Jump to content

ivana_v

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ivana_v objavio

  1. Ako zatražim poslodavca da mi se očituje o razlogu smanjenje plaće pismenim putem, je li on to obvezan napraviti? I priznaje li na taj način da mi je plaća smanjena?
  2. To sam si i mislila A on je vjerojatno na to i računao. Pa 3000 kn plus minus
  3. Znači opcija mi je prijaviti ga inspektoratu, ili ga tužiti za..što? Kršenje usmenog dogovora? Smanjenje plaće bez obavješćivanja? Nanošenje imovinske štete? Duševne boli ?
  4. Ako je na taj način isplaćivan dio plaće, ne bi li se to vidjelo na platnoj listi? Ja ni na jednoj platnoj listi nemam ništa osim redovan rad, eventualno koji dan godišnjeg ili bolovanja, te troškove prijevoza od 360 kn.
  5. Aha, hvala vam. A na temelju čega mi je prva 3 mjeseca isplaćivana veća plaća? Kako se to objašnjava? Nisam li ja i na to trebala nekako "pristati" ? I ne znači li u tom slučaju usmeni dogovor ništa? Pouzdano znam da nitko iz firme nema plaću po pravilniku - rekli su mi stariji zaposlenici koje sam pitala u vezi pravilnika odmah nakon što mi ga nisu dali na uvid. Rečeno mi je da su tamo napisane smiješne neke minimalne plaće. Ako prijavim poslodavca inspektoratu, što će se tada dogoditi? Ne bih htjela uvaliti u probleme bivše kolege, da im se smanji plaća ili tako nešto. Također znam da poslodavac velik dio plaće nekim zaposlenicima uplaćuje preko putnih naloga koji nemaju osnove.
  6. Pozdrav svima, nadam se da mi možete pomoći s mojim problemčićem. Naime, početkom 10. mj. dogovorila sam s novim poslodavcem (direktor) uvjete rada, usmeno, pred dva svjedoka, zaposlenika firme: ugovor na 6 mj, plaću 6500 kn+obrok (rečeno mi je da je vrijednost oko 600 kn/mj) +prijevoz (360 kn-ZET). Potpuno iste uvjete dogovorila je i još jedna kolegica, nova zaposlenica. 23.10. s tim poslodavcem sam potpisala ugovor o radu na određeno vrijeme u kojem je naveden naziv radnog mjesta te da je plaća za to mjesto "određena Pravilnikom o radu u tom poduzeću te ja potpisom potvrđujem da sam s tim pravilnikom upoznata". Tražila sam ga na uvid više puta (od tajnice, neslužbeno, usmeno, ne preko maila), isto je zatražila i kolegica koja je u isto vrijeme zaposlena, ali ga nikada nismo dobile - uz pogled kao da pitam za nekakvu budalaštinu.. "ona ne zna di je to...". Unatoč tome, i kolegica i ja potpisale smo ugovor. Plaća mi je uredno isplaćivana 3 mj, u dogovorenom iznosu, bruto iznos oko 11000 kn, bez bonusa, stimulacija ili dodataka. Krajem godine posebno mi je uplaćen onaj neoporezivi dodatak koji je tada nekad izglasan u ukupnom iznosu od 6000 kn (božićnica + stimulacija) - kao i svim radnicima u firmi. Zbog pružene bolje poslovne prilike, krajem siječnja tražim poslodavca ugovor na neodređeno i povećanje plaće, te mu kažem da je to zato jer imam ponuđenu drugu ponudu. On odugovlači s odgovorom, i ja prihvaćam tu drugu ponudu te ga 6.2. obavještavam da želim otići. Također usmeno, dogovaram zadnji dan rada 28.2., te da ćemo ugovor "sporazumno raskinuti". Poslodavac je vidno nezadovoljan, ponavlja mi da me "pušta, iako po zakonu ne mora..." 14.2. dolazi mi plaća za 1.mj- 5000 kn. Nakon traženog objašnjenja, poslodavac mi kaže da je taj iznos prema pravilniku za moje radno mjesto. Opet mi ga ne daje na uvid. Istu plaću dobivam i za 2. mj. Napomenula bih i da mi nije htio potpisati pismeno predani otkaz jer "to ćemo riješiti zadnji dan". Na kraju i jesmo, "pustio me". Identična se situacija dogodila kolegici, ona je otišla iz firme mjesec dana prije mene). Imam li ikakve osnove za ikakvu zakonsku akciju? Hvala vam!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija