Jump to content

Rayn

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dakle nedavno su nam u maloprodajnom dućanu uključili sigurnosne kamere, te ih bez našeg znanja spojili Remote na server, te nas konstantno prate. Ne radimo ništa krivo, ali konstantno maltretiranje od strane određenih osoba koje nisu niti nadređeni niti kvalificirane za tako nešto nam ubija volju za životom. Da li imamo ikakve pravne osnove tražiti gašenje Remote pristupa tim kamerama?
  2. Hvala na odgovoru, Ruby. Na koji način bi ste vi postupali u ovom slučaju? Da li da jednostavno odbijamo potpisati manjak? Da li da potražimo pravnu pomoć (i da li postoji neka besplatna služba za pravno zastupanje ljudi koji imaju pravne osnove za spor, ali nemaju novaca za pravno zastupanje)?
  3. U trgovini kojoj radim kao prodavač se već godinama nakon inventure traži potpis manjka od svih radnika (potpis pod prisilom, jer oni koji ne potpišu njima se ugovor ne produžuje), nakon čega se manjak oduzima od plaće radnika na mjesečnoj bazi (između 200-300kn mjesecno, što je oko 5-7% plaće). Radi se o godišnjem manjku od oko 0.3-0.5%, što ako sam dobro upoznat sa zakonom, je firma obavezna pokrivati sama. Ove godine nas je puno koji ne zelimo potpisivati taj manjak, i većina smo na ugovoru na neodređeno (stalni radni odnos). U slučaju da minus ne potpišemo, koje su nam pravne opcije u slučaju prijetnji otkazom? Da li imamo pravne osnove za ne potpisivanje manjka i koje točno? Također, koje su pravne opciije same firme prema nama? Što firme rade u ovakvim situacijama da natjeraju radnike da nastave plaćati? Inače ne zelim ulaziti u detalje, ali firma ima par nepropisnih radnih "navika" koje u slučaju inspekcije bi ju koštale. Obzirom da tu radimo, i da nam osim tog manjka nije lose, ne bismo potezali tu kartu osim ako je doista neizbjezno, ali eto čisto kao dodatni argument za ukidanje nepropisne naplate manjka. Unaprijed zahvaljujem.
×