Jump to content

Grabarić Imbra

Korisnik
 • Broj objava

  18
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Tehničko pitanje - sud je u donio rješenje kojim se roditeljima oduzima pravo na stanovanje s djetetom i dijete je povjereno na svakodnevnu brigu i skrb udomitelju. Hoće li u nekom budućem postupku u kojem se traži izmjena rješenja (po čl. 159. ObZ) biti otvoren novi predmet i novi poslovni broj ili će se predmet voditi pod brojem predmeta u kojem je roditeljima oduzeto pravo na stanovanje s djetetom?
 2. Žalba podnesena prije roka

  Na koji način sud postupa sa žalbom koja je podnesena prije roka? Preuranjena pa se odbacuje ili? Stranka koja se žalila je rješenje na koje je izjavila žalbu pribavila od drugog tijela (CZSS) koji je također u tom postupku. Naknadno, dan nakon podnošenja takve žalbe stranka je zaprimila isto rješenje na koje se već žalila.
 3. Žalba poslana e-poštom

  Hvala. Kad ove žalbe osobno predane i potpisane (izvan roka) ne bi bilo... U takvom slučaju, je li upravno tijelo dužno upozoriti (pozvati) stranku da ispravi žalbu i preda istu sukladno propisanom? Možda prema načelu pomoći neukoj stranci? Ako bi tu i postojala takva mogućnost a stranka je predala neurednu žalbu u roku, može li se njena uredno predana žalba nakon roka i intervencije upravnog tijela smatrati urednom? Po tome mi se čini da bi neuredno podnesena žalba imala ulogu "čuvanja roka".
 4. Žalba poslana e-poštom

  Prvostupanjsko upravno tijelo zaprimilo je žalbu u roku (posljednji dan) koja je poslana putem e-maila (nema elektronički potpis, nije čak niti potpisana u smislu skeniranog potpisa). Takav način podnošenja žalbe nije predviđen u Zakonu o općem upravnom postupku. Naknadno, bez intervencije upravnog tijela ista stranka predaje istu žalbu (potpisanu) osobno. Može li se žalba smatrati uredno predanom (u roku)?
 5. Dosjelost na imovini u vlasništvu RH

  Hvala puno! Tako ću mu izložiti pa neka vidi. Iako, ako sam dobro shvatio iz dijela Vašeg citata čl. 362. st. 3. "a tko tvrdi suprotno, treba to dokazati", to dokazivanje bi bilo upravo pozivanje na dosjelost. Ili je to sad već vožnja u krug?
 6. Dosjelost na imovini u vlasništvu RH

  Hvala! RH neće izdati tabularnu jer je to modus operandi u ovakvim slučajevima, pa čak ni kad je sve jasno jer žele još nešto iskamčiti u sudskoj borbi? Zna li se možda kako inače prolaze tužitelji protiv RH u ovakvim slučajevima? Što uopće može RH u sudskom postupku? Ta zemlja nikad nije tražena natrag (nisam siguran jer nije definirano u Suglasnosti kojim je dana, ali čini mi se da je riječ o jednoj cijeloj čestici). *Jedino što bi eventualno mogli biti kontraargumenti je da su u Suglasnosti zabranili sadnju voćaka i podizanje ograde, a to nije ispoštovano (doduše ograda je od živice), međutim sve mi se to čini tanko na strani RH.
 7. Dosjelost na imovini u vlasništvu RH

  Ako je posjed kvalificirani (zakonit, istinit, pošten) vrijeme za stjecanje nekretnine u vlasništvu RH je 20 godina (čl. 159. Zakon o vlasništvu). Mislim da zakonitost i istinitost u ovom slučaju kojeg ima moj susjed nije sporna, ali me zanima kako se gleda na poštenje. Još 1988. na vlastiti pisani zahtjev ishodio je suglasnost koje je izdala Mjesna zajednica općine u kojem se navodi da on taj dio napuštenog zemljišta može obrađivati, a zemljište se nalazi uz njegovu kuću. U istoj suglasnosti navodi se da je imenovani dužan u slučaju potrebe vratiti to zemljište DPZ, tj. Skupštini općine. Takvo stanje zadržano je do danas, dakle već 31 godinu. U vrijeme izdavanja Suglasnosti zemljište je bilo društveno vlasništvo a sada je u vlasništvu RH. U katastru je upisan Grad Zagreb. Nije definirano o kojem točno zemljištu se radi ali se zna. Ima li kakvih zapreka da se stekne vlasništvo dosjelošću i na koji način se to može ostvariti ako zapreka nema?
 8. Povrat iznosa ovršene alimentacije

  Hvala! Dakle, čak niti ako bi se radilo o nekom većem iznosu dodatnih troškova mimo alimentacije (npr. skupo liječenje) nema osnove za ikakvo potraživanje natrag, tj. podjelu troškova? Na koji način se traži eventualna promjena iznosa alimentacije? Vodi li se to kao nastavak predmeta (isti poslovni broj) ili se otvara i vodi novi postupak?
 9. Povrat iznosa ovršene alimentacije

  Nakon razvoda braka (2016.) djeca žive s ocem. Otac je zbog neizvršavanja alimentacijskih obveza majke s uspjehom ovršio majku. 1) Može li majka i na koji način tražiti povrat tog iznosa s obzirom da je i ona imala razne troškove prema djeci, a što može dokazati računima? 2) Na koji način majka može zaštititi djecu koja su vidno zanemarena od strane oca u svakom pogledu?
 10. Povrat poreza

  Zna li netko jesam li obveznik prijave poreza ako sam u prošloj godini promijenio poslodavca, a imam i nešto sitno dobiti od dividende?
 11. Pravo na naknadu sa burze

  Da, tako je, svaka 2 mjeseca je produljen ugovor, znači 2 produljenja. Ali to znači da je ovaj zadnji (koji se gleda kod odlučivanja o naknadi) trajao samo 2 mjeseca... E sad, ako to gledaju drugačije super, ali tko bi njih znao.
 12. Pravo na naknadu sa burze

  Na sadašnjem sam radnom mjestu zaposlen 6 mjeseci na određeno, ali sam svaka 2 mjeseca sklapao novi ugovor na 2 mjeseca (ukupno 3 sklopljena ugovora). Prekid od prošlog zaposlenja nisam imao, a radni odnos prije sadašnjeg prestao je sporazumnim raskidom. Sad je raspisan natječaj preko kojeg nisam zaposlen ja nego drugi radnik. Meni u svakom, a tako i u zadnjem ugovoru sa sadašnjim poslodavcem piše da radim najduže 60 dana. Postoje li ovdje neke smetnje za ostvarivanje prava na naknadu s burze ili je sve u redu pa ću imati pravo na naknadu?
 13. Skretanje ulijevo ili krivi smjer?

  Može li se i kod priznanja prekršaja i istaknuth olakotnih okolnosti u cilju smanjenja kazne tražiti i osobno saslušanje kod suca i je li to inače praksa da se u tom slučaju poziva pred sud?
 14. Predstavnik suvlasnika u zgradi

  Može li predstavnik suvlasnika (stanara) biti vlasnik stana u toj zgradi kojem je stvarno i formalno prebivalište na nekoj drugoj adresi? Znam za situaciju gdje neki stanari imaju problem s takvim predstavnikom koji uopće ne stanuje u njihovoj zgradi ali je na toj funkciji od ranije i tako je ostalo.
 15. Skretanje ulijevo ili krivi smjer?

  Prije najmanje 1,5 godinu a možda i 2 platio sam kaznu za mobiteliranje, na licu mjesta. Jel to dovoljno vremenki daleko da ne uzme u obzir kao otegotna okolnost?
×