkretna pitanja: 1. Koji je status vlasnickog lista? Definitivan dokumenat? Dakle 40%? 2. Kod razvrgnuće suvlasničke zajednice: sto je presudno: oporuka/ rjesenje poslije ostavinske rasprave ili vlasnicki list ? Lijep pozdrav i hvala TM
 2. Etaziranje i pravo na okucnicu

  Hvala na brzom odgovoru. Ja ne zivim u stanu i htjeli bi ga prodati, prema tome mi cemo pokrenuti etaziranje. Ako suvlasnici shvate da je dvoriste zajednicko oni ce se vjerojatno protiviti etaziranju. Momentalno oni koriste citavo dvoriste kao vrt. Mozda bi bilo najbolje pokreniti etaziranje i ne spominjati dvoriste sa pretpostavkom da i buduci vlasnik ima automatski pravo na 2/5.
 3. Etaziranje i pravo na okucnicu

  Naslijedstvom (oporuka) mi je ostavljen stan u obiteljskoj kuci. Tijekom ostavinske rasprave odluceno je da ja postajem vlasnik 2/5 kuce sa dvoristem (provedeno u zemljisne knjige, posjedovnica A-C; vlasnistvo kuca + dvoriste). Ja zelim prodati svoj dio, ali suvlasnici osporavaju pravo na dvoriste (pozivaju se na oporuku u kojoj je ostavljen samo stan). Ja bih poceo proceduru etaziranja i pitam se da li automatski imam pravo na 2/5 dvorista kao sto je upisano u vlasnickom listu i sto mogu poduzeti ako se vlasnici protive. Naravno. stan ce se lakse prodati ako ima dvoriste. Ja sam nakon ostavinske rasprave platio porez i sve doprinose ukljucujuci legalizaciju u omjeru od 2/5 tako da mi se cini nekorektno da se to uzima kao osnova, a kasnije se taj omjer osporava. Prakticno pitanje: ako se suvlasnici ne sloze, koja je procedura i moram li racunati na godine sudskog spora?
 4. Htjeli bi postaviti malu drvenu kucicu (vikend) na zemjistu (900 m2) koja se vodi kao oranica i koja je u urbanistickom planu Samobora u podrucju zone ogranicene izgradnje. Na cesticama oko nas nalaze se vikend kuce ali one su u ''gradevinskoj zoni''- dakle na vrijeme je trazena prenamjena. Koje su mogucnost? 1. Pomocna zgrada npr za vocnjak? Mi imamo zasadene vocke, ali ne znam da li je velicina zemljista dovoljna da se postavi mala kucica. Mi posjedujemo i cestice oko ove cestice i ako je samo u pitanju velicina mi mozemo spojiti sve cestice u jednu, u tom slucaju bi imali oko 2000 m2. 2. Prenamjene u gradevinsko zemljiste? Koje korake bi trebali poduzeti? Da li imate neku indikaciju o troskovima i koliko takav zahtijev traje? Lijep pozdrav i unaprijed hvala na informaciji.
×