Jump to content

Brunswick

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani radim kod istog poslodavca sezonski već par godina. I da ne širim priču. Svake godine sklopim predugovor na daljinu. NIJE STALNI SEZONAC NITI BILO ŠTO SLIČNO. Obični PREDUGOVOR/UGOVOR O RADU NA ODREĐENO(SEZONSKI POSLOVI) Nakon tog pred sami početak rada ugovor o radu. Ako zbog privatnih razloga ne budem u mogućnosti doći raditi ove godine UOPČE SE NE POJAVIM. Mogu li me tužiti za naknadu štete(POTPISAN PREDUGOVOR NA DALJINU) "ELEKTRONSKI". Razlozi su brojni ali recimo najvažniji su zdravstvene prirode. I sad znam da me PREDUGOVOR čvrsto obvezuje pa čak i više nego sam UGOVOR. Sad me zanima kakva je praksa dali se njima uopče isplati mene tužit za ne dolazak na posao. Ili bi mi bezbolnija varijanta bila doči na posao i dati redovni otkaz i odraditi otkazni rok. I da li bi mi u tom slučaju platili što sam odradio ili bi to KNJIŽILI POD "NAKNADU ŠTETE". Te moram naglasiti da stoji članak koji okvirno kaže da ako sam sklopio Predugovor a poslije se ispostavi da sam bolestan ili postoji bilo kakav bitni razlog koji me spriječava u obavljanju poslova da če raskinuti ugovor bez otkaznog roka uz mogućnost za nadoknadu "ŠTETE". Još da kažem da postoji cijela galerija radnika koji su doslovno "BJEŽALI" ili se doslovno "NISU POJAVILI" niti javili na bilo kakav način. I mislim da su ih sve tužili da bi pola radnog vremena po sudovima hodali. Molim vas za bilo kakav odgovor.
  2. Poštovani pitao bih za jednu osobu koja je zaradila mirovinu u BiH a prima je u Hrvatskoj na devizni račun te banka KM konvertira u Euro. Zanima me u slučaju eventualne ovrhe nad tim računom. Koji je postupak otvaranja zaštičenog računa. Mirovina je mala nekih 1100kn dok nismo prešli na Euro. Meni zanima kada se priljev sredstava vrši iz druge zemlje tko je medijator u tom procesu u Hrvatskoj a riječ je o mirovini koja je jako mala. Postoji li dosada praksa takve situacije ili če ovo biti presedan. Zanima me da li je u tom slučaju banka u RH medijator gdje mirovina pristiže pa ona po nalogu Fine nakon konverzije KM u Euro usteže jednu trečinu proslijeđuje vjerovniku a druge dvije uplačuje na zaštićeni račun primatelja mirovine. Ili če to biti nemoguće urediti pa če se cijela mirovina moči ustezati cijelo vrijeme. Jer praktički je nemoguće od strane dužnika dati nalog BiH Mirovinskom da mirovinu uplaćuje na zaštićeni račun u RH. Jer se mora izvršiti prvo konvertiranje KM u Euro. I mislim iako je strana mirovina mislim da zakon nebi smjeo biti diskriminirajući več ravnopravan nebitno je li mirovina RH ili BiH. Samo me zanima kako su ti procesi uređeni u ovakvoj situaciji. Osoba je i Državljanin i Rezident RH. Baš sam konfuzan jer nigdje nisam našao praksu u ovakvoj situaciji molim vas za odgovor. I zahvaljujem unaprijed.
  3. Meni je 27. Prijavili bi svakodnevno ucjene, verbalno zlostavljanje i prijetnje fizičkim zlostavljanjem osobe pod utjecajem alkohola. Za mene nije problem ja sam puno ljetna osoba no največa mi je briga za majku. Kako bih rekao je li to samo isključivo stvar nas troje koji bi prema zakonu trebali sami riješit ili imamo šanse za barem neku podršku czss. Ili jednostavno da čekamo dok situacija ne eskalirao pa da reagiramo. Jer znam da ova situacija zvuči nedorečena no jednostavno kome da se obratimo.
  4. Poštovani hvala vam još jednom na prijašnjim savjetima. Probat ću biti kratak. Živim sa majkom 60 i sa ocem. Mama je u mirovini otac je trenutno zaposlen i alkoholičar je i skitnica. Ja povremeno radim trenutno nezaposlen. Žrtve smo sustavnih ucjena na polju obiteljskih financija, kretanja, pokušaja fizičkog zlostavljanja i prijetnji tj. otac želi imat potpunu autonomiju nad nažim životima u svim sferama odnosa. Majka mi je bolesna i ova joj situacija uvelike doprinosi narušavanju trenutnog stanja. Dobili smo kuću darovno od RH na kojoj je on upisan 1/1 ali darovnim ugovorom smo obuhvaćeni majka i ja. Odlazi na posao u takvom stanju koji je veoma rizičan za njega i druge kolege. Sukobljava se sa mnogim ljudima. Opterećen je kreditom te je od rizika da postane rizični platiša te (naravno slijedi deložacija). Također želim da naglasimo da sam kao dijete bio izložen teškom fizičkom maltletiranju koje je vjerovatno u zastari. No sad ne ali bilo je pokušaja. Ne želim da iznosim javno činjenicu kojom nas on uvjetuje da ako ga prijavimo da slijedi odmazda za nas dvoje. No mene zanima ako ga prijavimo da kakvu podršku možemo očekivati od centra ne mislim fanacijsku nego mjere nadzora ili će se sve svesti samo na dugotrajne procese državnog odvjetništva i policije. Ja i majka (nemamo kod koga se skloniti i ovo nam je jedini dom). I ja povremeno izbivam iz doma zbog posla te njih dvoje ostaju sami jednostavno se bojim kao da će se sve preduzet kad se majka nađe sama s njim i kad fizički nastrada. Hvala unaprijed na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija