Jump to content

slovo64

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Puno hvala na odgovoru. Da li bi možda mogli vi ili netko ovjde na forumu biti malo precizniji? Adresirano na koga, koji format? Ako netko ima iskustva... Vjerojatno je to onda ministarstvo branitelja. Vrlo sam skeptičan da će oni mrdnuti prstom na nekog "svojeg". Da li mislite da tu ima osnova za prijavu DORH-u?
  2. Upravo tako. Inspekcija će pogledati dokumentaciju kandidata. I vidjet će da kandidat ima potvrdu da otac prima tu naknadu za nezaposlene branitelje. Sve čisto? Problem je da je beneficiju stekao nelegalno. Jer u zakonu o braniteljima i pravilnicima jasno piše da onaj tko ima registrirano trg. društvo nema uvjete za tu beneficiju: https://gov.hr/moja-uprava/hrvatski-branitelji/ostala-prava-hrvatskih-branitelja-i-obitelji/naknada-za-nezaposlene-hrvatske-branitelje-iz-domovinskog-rata-i-clanove-njihovih-obitelji/1993 Nadalje, u prijavi za naknadu za nezaposlene branitelje postoji točka "Da li imate registirirano trgovačko društvo? DA/NE" i isto tako stoji da se ta informacija ne provjerava po službenoj dužnosti. Dakle slobodno se laže i nikom ništa. To koga bi ravnatelj izabrao nije ovdje bitno. Ravnatelj je morao izabrati tog kandidata silom zakona. Pitanje i dalje stoji, kako i kome prijaviti ovakav vid prevare? Škola sama po sebi kaže pa tu je papir, sve je ok što se nas tiče.
  3. Molim za savjet kako se žaliti na izbor kandidata u natječaju za rad u osnovnoj školi. Situacija je gadna i nekako me strah da me ova jadna pravna država može i želi zaštititi. Kandidat je odabran zato što ima prednost jer je dijete branitelja koji prima naknadu za nezaposlene branitelje (po novom zakonu). Međutim taj branitelj (živući otac kandidata) po zakonu o braniteljima nema uopće pravo na tu beneficiju jer ima registrirano trgovačko društvo što po zakonu doslovno kaže da ga eliminira od te povlastice. Kako je dobio tu povlasticu? Lagao je na prijavi, preko veze, birajte. Sad njegovo dijete na osnovu te lažne beneficije direktno stječe pravo na zapošljavanje ispred drugih (kompetentnijih) kandidata. Nažalost u školstvu se smije tražiti samo diploma kao uvjet tako da bilo tko sa povlasticom automatski postaje najbolji kandidat. Kako i kome se žaliti na to? Što staviti u žalbu prema školi? Hvala unaprijed.
  4. Molim vas za pravni savjet, koje su posljedice davanja lažnih informacija kod prijave na zavod za zapošljavanje. Osoba koja nema pravo prijave, lažnim iskazom stekne to pravo radi stjecanja novčane naknade i drugih prava. Na primjer osoba koja ima registirirano trgovačko društvo laže na prijavi i izjavi da nema registrirano trgovačko društvo. Koje su posljedice toga za tu osobu? Nadalje koja inspekcija je zadužena za to i da li postoji način da se to prijavi bilo imenom ili anonimno? Koji zakon regulira takve prekršitelje, da li je to prekršaj ili kazneno djelo? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija