Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Fiuman88

Korisnik
 • Broj objava

  18
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Stanodavac ne održava stan

  Svaka čast Borbena7 ! Hvala
 2. Stanodavac ne održava stan

  Nemamo priliku započeti razgovor kada nas doslovno izbjegavaju i oglušuju se na poruke i pozive... Sad smo u fazi čekanja poziva od njih da probam predložiti taj način riješiti problem. Mi kupimo i odbijeno od stanarine. Nisu mi jasni jer u 4 i pol godine nikada nismo kasnili sa plaćanjima i sad kada trebaju uložiti u svoje u visini maximalno 3 najamnine rade problem. Nije ni njima sigurno u interesu izgubiti takve podstanare zbog minimalnog i nužnog uloga. U svakom slučaju hvala Vam i javim da li smo i na koji način riješili problem. Pozdrav
 3. Stanodavac ne održava stan

  Ali tehnički gledano nije popravak nego nabavka novih vrata i peći s obzirom da su ova preuzeta u stanju u kojem se ne mogu popraviti. I sami su rekli da to treba primjeniti i da će promjeniti a sada se oglušuju na molbe.
 4. Pokretanje ručne autopraonice

  Poštovani, Višegodišnjim radom u jednoj ,na jako frekventnoj lokaciji, skupio sam dovoljno iskustva i poznanstva za donošenje odluke o otvaranju svojeg uslužnog obrta profesionalne ručne autopraonice. Zanima me dobivanje vodopravne dozvole. Da li je to jedina dozvola koju trebam i kako ju dobiti? Koji tip i veličina separatora treba biti? Planirana količina opranih vozila dnevno je 10-15 max. Hvala
 5. Stanodavac ne održava stan

 6. Stanodavac ne održava stan

  Poštovana Borbena7, Ne. Poslikati ću i staviti u privitak dio ugovora gdje je članak o održavanju.
 7. Stanodavac ne održava stan

  Poštovani, Imam problem sa svojim stanodavcem, kod kojeg sam podstanar sa svojom obitelji 4 i pol godine, sa potpisanim ugovorom,prijavljenim mjestom prebivališta i urednim plaćanjem stanarine i režija putem net- bankinga. Problem je slijedeći: Nakon godina apsolutnog ne ulaganja u stan došlo je vrijeme za izmjenu jedne stare dotrajale peći na drva kojom se zimi grijemo i ulaznih vrata prema verandi koja ne sjedaju kako treba,ne daju se zaključati niti normalno zatvoriti. Nekoliko puta sam ga zamolio da nam to promujeni jer peć nenormalno guta drva i i to malo topline što nam ostane unatoč aluminijskoj stolariji ode van kroz ta vrata. Veranda nije u aluminijskoj stolariji nego od željeznih profila pa više grijemo kvart nego stan. Potrošimo 8 metara drva na stan od 58m2.Svaki put kada ga nazovem kaže da mora vidjeti sa ocem (na koga glasi stan i potpisnik je ugovora) i onda se ne javlja. Na poruke koje mu šaljem ne odgovara. Unatoč tome što stan ima puno mana jedino što imamo od nužnih zahtjeva zbog kvalitete života su ta vrata i peć za drva. O kakvim ljudima se radi vam govori činjenica da smo imali manji požar u kući prije više od godinu dana zbog neispravnog osigurača (premoštenog žicom) kojeg nam je stanodavac ostavio uloženog. Nisam gledao osigurače pri preuzimanju stana. Moja greška i škola koju sam jeftino platio. Zatim nam se dimnjak začepio a susjed onemogućio pristup krovu, ni tu se nije niti malo potrudio riješiti situaciju. I puno ostalih sitnica kojih se ne želim sjetiti a koje sam platio svojim novcem. Grijalice u kupatilu, cijevi bojlera, špine u kuhinji,vodokotlić itd,itd. Molim Vas postoji li neki pravni način na koji ga se može privoliti da izvrši svoju obavezu održavanja stana i da nam kupi nova vrata i peć ? Smijemo li mi kupiti peć i vrata razumne cijene i račune priložiti pod trošak u opis plaćanja koji se odbija od stanarine?
 8. Ugovor o doživotnom uzdržavanju vs oporuka

  Hvala Matrix. Pozdrav
 9. Poštovani, Nakon 10 godina došao sam u posjed oporuke pokojne bake. Oporuka glasi: jednu nekretninu je posjedovala u vlasništvu 1/1 i ostavlja ju kćeri i dvojici unuka, znači 1/3. Drugu nekretninu je posjedovala 1/2 sa svojom kćeri i svoju polovicu je ostavila dvojici unuka. Drugu nekretninu su naslijedile ravnopravno nakon smrti bakina supruga koji nije ostavio oporuku. Naknadno saznajemo da je kćer sa majkom (našom bakom) nakon datuma oporuke potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem svu imovinu nakon smrti nasljeđuje kćer. Da li mi unuci imamo ikakvo zakonsko pravo na dio koji nam je baka ostavila oporukom. Cijeli život smo živjeli u istom domaćinstvu, baka,kćer i nas dva unuka koji smo sinovi kćeri. Ili nas je 'majka' zakonski razbaštinila. Mi nismo znali za potpisivanje ugovora. Hvala
 10. Dimnjačar prisilna naplata

  Istina. Hvala vam svima.
 11. Dimnjačar prisilna naplata

  Moram (li) prihvatiti da je potpuno ispravno da oni mogu ispostavljati račune temeljene na telefonskom pozivu a podatke prepišu iz prijašnjih obavljenih usluga prema meni. Na svaki nalog sam se potpisivao, samo na ovaj ne, a niti mi ni sami radnici nisu ponudili nalog na potpis nego samo na uvid da je susjed potpisao izjavu.
 12. Dimnjačar prisilna naplata

  Znaci suma sumarum: Došli su na 5min, ništa nisu napravili,otišli sa nepotpisanim radnim nalogom tj na izjavu da ih ne pušta na krov napisanu na nalog se potpisao susjed, ispostavili su mi račun skoro istog iznosa kao da su očistili sve normalno (160kn) i sad to moram platiti jer oni kažu da je to tako a ako ne platim će me ovršiti jer to oni mogu? Nije u novcima nego jednostavno u iznosu koji traže za obavljeno ništa.
 13. Dimnjačar prisilna naplata

  Poslao sam im pismo potpisano i kopije sam poslao nadležnoj policijskoj postaji i dimnjacarima.
 14. Dimnjačar prisilna naplata

  Mojem. Zvao sam ih zbog redovitog čišćenja dimnjaka za tu godinu. Godinu ranije također nisu pustili dimnjačare. Nisu ih pustili pa sam pristao da očiste dimnjak iz stana jer se dimnjak začepio a bio je prvi mjesec i cića zima a mi imamo dijete od 2 godine. Stanodavac mi je ,pri preuzimanju stana,rekao da je dimnjak čist ali eto izgleda da nije bio.
 15. Dimnjačar prisilna naplata

  Mislim da ću Vas poslušati jer, iako sam gnjevan nepravdom i nelogičnosti ispostavljenog računa ,vidim da nema smisla ganjati neku pravdu jer je očito nema i jedini cilj ovog sustava, čini mi se, je prikupljanje novčanih sredstava milom ili silom.. Čisto da se zna, na području grada Rijeke tu djelatnost obavlja samo jedan koncesionar već dugi niz godina i drži monopol. Postoje i druge firme koje se bave tom djelatnosti u okolnim općinama ali za grad Rijeku je samo jedan i velike su kazne ako se netko drugi uhvati prilikom čišćenja dimnjaka. Na termin čišćenja se zna čekati i vise od mjesec dana jer, kako i sami kažu kad ih se upita zašto se dugo ceka,imaju više posla nego ga mogu odraditi. A o opremljenosti i stanju alata koji sam vidio s kojim dimnjačari rade neću ni pisati. Borbena7, puno Vam hvala na Vašem vremenu i odgovorima i sretno u idućim borbama....
×