Jump to content

Baklava

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. U toku sam kupovine zemljista od uknjizenih vlasnika u zemljisnoj knjizi, no posjedovni list pokazuje dva potpuno razlicita posjednika. Inace, zemljiste se naizgled ne odrzava, uglavnom je pod sumom, iako se vodi kao pasnjak/vinograd. Pitanje je koliko su moguci problemi od strane trenutnih posjednika u vezi eventualne traznje dosjelosti, nakon moje kupovine i kako bi ovo bilo najbolje rijesiti? Prije ili poslije kupnje?
  2. Super, hvala. Znate li koji kriteriji su bitni o podobnosti za upis ili postoje neke upute?
  3. Poštovani, Kupujem česticu zemljišta koja je u vlasništvu četiri vlasnika, svi suglasni za prodaju. Da li je potrebno napraviti četiri odvojena kupoprodajna ugovora ili je dovoljan jedan sa potpisima svih vlasnika? Također, da li takav ugovor zahtijeva odvjetnika ili se može lično sastaviti i ovjeriti kod javnog bilježnika? Unaprijed hvala.
  4. Kupio bih manju poljoprivrednu parcelu za lične potrebe i povremeno korištenje. Obzirom da zemljište za sada neće biti aktivno korišteno zanima me da li postoje neke zakonske obaveze u tom smislu. Radi se o jednoj od dvije parcele od kojih se jedna vodi kao “vinograd”, a druga “pašnjak”. Dakle mora li se “vinograd” aktivno obrađivati kao takav, odnosno mogu li na “pašnjaku” obrađivati zemlju, uzgajati povrće ili saditi recimo masline? U općinskom prostornom planu nisam mogao pronaći ništa relevantno.
  5. Stara tema, kako vidim pokrenuta 2008. zadnja reakcija 2016., no još uvijek aktualna. Zanima me da je nešto promijenjeno u međuvremenu? Naime bilo bi bizarno da zakon o Ugostiteljstvu regulira korištenje vlastitog zemljišta bez pružanja bilo kakvih usluga. Naravno da se treba spriječiti zloupotreba, no kamp prikolica u svrhu recimo renoviranja kuće, obavljanja dužih poljoprivrednih radova ili čak i kratkoročnog kampiranja vlasnika i uže obitelji na vlastitom zemljištu ne bi trebalo da bude zabranjeno ni po kakvoj logici. Dakle, da li je to regulirano u međuvremenu?
  6. Hvala Spitfire na vašoj reakciji. Objekat je relativno nedavno dobio rješenje o izvedenom stanju te pretpostavljam da se podaci sada mogu legalno uskladiti te je sud zakazao izlaganje. Nadam se da se o tome radi. Navedeni su bilo koji dokumenti koji mogu dokazati vlasništvo kao npr. nasljedstvo, kupoprodajni ugovor itd. Sto se tiče izvatka iz katastra koji bi bilo poželjno ponijeti, mislite li na originalni izvadak koji se fizički vadi u odjelu za katastar nekretnina ili je to moguce ishoditi online? Naime nalazim se u inozemstvu i obzirom da odvjetnik sa kojim inače radim nije baš oduševljen idejom da to obavi za mene, prisiljen sam doći na dan-dva radi regulisanja ovog izlaganja i eventualna naknadna dokumentacija bi bila veliki problem, tako da pokušavam da tu šansu svedem na minimum.
  7. Dobio sam poziv za sudsko "izlaganje na javni uvid podataka prikupljenih i obrađenih katastarskim izmjerom i/ili tehničkom reambulacijom te radi obnove zemljišne knjige." Radi se o legaliziranom stanu sa rješenjem o izvedenom stanju koji je kupljen uz posredstvo odvjetnika te za čiji jedan dio smo dobili i hipotekarni kredit te smatramo da bi svi papiri trebali biti uredni. U pozivu nadalje stoji da će predmet izlaganja biti "oblik, površina i način uporabe katastarskih čestica i njihovih dijelova. Sud je utvrdio da podaci zemljišne knjige o knjižnim pravima nisu istovjetni sa podacima prikupljenima u katastarskoj izmjeni te se pozivate na raspravu za postupak sastavljanja zemljišnoknjiznih uložaka u pravnoj stvari radi obnove zemljišne knjige .... prilikom kojeg će provesti postupak za sastavljanje zk uloška i utvrđivanja knjižnih prava." U privitku takodjer stoji izvod iz zemljišne knjige, odnosno Popisni List prema kojem je cijela zgrada sa šest naknadno podijeljenih stanova još uvijek vlasnistvo 1/1 osobe koja je preminula. Uvidom u Zemljišnu knjigu sa povijesnim prikazom vidim da je jedna etaža presla na nove posjednike temeljem rješenja o nasljeđivanju, dok se na ostatku zgrade povijesno uopće ne pominje preminuli vlasnik. U međuvremenu je stan preprodan nekoliko puta, a mi smo četvrti posjednici. Prema izvatku iz zemljišne knjige "uredjenazemlja", povijest (crvenim slovima) počinje sa prvim kupcem, zatim drugim, dok sam uredno zaveden kao trenutni posjednik. Dakle prva prodaja prvom kupcu od strane umrlog vlasnika ne stoji online dok o tom prvom kupcu nemam nikakve informacije izuzev podataka iz zemljišne knjige. Moje pitanje je da li bi mi ovo moglo stvoriti probleme ili je to ipak još negdje zavedeno i radi se samo o formalnosti? Da li bi mi bio potreban odvjetnik u ovom slučaju? Unaprijed hvala za svaku reakciju.
  8. Postoji zabiljeska na etaziranom stanu da je nekretnina "kulturno dobro". Radi se o legaliziranoj zgradi sa nekoliko etaziranih i uknjizenih stanova koji se nalaze na "arheoloskom nalazistu", dakle sama zgrada nije kuturno dobro mada tako zvuci zabiljeska. Prodavac stana tvrdi da su nedavno nastale promjene u vezi prvokupa, te da to nije potrebno ispostovati. Nakon pretrage po internetu jedino sto sam uspio naci je obavijest Ministarsva Kulture u kome odista stoji: " Ova obveza ne postoji za prodaju nekretnine koja se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline, a koja nekretnina nije kao kulturno dobro zaštićena posebnim rješenjem." https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=21272 Nekretnina definitivno nije zaštićena posebnim rješenjem kao kulturno dobro, no zabiljeska je prepreka za stambeni kredit. Da li se gornja obavijest nalazi u nekom zakonu ili dopunama, odnosno da li postoji mogucnost dobivanja nekog rjesenja koje bi potvrdilo izuzece od prava prvokupa?
  9. Da, to je dosta zbunjujuce. Radi se o jedinom pristupu stanu na katu koji je naknadno dogradjen. Zeljeli bismo da imamo ciste papire, a ne da se po potrebi pozivamo na pravo sluznosti ili slicno. Vrlo vjerovatno cemo morati potegnuti i dodatnu kupovinu tog dijela prolaza/stepenista/terase.
  10. Hvala Spitfire. Da li to znaci da samo ono sto stoji u vlasnickom listu prelazi na novog vlasnika, a eventualni dijelovi zajednickih prostora bi trebalo takodjer da tu budu naznaceni? Ocito da sam pocetnik u ovom tipu prava :), moje isprije za totalno amaterska pitanja.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija