Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Boxxer

Korisnik
 • Broj objava

  8
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Suvlasništvo - isplata

  Puno hvala na odgovorima!
 2. Suvlasništvo - isplata

  Puno hvala na odgovoru! Htjela sam Vas još pitati, s obzirom da se nekretnina nalazi u Dalmaciji, a obje imamo prebivalište u Zagrebu, na kojem bi se sudu vodio postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice (prema našem mjestu stanovanja ili ovisno o lokaciji nekretnine)? Puno hvala!
 3. Suvlasništvo - isplata

  Poštovani, vlasnica sam 1/3 kuće za odmor, što bih željela zadržati tj. geometrijskom podjelom odvojiti se od sestrinog dijela koji iznosi 2/3. Zanima me, ukoliko ona pokrene postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice (jer se ne možemo dogovoriti oko ničega), može li me sudskom odlukom prisiliti na razvrgnuće isplatom (da ona isplati mene)? Unaprijed hvala.
 4. Razvrgnuće suvlasničke zajednice OPCIJE

  Postovani, puno hvala na korisnom i brzom odgovoru.
 5. Poštovani, riječ je o kući za odmor u Dalmaciji gdje smo sestra i ja suvlasnici, s tim da sam ja vlasnica 1/3 iste. Željela bih zadržati i odvojiti (zazidati zidom) svoj dio, međutim sestra želi nekretninu u cijelosti. U tom smislu, mišljenja sam da nećemo postići dogovor te da će sestra pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice. Slijedom navedenog, zanima me: - koliko dugo otprilike traju takvi sporovi, kuća je još uvijek u postupku legalizacije (znam da sve ovisi od slučaja do slučaja, ali barem neki okvirni termin bi mi značio) - tko snosi troškove navedenog postupka (onaj koji ga je pokrenuo ili obje stranke) - kako se obračunavaju troškovi postupka razvrgnuća suvlasničke zajednice (u kojem postotku od vrijednosti nekretnine)? Unaprijed hvala na odgovorima.
 6. PREVARENA Ugovor o doživotnom uzdrzavanju

  Puno hvala na odgovorima i trudu, vrlo su korisni!
 7. Kuća je bila u vlasništvu 1/3 majke, sestre i mene. Nakon smrti majke, na ostavinskoj raspravi kod j. bilježnika sestra je donjela oporuku i ugovor o doživotnom uzdržavanju, za koje ja nisam do tad ni znala da postoje, u kojem majka svoju 1/3 kuće ostavlja sestri. Ugovor niti oporuku nisam ni vidjela jer je bilježnik rekao da to nije predmet rasprave, a ja zbog neznanja nisam ni tražila navedeno. Slijedom navedenog zanima me slijedece: gdje mogu dobiti kopiju oporuke i ugovora jer bilježnik tvrdi da to nije kod njega? Kakva je procedura oko provedbe tog ugovora jer koliko vidim sestra još nije u z-k izvatku upisala svoj dio koji joj je mama ostavila, niti ima kakve napomene za ugovor (kad je potpisan, za života majke)? Zašto to nije provedeno, a od smrti majke je prošlo i vise od 4. mj.? Je li moguće da je razlog sporost sudova? Je li potrebno osobno ugovor odnijeti na sud da bi se gore navedeno sprovelo jer se kuća nalazi izvan njezinog mjesta stanovanja? Postoje li neki zakonski rokovi za predaju ugovora o doživotnom uzdržavanju? Ukoliko bi išla na varijantu osporavanja ugovora jer me je sestra cijeli život varala, sad ne bi u detalje, na sto se sve moguće pozvati? Koliko takvi sporovi oko osporavanja ug o doživotnom uzdrzavanju traju te koliki je okvirni trošak takvih postupaka? Postoji li zastara za pokretanje ovog postupka? Također sam plaćala troskove u polovini iznosa za njegu majke, dom i sl. pa me zanima, s obzirom na ugovor , je li to uopće bila moja obaveza? Unaprijed hvala!
×