Jump to content

Veliki gložac

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Veliki gložac objavio

  1. @Borbena7Hvala puno na odgovoru ! 😉 Čuo sam telefonski se sa pravnicom koja radi u "Grad Rijeka" koje odobrava te subvencije. Odgovor je bio da bi mi one prilikom boravka u Zagrebu dakle te subvencije bile "zamrznute" privremeno ili trajno. Privremeno ako bih se vratio u Rijeku prijavom na "Grad Rijeka" mogao bih ih ponovno onda aktivirati, međutim ako bih trajno ostao u Zagrebu više ne bi moja obitelj imala pravo na njih, ali kako imam i sina s također poteškoćama invalidnosti da ih moja obitelj preko njega može pokrenuti za obitelj u Rijeci, dok bi meni bila "zamrznuta" privremeno ili trajno ovisno da li bi se iz Zagreba vratio nakon nekog vremena ili ostao trajno u njemu. Evo taj slučaj je riješen. Hvala svima koji su mi svojim savjetima pomogli na ovim forumu !
  2. @Miran89Puno Hvala na korisnom savjetu ! 😉
  3. @sivkoDa traje 2 godine to znam od prije. Ali nisi odgovorio na moje 2. pitanje podebljano iliti boldano vezano za doplatak za pomoć i njegu i subvencije "Grada Rijeke" da li ih gubi moja obitelj dok imam boravište u Zagrebu, a obitelj mi je u Rijeci ?! Da li možda netko drugi to zna ? Unaprijed Hvala !
  4. Pozdrav svima ! Imam nekoliko pitanja vezano za prijavu boravišta kad to traži gazda kod kojeg bi bio podstanar u Zagrebu. Jedno vrijeme bio sam podstanar u Zagrebu i vlasnici sobe koju sam iznajmio nisu tražili prijavu ni boravišta ni prebivališta. Zanima me inače živim u Rijeci da sada u dogledno vrijeme ponovno iznajmim sobu u Zagrebu, jer sam u u jednom oglasu vidio da piše "za 1 godinu potrebna je prijava". Sad me zanimaju neke stvari boravište ili prebivalište, pretpostavljam da se radi o boravištu (neka me netko ispravi ako griješim) koliko ja znam prijava boravišta može biti maksimalno 2 godine i kod nje se ne treba raditi nova osobna iskaznica, ali da li se dobiva neki dokument o toj prijavi boravišta i gdje se to evidentira ? 2.pošto mi je trenutno prebivalište u Rijeci, a primam "Doplatak za pomoć i njegu" zbog trećeg stupnja invaliditeta u punom iznosu od bivših 600 kuna, da prijavim boravište u Zagrebu na bivšem "socijalnome" ne znam kako se po novome zove dali "centar za rad" ili kako već, su mi rekli da doplatak ne bih izgubio jer se ono prenosi na novu adresu i jako me zanima u slučaju prijave promijene boravišta u Zagrebu dl li bi moja obitelj koja živi u Rijeci izgubila pravo na subvencije koje pokriva "Grad Rijeka" u stanu u Rijeci (voda, plin, odvoz smeća) koje sada prima na račun moga doplatka za pomoć i njegu pošto bi mi bilo boravište u Zagrebu ? Bio bih vrlo zahvalan da mi netko ako zna odgovor na moja pitanja odgovori ili me uputi kome da se obratim za odgovore na njih !
  5. Zar nitko ne zna odgovor na moje pitanje ? Prekosutra (ponedjeljak) idem u Centar za socijalnu skrb pa će mi oni dati odgovor kad ovdje nitko ne odgovara ili ne zna !
  6. Lijep pozdrav ! Ja u skorije vrijeme planiram prodati trosobni stan u Rijeci i kupiti dva manja : jedan za suprugu i sina, dvosobni sa dnevnim boravkom u Rijeci kojem bi vlasnik bio moj sin ili moja supruga, a za sebe garsonijeru u Zagrebu kojoj bi vlasnik bio ja. Pošto je uvjet za "Doplatak za pomoć i njegu" od 600 kuna ne imati više od jedne nekretnine u kojoj boraviš u svom vlasništvu (posjedovanju), a kako sam naveo ta garsonijera u Zagrebu bi bila jedina nekretnina u mom vlasništvu. Mene zanima da li bi mi bilo u tom slučaju oduzeto pravo na "Doplatak za pomoć i njegu" od 600 kuna ? Unaprijed Hvala na odgovoru !
  7. Poštovani ! Kontaktirao sam jednog stanodavca za najam o jednokrevetnoj sobi u njegovom stanu. On to u oglasu nije naveo, ali je meni rekao da se treba platiti depozit, odnosno polog. Sad ja ne znam da li bi mu pri useljenju u unajmljenu sobu uz depozit, odmah morao i platiti mjesečnu ratu. Dakle uz depozit od 1000 kuna odmah i mjesečnu ratu od još 1000 kuna što je meni za moja primanja previše ili bih mu morao pri useljenju platiti samo depozit, a nakon mjesec dana ratu od 1000 kuna. Interesantno je da u oglasu ne stoji da se traži depozit (polog). Unaprijed Hvala !
  8. Molio bih savjet. U dogledno vrijeme namjeravam iznajmiti sobu u Gradu Zagrebu. Veći dio vremena provodio bih tamo, a nešto manje u Rijeci gdje mi je prebivalište. Sad me zanima : 1. moram li prijaviti boravište u Zagrebu ? 2.ako moram da li je tada stanodavac dužan plaćati porez, te da li bi to povećalo cijenu sobe koju bih iznajmio ?
  9. Zanima me pošto namjeravam iznajmiti garsonijeru u Zagrebu(na dulje razdoblje) u kojoj bih boravio pola mjeseca, a pola s obitelji u Rijeci u slučaju da prijavim boravište u Zagrebu : 1. Da li moram izraditi novu osobnu iskaznicu ? 2. Da li moram mijenjati liječnika obiteljske medicine pošto bi mi boravište bilo u Zagrebu, dok mi je liječnik obiteljske medicine u Rijeci, odnosno mogu li zadržati liječnika obiteljske medicine u Rijeci. Unaprijed veliko hvala !
  10. Poštovani, Molio bih savjet. Mislim možda iznajmiti podstanarsku sobu u Zagrebu u kojoj bih boravio 10 - 15 dana mjesečno privatnog karaktera a ostatak u Rijeci s obitelji. Moram li prijaviti boravište u Zagrebu ? Te ako moram što učiniti nakon 2 godine kada ono istekne pošto se više ne može produžiti od toga, kako sam bar čuo ? Također sam čuo da npr. neki studenti koji nisu iz Zagreba žive kao podstanari u sobama u Zagrebu a tamo nisu prijavljeni ni boravištem, ni prebivalištem. Napomena: nisam student, nego umirovljenik. Unaprijed Hvala !
  11. Hvala puno sivko ! Ovaj odgovor mi mnogo znači.
  12. Molim Vas za pomoć. Naime iznajmio bih u dogledno vrijeme podstanarsku sobu u Zagrebu, za informaciju trenutno živim u Rijeci. S tim iznajmljivanjem želio bih prijaviti prebivalište u Zagrebu. Da li je gazda stana u koji iznajmljujem sobu dužan mi potvrditi prebivalište u Gradu Zagrebu u MUP-u dok živim kod njega ovo mi je jako bitno jer planiram trajno ostati u Zagrebu pa zbog toga tražim prebivalište u njemu? Molio bih odgovor na još jedno pitanje (manje bitno) da li bih u Rijeci gdje mi je rodbina mogao zadržati boravište i ako da koliko još vremena? Unaprijed Hvala !
  13. Hvala Ruby_Danderfluff na ponuđenoj pomoći. Ako Vi ne znate ja još manje.
  14. Poštovani! Zanima me da od roditelja nasljedim veći novac. Da li bi ja izgubio pravo na Doplatak za pomoć i njegu i 150 kuna mijesečno za mirovinu manju od 1400 kuna ? Za sad trenutno je jedini uvijet za ta prava neposijedovanje nekretnine osim one u kojoj živiš. To se ovijerava u katastru i gruntovnici. Pošto ja trenutno nemam na sebe prepisanu niti jednu nekretninu ta dva prava i dalje ostvarujem. Međutim od očevog nasljeđa da uložim veći novac na banku da li bi država mogla i smije li provijeravati stanje moje ušteđevine na banci bez mog znanja odnosno dopuštenja i obavijesti npr. putem OIB-a ? Da li bih zato mogao izgubiti ta dva prava: Doplatak za pomoć i njegu + gore navedenih 150 kuna mijesečno ? Unaprijed hvala.
  15. Hvala puno Iustitia_ZD na odgovorima. Ovo mi je puno pomoglo.
  16. Lijep pozdrav ! Imam nekoliko pitanja. Naime mene zanima mogu li prijaviti prebivalište (ne boravište) s vremenom,ne odmah ali me jako zanima u Zagrebu pošto živim u Rijeci ,a u Zagrebu boravim tek povremeno,nekoliko dana mijesečno? Inače sam u općoj invalidskoj mirovini, nemam skrbnika jer mogu samostalno obavljati osnovne životne potrebe ali primam Doplatak za pomoć i njegu od 600 mijesečno kuna riješenjem Centra za socijalnu skrb u Rijeci i 150 kuna za mirovinu manju od 1400 kuna. Sad mene zanima mogu li ja kod poznanika u Zagrebu prijaviti prebivalište (a da mi boravište bude Rijeka, ako je moguće ne nužno)? Da li bi poznanik plaćao porez pošto bi bio prijavljen na njegovoj adresi u Zagrebu ? Znam da bih morao promijeniti osobnu iskaznicu. Pretpostavljam da bih izgubio na 5 godina doplatak na manju mirovinu od prijave novog prebivališta do stijecanja na novo pravo ? Da li bi morao na novo viještačenje za doplatak za pomoć i njegu u Centar za socijalnu skrb u Zagrebu ? Da li bih morao mijenjati liječnika obiteljske medicine u tom slučaju ? Da li je prijava prebivališta kod poznanika u Zagrebu legalna s obzirom da bih u početku u Zagrebu bio tek povremeno makar se i odrekao i boravišta u Rijeci te ako je moguće što sve moram s pravne strane učiniti da dobijem prebivalište u Zagrebu, koje pravne postupke osim promjene osobne iskaznice ? Unaprijed Hvala !
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija