Jump to content

leggalis

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je leggalis objavio

  1. Dakle pretpostavljam da je priču najlakše riješiti sporazumno.Znači, napišem zahtjev za sporazumni raskid u kojem navedem između ostaloga da ja i supruga nemamo zajed.imovine,razloge itd. Ima li netko primjer zahtjeva. Odnesem(ili pošaljem?) to na općinski sud i šta onda?Glavne rasprave smo rekli nema jer je sporazumno.
  2. Možete li mi malo pojasniti ovo vezano za uzdrzavanje. Ovaj tekst sam nasao iz 2012 i zanima me dali jos vrijedi,te imam par pitanja 1.Što znači nemože se zaposliti? 2.Ako se radi o sporazumnom raskidu braka onda nema glavne rasprave...ili? 3.Na osnovu čega sud donosi zaključak da bi uzdržavanje bila nepravda za uzdržavatelja. 4.Na osnovu čega sud određuje vrijeme uzdržavanja od 1 god. i eventualno ga produljuje. Iz teksta zakljucujem da ako je sporazumni onda nema tužitelja, pa ni ove priče oko uzdržavanja Konkretno u mom slučaju supruga neradi jer ne želi raditi. Kako da dokažem da sam ja nju uzdržavao ovih 5 god. Hvala unaprijed Tekst: Ako bračni partner nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a pritom nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, on ima pravo na to da ga uzdržava bračni partner. Prema članku 218. Obiteljskog zakona bračni drug ima pravo podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka, na što ga je sud dužan upozoriti. Naravno, sud može odbiti zahtjev za uzdržavanjem bračnog partnera, ako bi to uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za drugog bračnog partnera. Ako je brak trajao kratko ili ako je tužitelj u dogledno vrijeme u mogućnosti na drugi način osigurati sredstva za život, sud može odlučiti da obveza uzdržavanja bračnog partnera traje do godine dana, dok u opravdanim slučajevima može i produljiti obvezu uzdržavanja
  3. Koliko sam shvatio bračna zajednica postoji skroz dok su supružnici prijavljeni na istu adresu?Također mogu biti i rastavljeni,ali ako su i dalje prijavljeni na istoj adresi onda postoji i bračna zajednica, a sve dok ona postoji imovina se dijeli pola pola?
  4. Ona formalno postoji zbog papira,ali praktično ne postoji,jer supruge nema kad se ja vratim doma,ona zivi kod svojih iako je prijavljena na istu adresu
  5. Neljutim se ja, bitne su mi informacije i hvala Vam.U pravu ste,nepojmljivo je.Da vam pošaljem slike pali bi u nesvjest,prašine,robe po podu,tepih neusisan mjesecima itd. Ja koliko razumijem ona je 'vodila' brigu obzirom da je prijavljena na istu adresu? Ali dobro,nije to bitno. Najpametnije mi je razvesti se što prije.Recimo da to odradimo sporazumno, te odluka bude pravomoćna,pretpostavljam da onda više nemam nikakvih eventualnih obaveza prema dotičnoj? Koliko vremena treba da odluka postane pravomoćna?
  6. Koja je razlika između braka i bračne zajednice? Ja sam joj slao novce sa mog racuna na njezin,a kada bi bio kod kuce i u gotovini.Ona neradi godinama.Ja inace radim na brodu.Kod kuce je rijetko kad,sto mi potvrdi sestra koja je u kuci do.Sto se tice pranja,ciscenja i sl.radim ja kad dodem s broda svakuh 6 mj. Dali u bracnu stecevinu ulazi i nenamjenski kredit koji sam ja digao i placam za potrebe njene obitelji.
  7. Nije ni čistila ni kuhala ni bilo što slično.Nije je cak ni bilo kod kuce.Ja sam joj slao novce koje je potrosila na sminku. Što zapravo znači bračna stečevina,ako može netko objasniti
  8. Ja i supruga bi se rastali,zanima me što sa mojim novcem na mom - ne zajedničkom- računu koji sam krvavo zaradio.Cijelo to vrijeme ona nije radila ništa.Taj novac je na mom tekućem računu i osim toga nemam nikakve druge imovine.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija