Jump to content

Maruška68

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. A što je sa zastojem predmeta dok se čeka da netko dostavi potrebnu dokumentaciju, postoje li rokovi za to? Koliko vremena javni bilježnik ili sud čeka da netko dostavi tražene potvrde ili dokumente? I što ako se ta osoba ogluši na poziv javnog bilježnika da konačno dostavi dokumente? Najvažnije mi je doznati postoje li zakonski rokovi ili sve ovisi o milosti ili interesu te osobe da (ne)dostavi potrebnu dokumentaciju?
  2. Na ostavinskoj raspravi kod javnog bilježnika gdje sam oporučna nasljednica, pojavila se osoba, daljnji rod pokojnice, koja također želi sudjelovati u postupku tvrdeći da je zakonski nasljednik. U tom slučaju se troškovi postupka javnog bilježnika dijele na dva dijela, između mene i te osobe, no ta osoba ne želi platiti svoj dio, tvrdeći da je po nekoj osnovi oslobođena plaćanja pristojbi i drugih troškova. Javni bilježnik je zatražio potvrdu o oslobođenju, no ta osoba već pola godine ništa ne donosi i postupak stoji. Oglušila se i na zahtjev javnog bilježnika da se očituje o tom oslobođenju u određenom roku. Na kraju ja plaćam i njen dio da se postupak pokrene s mrtve točke. Ne mogu ni od koga saznati postoje li zakonski rokovi u kojima jedna strana mora ili dostaviti takvu potvrdu ili platiti svoj dio. I ako ni tada ne želi platiti, može li se od nje taj trošak prisilno naplatiti i tko to provodi. Hvala na odgovorima.
  3. Ma nije mi jasno jedino ovo, u članku 65. Zakona o radu piše ovo: Prekovremeni rad Članak 65. (1) U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, radnik je na pisani zahtjev poslodavca dužan raditi duže od punog, odnosno nepunog radnog vremena (prekovremeni rad). Dakle, u mom slučaju se radi o prekovremenom radu u odjelu koji stalno radi, a posao obavljaju zaposlenici koji se izmjenjuju i to su im prekovremeni sati, jer su svojih 40 tjedno već odradili na drugom radnom mjestu. Nije viša sila niti izvanredno povećanje opsega posla niti išta slično. Kako onda to može biti po zakonu? Je li to ipak po zakonu ili je to čisto demostriranje sile, jer pojedinac kod nas teško može išta izboriti što mu netko jači odluči oduzeti.
  4. Uredno plate. Što to mijenja? Je li protuzakonito samo ako su neplaćeni, kao što su mi bili u privatnom sektoru dok sam mogla tako raditi. Ako poslodavac plaća prekovremene, može li vas prisiliti na stalan prekovremeni rad, onaj predvidivi, koji nije rezultat iznenadnog povećanja posla ili više sile? Morate li to odrađivati sa narušenim zdravljem s kojim jedva odradite osam sati i pritom zanemariti privatne obaveze, djecu, stare i bolesne ukućane i slično? I to sve za novac s kojim ne možete pokriti niti osnovne potrebe? Moje je pitanje može li takav rad poslodavac zakonski opravdati i postoji li način da se radnik zaštiti od takve prisile? Poslodavac bi mogao zaposliti drugu osobu jer postoji potreba za stalnim radom, ionako ima trošak za prekovremene sate.
  5. Radim u jednoj instituciji od ponedjeljka do petka, 8 radnih sati dnevno, 40 tjedno. Institucija ima i službu u kojoj se radi non stop pa svakog zadesi i rad popodne poslije radnog vremena do navečer ili vikendom cijeli dan i to u prosjeku dvaput mjesečno. To nije mnogo prekovremenih sati, ali smo ih dužni odraditi. Nisu rezultat izvanredne situacije i naglog povećanja posla, već konstantnog posla u drugoj službi, koji je predvidiv i stalan pa me zanima može li se od zaposlenih tražiti da konstantno rade prekovremeno ili bi takva služba zahtijevala zapošljavanje druge osobe za stalno. Meni je to fizički iscrpljujuće zbog godina, zdravstvenog stanja i zbog obiteljskih prilika, ali mi niti liječnička dokumentacija s mišljenjem liječnika nije pomogla da me toga poštede. Mogu li išta učiniti da me izuzmu od toga, moraju li ipak uvažiti mišljenje liječnika ili medicine rada i mogu li prekovremeni sati biti obavezni i konstantni iako se ne radi o izvanrednoj situaciji niti naglom povećanju posla? Hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija