Jump to content

bvranic

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani g. Željac047, samo da Vam javim da sam danas od HOK dobila obavijest da mi je odobrano besplatno pravno zastupanje. Još jednom hvala puno na pomoći!
  2. Samo još jedno pitanje: Vidjela sam da je odvjetnička tarifa izražena u bodovima. Na koji način se ona računa odn da li bod ima neku kunsku vrijednost? Sada sam upravo našla podatak da vrijednost boda iznosi 10,00 Kn. Ovo je podatak iz 2012. godine. Da li se vrijednost u međuvremenu promjenila? Da li je ovo iznos sa ili bez PDV-a?
  3. Hvala Vam puno! Od Ureda drž. uprave neću moći dobiti odvjetnika, jer po članu kućanstva prihod prelazi granicu, ali bi mogla od HOK-a. Kako god bude, meni odvjetnik treba, pa i ako mi ne odobre pružanje besplatne odvjetničke usluge, ja ću ga platiti. Već sam razgovarala i s roditeljima, koji su mi rekli da će mi posuditi novac (nije mi baš drago što ću se još više zadužiti, ali nema veze), jer ja sve to ne mogu sama financirati, budući da moje dijete i ja živimo samo od moje plaće, koja baš i nije nešto, ali uspjevamo nekako. Hvala još jednom na svim informacijama!
  4. Hvala Vam! Puno ste mi pomogli. Ako preko HOK (ili Ureda državne uprave) dobijem besplatne odvjetničke usluge, da li mi oni određuju odvjetnika ili ga ja tražim? Da li me odvjetnik može odbiti zbog te potvrde / rješenja o besplatnim uslugama (rekli su mi iz Ureda ako dobijem potpuno ili djelomično pokivranje troškova država plaća dosta nižu tarifu odvjetniku, dok bi moj dio, u slučaju da dobijem djelomično pokrivanje troškova, bio po odvjetničkoj tarifi)? Ili bi možda već sada trebala naći odvjetnika koji pristane na eventualne besplatne odvjetničke usluge? Oprostite što Vas gnjavim s ovim pitanjima, ali bi voljela znati što više, jer me očito čeka borba oko sveg, budući da njegov otac trenutno prebacuje svoje nekretnine na svoju suprugu, jer želi pokušati spriječiti eventualnu ovrhu na nekretnine (i ovako zbog visoke rate kredita i duga prema poreznoj upravi spaja kraj s krajem), a i spriječiti da moje dijete ima pravo jednog dana nasljediti nešto od tog. Mada su mi rekli da se taj Darovni ugovor tijekom postupka može osopriti i ako se dokaže da je on to sve radio u vrijeme kada sam ja već pokrenula postupak utvrđivanja očinstva, navedeni ugovor se poništava.
  5. Kako cu morati sama placati odvjetnika za spor oko alimentacije (a mozda cak i za dokazovanje ocinstva), molila bih informaciju koliko kostaju odvjetnicke usluge za sastavljanje tuzbe, izlazak na sud i sve sto uz to sve ide (ne razumijem se u odvjetnicke poslove). I neka okvirna cijena bi mi puno pomogla. Hvala!
  6. Hvala! Danas sam bila u Uredu drzavne uprave i receno mi je da bi imala pravo na besplatno savjetovanje i zastupanje na sudu samo ako prihod po clanu ne prelazi 3.326,00 kn. Ja zivim kod roditelja i kad uzmem i njihove prihode, onda nas po clanu ispada nesto oko 3.650,00 kn, sto znaci da ne mogu dobiti ni djelomicno pokrivanje troska odvjetnika, a kamoli besplatno. Ima li jos neka mogucnost? Ja stvarno nemam novaca za platiti odvjetnika i sudske troskove, jer prihodi mojih roditelja nisu moji i ja s njima nemam nista.
  7. Hvala Vam puno! Da, ne snalazim se, prvi put (nadamse i zadnji) susrecem s ovom situacijom, pa iz tog razloga pitam na sve strane, jer sam danas od savjetnice Pravobraniteljice dobila jednu informaciju, a u CZSS drugu u svezi nekretnina njegovog oca, pa opet nista ne znam. Vidim da sve "krece" iz CZSS i da ce me oni dalje upucivati, a rekli su mi da cu biti pozvana na savjetovanje kod njihovog pravnika, koji ce mi sve objasniti. Svakako cu se obratiti i Uredu drzavne uprave. Hvala jos jednom na iscrpnom odgovoru.
  8. Pozdrav! Molila bih pomoć... imam dijete od 2 godine, otac ga nije priznao odn već neko vrijeme obećava da hoće, uvijek nešto odugovlači, ali se ništa ne dešava - vjerojatno iz razloga što je on oženjen i ima dvoje djece (njegova supruga je prije cca 7 dana saznala da on ima i ovo dijete). Imam nekoliko pitanja... Danas sam u CZSS pokrenula postupak priznavanja / utvrđivanja očinstva. Ako on prizna očinstvo, to mi je jasno. 1) E sad, ako on odbije priznati dijete, da li ja privatno pokrećem sudski spor za priznavanje / utvrđivanje očinstva ili to radi CZSS? I onda se riješi očinstvo, upiše se u rodni list... 2) Na koji način sada pokrećem postupak za alimentaciju? Savjetina pravobraniteljice mi je danas telefonski rekla da se može tražiti alimentacija do 5 god. retroaktivno i da imam pravo tražiti utvrđivanje iznosa za opremu, te da mi on dio tog iznosa plati. 3) Pokrećem li to sve zajedno, tj istovremeno sa alimentacijom ili je to opet poseban sudski postupak? Njegov otac ima nekretnine 1/1, te sam jučer saznala da ih sve prepisuje (darovni ugovor) na svoju ženu, kako ovo dijete ne bi ništa dobilo. 4) Da li i na koji način mogu stopirati to? 5) Ako joj daruje sve nekretnine, da li bez obzira na to ovo dijete kad bude punoljetan ili ja sada kao njegov skrbnik mogu osporiti to, budući da su nekretnine bile sve na njemu do sada, tj. više od 2 godine od kako se dijete rodilo, te ih sada prenosi na ženu? Rečeno mi je u CZSS, u slučaju nemogućnosti naplate alimentacije od oca, da se obveza plaćanja prenosi onda na njegove roditelje ako su živi ili na njegovu ženu. 6) Ako se mora prenijeti obveza plaćanja, da li mogu odbiti da se ona prenese na roditelje i tražiti da to bude od žene? 7) Što ako se alimentacija uopće ne može naplatiti? 8) Ako se odredi plaćanje svih alimentacija ove zadnje dvije godine, da li on ima zakonski rok do kada to mora isplatiti? 9) Da li u bilo čemu što sud odredi može nakon nekog vremena nastupiti zastara? Ako da, u čemu i nakon koliko vremena? 10) Da li ima nešto na što bi trebala paziti za vrijeme postupka? Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija