Jump to content

velika.jabuka

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru! Pročitao sam taj članak i iz njega se čini evidentno da je zabilježba spora opravdana jedino u slučaju kada je upitno knjižno pravo što ovdje nije. No svejedno, zk odjel suda je istu odbio, ali zabilježio odbijeni prijedlog. u zakonskom roku predlagatelj se žalio Županisjkom sudu, pa dok to traje meni je imovina blokirana!?! Što napraviti?
  2. Pozdrav! Da li je moguće tužiti osobu koja zloupotrebljava zabilježbu spora na temelju tužbe radi isplte u kojoj tužitelj sam navodi da vlasništvo nad nekretninom koja se opterećuje zabilježbom spora nije sporno. Također, iznos tužbe je otprilike stotina vrijednosti nekretnine. Svojevrstan pokušaj ucjene radi nagodbe, a sustav omogućava. Unaprijed zahvalan!
  3. Ok kamate, ali ja pričam o trošku opomene...
  4. Pozdrav! Čini mi se da ovoj temi nije posvećeno dovoljno prostora, pa evo mene... Sve više i više trgovačkih društava zaračunava troškove opomene i to po nekoj svojoj kalkulaciji (od 10 do 150 Kn). E sad, s obzirom da je slanje te iste opomene čisto njihov operativni trošak u cilju utjerivanja dugova, čini mi se da to ne bi smjelo imati pravnu podlogu. Ima li? Koji zakon? Jer, isto tako bi mogli naplaćivati poštarinu za račune, papir, kovertu, tintu, tintu za žig, itd. Gdje stati? Razmišljam ozbiljno podnijeti prijedlog provjere ustavnosti tog "harača" ustavnom sudu.
  5. imam slično pitanje.. ako sam u 2006. prodao "samo" tri nekretnine (tada su me u poreznoj upravi savjetovali da je to neoporezivo), da li mi sad retrogradno može stići porez za to?
  6. Ovako, izgradila sam kuću sa tri stana i prodala sve stanove još u gradnji. Sada mi porezna pokušava naplatiti porez jer sam stanove prodala unutar 3 godine od nabave, što u Zakonu nije navedeno da izgradnja u vlastitoj režiji se smatra nabavom, ali u nekom Pravilniku su i to spomenuli. Sad, ja sam počela ishoditi dozvole i sve i prije donošenja Zakona, ali sam počela graditi nakon donošenja, ali svejedno prije Pravilnika u kojem se regulira i ova izgradnja u vlastitoj režiji. Logično bi bilo da sam taj posao počela prije tih zakona i sad mi ne bi smjeli naplaćivati porez koji se tada nije naplaćivao. Da napomenem da sam nekoliko puta prije izgradnje, za vrijeme i prije prodaje nazvala Poreznu i pitala ih da li moram platiti neki porez ako prodam sva tri stana, a oni mi rekli da ukoliko prodam 3 u 5 godina ne moram platiti nikakav porez. Inače, osim ova 3 stana nisam prodala ništa drugo IKAD. Kaj sad?
  7. Bok svima! Već godinu i pol vadim lokacijsku dozvolu za objekt do 400m2 - dakle, po starom Zakonu. Imam zločeste susjede koji pod svaku cijenu žele spriječiti gradnju. Kad su bili pozvani na očitovanje, angažirali su odvjetnika i projektanticu koji udruženo rade na tome da se dozvola sruši. Sad se čeka njihovo pismeno očitovanje, za što su tražili 8 dana. Radi toga pretpostavljam da će se žaliti i na lokacijsku dozvolu, kad bude donesena. Molim Vas da mi kažete koliko dugo mogu odugovlačiti pod pretpostavkom da će ići "do kraja"? Objekt se nalazi ispred njih u odnosu na pogled na grad, ali je nizak tako da im u pravilu ne bi značajno smetao jer je teren u padu. Radi njihove zlobe razmišljam o tome da uz među posadim neko bilje visine 1.5m, tako bi izgubili pogled. Da li to smijem? Pomagajte, mi smo good guys! HVALA!
  8. vjerojatno ste već razmišljali o tim opcijama, ali ipak.. pokušajte osobno kontaktirati Amera, vjerojatno se na netu može lako naći mail. postoji šansa da vam potpiše suglasnost i dostavi mailom/faxom. ako ništa drugo, možda vam da aktualnu adresu, tako da dopis više ne luta ako je bilo promjene. pitajte referenticu da li novi dopis možete poslati DHLom.
  9. kao laik ali sa sličnim iskustvom, mislim da je glavna mana kupnje takvog stana smanjena vrijednost prilikom buduće prodaje i eventualne poteškoće prilikom vađenja kredita. svakako treba uzeti projektnu dokumentaciju i dati projektantu da pogleda da li je bilo odstupanja iz gabarita i namjene. ako nije, po novom zakonu je moguće napraviti uporabnu dozvolu tj. uvjerenje za uporabu za koje su bitni samo vanjski gabariti i trenutno ju je vrlo lako dobiti.
  10. Hvala na odgovoru! Dali su nam zamjensko vozilo, prvo na dva tjedna jedno koje je imalo isti kvar pa smo ga zato vratili, a onda jedno ispravno ali sa ljetnim gumama - s obzirom na to da je to BMW a vani je bilo sve zaleđeno, nismo ga uopće mogli koristiti.. Ubrzo su ga zatražili natrag, pa smo ga vratili. Odvjetnik nam je savjetovao istu proceduru kao vi, samo što kaže da slobodno možemo odmah podići auto uz to da Tomiću odmah slijedeći dan pismeno pošaljemo dopis da smo nakon preuzimanja primjetili da kvar još nije otklonjen. Neslužbeno smo u servisu saznali da isti problem imaju sve BMW jedinice s motorom 116 na području bivše Juge, Turske i Rusije, i da BMW to ne zna otkloniti niti softverski niti mehanički.. Što se MINIja tiče, ovih dana su zaprimili još jedan s istim problemom... Auto plaćamo i potreban nam je, ali ćemo pokrenuti proceduru. Jedino nisam sigurna protiv koga - Tomića ili Leasinga.. I što možemo dobiti? Leasing rata je tako visoka da nam se ne isplati raskidati ugovor s Leasingom, čak ni ako nam vrate polog. Jeftinije bi nam bilo da smo vozili rent-a-car. A nisam baš sigurna da ćemo od Tomića sudskim putem uspjeti dobiti novi auto. U svakom slučaju, hvala lijepo na pomoći!!!
  11. Bok! Imam vrlo sličan problem sa MINI-jem kupljenim kod Tomića. Auto je kupljen na leasing u travnju 2007. Bio je skup k'o vrag. Očekivali smo kvalitetu. Čim je zahladilo, pojavili su se ozbiljni problemi sa kretanjem. Kad krećem, auto ili jako trokira ili se skroz ugasi. To je stvarno opasan kvar. Uglavnom, ostavili smo ga u servisu gdje su zamijenili sve živo! U servisu je bio (i još je) kontinuirano 80 dana. Pismeno smo dopisom nakon 45 dana zatražili novi auto, a Tomić nam je vratio dopis da njihova diagnostika ne detektira nikakav kvar pa da je po njima ispravan i da ga podignemo. Nismo ga podugnuli nego im je odvjetnik poslao zahtjev da dozvole da ga pregleda sudski vještak. Dali smo im rok tri dana za odgovor, od toga je prošlo već dva tjedna. Moje pitanje je - ŠTO BI VI NAPRAVILI? Možemo li ikako auto vještačiti bez da prekinemo taj niz dana koji je auto kod njih? Da li je taj niz uopće važan, jer imamo pravo na novi auto istekom 45 dana što ga nisu mogli popraviti? Mi bi ga najrađe vještačili i vozili, a paralelno na sud po novi auto... Moguće?
  12. Zahtjev smo predali na Gradu, gdje smo dobili lokacijsku i građevinsku. Ako su dozvole dobivene na općini, onda se tamo predaje i uglavnom dolazi referentu koji je radio građevinsku. Od dokumentacije treba potvrda da se ne vodi postupak od građevinske inspekcije (to se čeka nekih 2 tjedna), glavni projekt i potvrda o uplaćenih 800 kn takse. Ne traže uvijek isto, čula sam da su druge tražili još papira ali nas, evo, samo to. U teoriji izlazi se na teren da se utvrdi da li su vanjski gabariti u skladu s glavnim projektom, a u praksi ne izlaze svaki put.. Šuška se da je ovakva olakšana procedura aktualna za zahtjeve predane do Nove godine. Ne vidim neke logike u tome, ali da ja moram vaditi Uvjerenje o uporabi, predala bi za svaki slučaj zahtjev do tada, pa makar i bez potvrde od građ. inspekcije - ne može škoditi, pa kasnije nadopunila zahtjev. Toliko od mene. Nadam se da sam vam pomogla...
  13. Opet ja. Evo, ako nekog zanima, saznala sam. Zabilježba o nepostojanju uporabne je obrisana na temelju Uvjerenja o uporabi i to vrlo brzo. Uz predanu požurnicu, u roku od 6 dana...
  14. Da li netko zna da li se već u Gruntovnici na temelju Uvjerenja za uporabu (koje po novom Zakonu mijenja Uporabnu dozvolu) može obrisati zabilježba o nepostojanju Uporabne..?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija