Jump to content

Anna89

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Anna89 objavio

  1. Poštovani, Neizmjerno vam hvala na svim odgovorima, mnogo ste mi pomogli.
  2. Hvala na pojašnjenju. Može li sada konkretno vaš savjet što učiniti u ovakvoj situaciji, što napraviti? Nije valjda da ne postoji način kojim bi se davatelji uzdržavanja 100% zaštitili od eventualnog, kako vi kažete, napada na ugovor?
  3. Poštovani, Hvala na odgovoru. Što kažete na ovaj savjet od Matrix-a: "Aneks je dodatak osnovnom ugovoru,koji sačinjavaju ugovorne stranke,što će reći da majka nije ugovorna stranka, ono što se aneksom može učiniti da ugovorne stranke prošire uzdržavanje na majku kao treću osobu, no treba imati u vidu da se majka time nije obvezala ni na kakvo davanje, glede čega se opet vraćamo na isto,odnosno se ugovor može napadati po pitanju bračne stečevine." Ako sam dobro razumjela aneksom nebi dobili opet ništa?
  4. Poštovani, Hvala na odgovoru. Dakle dali predlažete sklapanje novog ugovora u kojem bi primatelji uzdržavanja bili i otac i majka ili je moguće sklopiti ugovor i sa majkom u kojem bi bilo naznačeno nešto tipa da ona podržava ranije sklopljeni ugovor između oca i kćeri te da tim ugovorom otklanja svako možebitno osporavanje istog od treće strane nakon njene smrti? Hvala. Majka u ovom slučaju nije vlasnica nikakve imovine, pri tom mislim u zemljišnim knjigama, ali isto tako majka i otac su stekli sve što imaju u braku. Ugovor o doživotnom uzdržavanju na preporuku odvjetnika je sklopljen između mene i oca na koga i glasi imovina, odvjetnik je to obrazložio tim da majka nema nikakvu imovinu koja glasi na njeno ime, a i ne spori to što je na ocu sve. Kasnije smo tek saznali da u ovakvom slučaju bi se mogao eventualno sporiti ugovor zbog toga što je i majka vanknjižna vlasnica. Sud je uredno ovjerio ugovor i naplatio sklapanje istog bez da su nas na to upozorili, jer u mom slučaju majka podupire ovaj ugovor i nije spomenuta u njemu kao primateljica uzdržavanja samo iz tog razloga što je odvjetnik rekao da nema smisla uvrštavati je u isti pošto nije vlasnica na papiru. Inače živimo u istom domaćinstvu u miru i skladu.
  5. Poštovani, Još jednom hvala na odgovoru. Dakle, zanima me dali i sa majkom trebam napraviti ugovor o doživotnom uzdržavanju, iako majka nema ništa da glasi na njeno ime? Drugo pitanje, kada bi i napravili takav ugovor što bi trebalo navesti u istom ako primateljica uzdržavanja nema ništa od imovine već sve glasi na očevo ime? I treće, može li postojati više ugovora o doživotnom uzdržavanju, u ovom slučaju na istu imovinu? Hvala unaprijed...
  6. Poštovani, Hvala na brzom odgovoru. Svakako želim i majku navesti u ugovoru kao primateljicu uzdržavanja. Što biste mi savjetovali da napravim kada je ugovor već godinama ranije napravljen ovakav bez da je majka bila uvrštena u isti? Hvala.
  7. Poštovani, Mnogo vam hvala na odgovoru. Upitala bih vas samo u vezi zabilježbe ugovora ukoliko se ipak nebih upisala kako preporučujete, dali ugovor gubi na "težini" odnosno dali postoje nekakve pravne posljedice tog neupisivanja. Da vam pojasnim, nebih željela nekakvu možebitnu ljubomoru potaknuti kod ostalih članova obitelji, pa bi taj ugovor zadržala diskretnim ukoliko je to pravno legalno. Nisam spomenula kako imam i majku koja je isto živa i zajedno živimo u istom domaćinstvu. Kako sam i navela na ocu je sva imovina i s tog razloga ugovor je sročen između nas dvoje. Majka naravno zna za ugovor i zdušno ga podržava, pa me zanima dali je u taj isti ugovor trebalo navesti i majku za svaki slučaj, što iz poštovanja a i što iz sigurnosnih razloga, pošto čitam ovdje da u ovakvim slučajevima majka je vanknjižni vlasnik pa da se to eventualno može kasnije pobijati na temelju toga? Negdje sam čitala za sličnu situaciju preporuka je bila aneks gdje bi se i to dodalo. Hvala unaprijed.
  8. Pozdrav, Pišem po prvi puta na Legalis portalu. Imam pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju. Prije 5 godina sklopila sam ugovor o doživotnom uzdržavanju sa ocem. Otac je pri punoj svijesti i to je uistinu njegova želja da mi ostavi staru kuću u jednom zaseoku u istri blizu mora, te vinograd (parcelu) u blizini spomenute kuće. Ugovor je ovjeren od strane suda. Za kuću otac ima vlasnički list, odnosno kuća je 1/1 dok za vinograd nema vlasnički list, pošto je to starina i mnogo parcela i svatko zna gdje je čiji posjed. Za tu parcelu postoji samo posjedovni list (dilbenica) koja je vidljiva u gruntovnicama i glasi na oca. Moje pitanje glasi, koliko je ovakav ugovor "čvrst" odnosno dali ga se može pobijati? Zatim zanima me u vezi te parcele koja nije 1/1 već je samo u posjedu mog oca (od starina), dali će to također pripasti meni nakon očeve smrti, pošto sam dobila jednu informaciju kako takva nektetnina ako nije 1/1 nemože pripasti meni nakon smrti oca, bez obzira što je tako napisano unutar tog istog ugovora, pošto to nije pravno njegovo vlasništvo te da bi to trebalo utužiti pa prepisati to odnosno uknjižiti kao vlasništvo i da to nije baš jeftino. I zadnje, pošto otac nije radio oporuku o ostaloj imovini, što se desi sa tom ostalom imovinom van ovog ugovora nakon očeve smrti i kome ona pripada? U ugovoru stoji kako imam pravo uknjižiti se na nekretnine (kuća u istri i parcela u blizini kuće), tako da se moje ime upiše ispod očeva u zemljišnim knjigama, ali to nisam učinila tada kad smo ugovor sklopili, neznam dali je to potrebno (obavezno) ili ne pa vas i zato molim odgovor. Unaprijed hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija