Jump to content

Boxxer

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Samo da istaknem, naveli ste spor.. Ovdje nije riječ o sporu nego razvrgnuću suvlasničke zajednice, vanprnicni postupak. Stranke su dogovorno riješile vlasničke odnose. A odvjetnik je samo sastavio ugovor (tipski)… i fakturirao 7.500 eura! Za ugovor!
  2. Da, ispravno ste zaključili. Ali kako je moguće da odvjetnik proizvoljno procjeni vrijednost nekretnina jer to nije ni približna stvarna vrijednost. Možemo li se obratiti odvjetničkoj komori jer je ovo apsolutno neetično i suprotno dobrim poslovnim običajima.
  3. Ne, PDV nije obračunat jer nije obveznik. Na koje zbrojene zahtjeve mislite? Ovo je samo naknada za izradu ugovora. U ugovoru je navedeno da jedna nekretnina pripada stranci A, a druga stranci B, s tim da će stranka B još isplatiti stranku B za razliku vrijednosti u iznosu od 23.000 eura. Nigdje se nije spominjala vrijednost tih nekretnina te je odvjetnik ocigledno samostalno “odokativno” napravio procjenu. Zanima me je li osnovica po kojoj se treba ravnati ovih 23.000 eura? Jer to je ujedno stvarna vrijednost ugovora.
  4. Odvjetnik nam je za izradu ugovora o razvrgnuću suvlasništva isporučio fakturu na 7.500 eura. Predmet ugovora su dvije nekretnine za koje nigdje nije navedena njihova vrijednost. Jedini iznos koji je ugovorom definiran je iznos “prijeboja” od 23.000 eura. Na upit odvjetniku kako je obračunao naknadu, izjavio je da je osnovica procijenjena vrijednost obje nekretnine, s tim da nije naveo niti tko je procjenio niti kako. Na nas ponovni upit i napomenu da je vrijednost nekretnina znatno niza od navedene, odgovara nam neka onda kažemo koliko mislimo da je vrijednost!? Zanima je li ovakav obracun ispravan i zar nije osnovica 23.000 eura odnosno čak varijanta prema tarifi kad u ugovoru nije iskazana vrijednost? Unaprijed hvala na odgovoru.
  5. Boxxer

    J.d.o.o.

    Postovani, sklopili smo kupoprodajni ugovor s kupcem koji ima j.d.o.o. Kupac je potpisao ugovor, ali nije stavio pečat jer tvrdi kako od 1.1.2021. za tvrtke osnovane kao j.d.o.o. nije potreban pečat već samo potpis osobe koja društvo zastupa. Je li navedeno točno te ukoliko jest o kojem propisu/zakonu se radi? Unaprijed hvala.
  6. Ne. Te zadužnice su dali kupci prilikom potpisivanja kupoprodajnih ugovora, u smislu sredstva osiguranja plaćanja. Kako nije dolazilo do poteškoća u plaćanju, tako nije bilo potrebe za slanjem zadužnica na naplatu. Pretpostavljam da bi, prema gore navedenom, bilo najbolje kada bismo sve zadužnice starije od 10 godina vratili kupcima s obzirom da su u zastari te od onih s kojima i dalje poslujemo, zatražili nove? Hvala unaprijed na odgovoru!
  7. Ma ne, naravno, nismo se razumjeli. Isknjižili bismo ih iz našeg knjigovodstva, sa vanbilančnih pozicija. Riječ je o zadužnicama koje nisu predane u Finu na naplatu.
  8. Poštovani, u tvrtki imamo bjanko zadužnice , kao sredstvo osiguranja plaćanja naših kupaca, a koje su izdane još daleke 2006. Htjeli bismo ih isknjižiti, ali nas zanima kada nastupa zastara prava iz zadužnice? Ili ih je bolje ipak zadržati osim u slučajevima ako su subjekti ugašeni i sl.? Također me zanima procedura vezana uz upise tih starih zadužnica u Registar zadužnica, s obzirom da ne znamo jesu li ili nisu te zadužnice javni bilježnici dali na upis u Registar. Kakve to posljedice može imati te što nam je nabolje za napraviti po tom pitanju?
  9. Puno hvala na odgovoru! Htjela sam Vas još pitati, s obzirom da se nekretnina nalazi u Dalmaciji, a obje imamo prebivalište u Zagrebu, na kojem bi se sudu vodio postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice (prema našem mjestu stanovanja ili ovisno o lokaciji nekretnine)? Puno hvala!
  10. Poštovani, vlasnica sam 1/3 kuće za odmor, što bih željela zadržati tj. geometrijskom podjelom odvojiti se od sestrinog dijela koji iznosi 2/3. Zanima me, ukoliko ona pokrene postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice (jer se ne možemo dogovoriti oko ničega), može li me sudskom odlukom prisiliti na razvrgnuće isplatom (da ona isplati mene)? Unaprijed hvala.
  11. Postovani, puno hvala na korisnom i brzom odgovoru.
  12. Poštovani, riječ je o kući za odmor u Dalmaciji gdje smo sestra i ja suvlasnici, s tim da sam ja vlasnica 1/3 iste. Željela bih zadržati i odvojiti (zazidati zidom) svoj dio, međutim sestra želi nekretninu u cijelosti. U tom smislu, mišljenja sam da nećemo postići dogovor te da će sestra pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice. Slijedom navedenog, zanima me: - koliko dugo otprilike traju takvi sporovi, kuća je još uvijek u postupku legalizacije (znam da sve ovisi od slučaja do slučaja, ali barem neki okvirni termin bi mi značio) - tko snosi troškove navedenog postupka (onaj koji ga je pokrenuo ili obje stranke) - kako se obračunavaju troškovi postupka razvrgnuća suvlasničke zajednice (u kojem postotku od vrijednosti nekretnine)? Unaprijed hvala na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija