Jump to content

E ne budu

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovana, Pišete da ste sklopili ugovor o doživotnom. S oba roditelja? Je li ugovor raskinut? Ili je to bio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju? Drugi roditelj koji se sada ponaša kako opisujete, dementan je i zapravo bi trebao biti smješten u ustanovu koja mu može pružiti skrb. Vrlo će brzo i bratu raditi iste stvari. jedino što će ga brat možda zlostavljati ili zatvarati u stan i neće se obazirati na njega. Zašto od Centra za socijalnu skrb ne zatražite savjet i pomoć te procjenu zdravstvenog stanja živog roditelja. Demencija nije nimalo bezazlena jer takve osobe mogu ( ne htijući) jako nauditi i sebi i drugima. Centar će Vam dati savjet i upute te pomoći da se roditelju osigura medicinska skrb i potreban smještaj.
  2. Poštovani, ima pravo pokrenuti postupak pred sudom zbog razvrgnuća suvlasničke zajednice sa tim stricem (koji je, lako moguće, preminuo). Obzirom da je njegova adresa nepoznata te je nedostupan, sud će imenovati odvjetnika koji će strica zastupati. Tijekom tog postupka, možda uspijete pronaći neki kontakt, ili pak riješiti pitanje tog suvlasničkog dijela na način da u stričevo ime odvjetnik s Vama dogovori postupanje koje će odgovarati Vama ali neće štetiti interesima strica. Inače, za osobe koje preminu u inozemstvu, preko našeg veleposlanstva ili konzulata, smrtovnica se dostavlja matičnom uredu prema zadnjem poznatom prebivalištu u Hrvatskoj ( odnosno u nekadašnjoj republici bivše Jugoslavije). Ako znate gdje je rođen ili iz kojeg grada je stric otišao u Ameriku, možete pokušati kontaktirati taj matični ured i pitati za smrtni list.
  3. Kako je netko prethodno odgovorio, imate pravo zahtijevati da se izdvoji dio ostavinske imovine koji odgovara vašem udjelu u privređivanju u zajednici s ostavitelje. To trebate jasno zahtijevati na ostavinskoj raspravi i tražiti da se to pitanje prethodno riješi te da se na koncu u rješenju navede vrijednost tog dijela i njegovo izuzimanje od ukupne ostavinske imovine. Preostala ostavina dijeli se na jednake dijelove svim nasljednicima - svoj djeci.
  4. Nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja, ali svaki nasljednik za dio duga koji je jednak vrijednosti njegovog nasljednog dijela. Da bude precizno, nasljednik koji se odrekne nasljedstva ne odgovara za dugove. Ali, nasljednik koji ustupi svoj dio nasljedstva nekome, odgovara za dugove u visini tog dijela kojeg je nekome ustupio. Dakle, ako su nasljednici naslijedili dijelove imovine različite vrijednosti, duguju samo do visine te vrijednosti. Porezna uprava u postupku naplate dugova od nasljednika, otpisuje kamate koje su nastale nakon smrti dužnika te novčane kazne, jer su one osobno uvjetovane - vezane za osobu i njeno neko djelovanje zbog kojeg je ona bila kažnjena. Također, Porezna ne smije naplaćivati dugove starije od šest godina. Osim ako za neki dug nije uknjižena zabilježba založnog prava na nekoj nekretnini dužnika, Tada nije važno je li tu nekretninu dužnik prodao za života, poklonio....Porezna ju ima pravo prodati na dražbi i naplatiti dug (glavnicu, ali ne i kamatu). Nadam se da će neki podatak koristiti.
  5. Poštovani, U rješenjima o nasljeđivanju javni bilježnik je obvezan navesti marku i tip vozila te broj šasije. Naravno, on to može učiniti ako mu nasljednici na raspravu donesu popis vozila te knjižicu vozila. Možda u trenutku ostavinske rasprave nitko nije znao gdje je knjižica vozila. Također savjetujem prvo na MUP sa knjižicom vozila ( gdje se vide svi važni podaci), da oni provjere status vozila. Zatim javnom bilježniku radi donošenja rješenja o nasljeđivanju za naknadno pronađenu imovinu. Navodite da su sve pokretnine tako općenito navedene u rješenju. Ukoliko je tako, trebate popisati sve te pokretnine, provjeriti na koga trenutno glase, gdje su, što su, te nakon provjere i za tu pokretnu imovinu zatražiti rješenje o naknadno pronađenoj imovini. Iza umrle osobe, bilo kakav imovina koja je glasila na nju, može se prenijeti na nasljednike samo i isključivo temeljem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju. Nebitno radi li se o vrijednosnim papirima, plovilima, vozilima, oružju, neisplaćenoj mirovini i td. S poštovanjem.
  6. Poštovani, Nije mi jasno zašto nije provedena ostavinska i donijeto rješenje o nasljeđivanju? Nije bilo ostavinske imovine ili je bila neznatna pa je javni bilježnik ili sudac donio odluku da se neće provesti ostavinska rasprava? Ako je tako te nije provedena ostavinska, rješenjem nisu utvrđeni nasljednici, tada nema nasljednika - nema pravnih sljednika koji bi bili dužni podmirivati dugove ostavitelja. Zakonom o nasljeđivanju propisano je da tko naslijedi neku osobu, njezin je sveopći pravni sljednik, i odgovara za dugove ostavitelja, ali do visine vrijednosti naslijeđene imovine.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija