Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

BRKICA00

Korisnik
 • Broj objava

  61
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

BRKICA00 je zadnji put osvojio dan srpanj 24

BRKICA00 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O BRKICA00

 • Rang
  Novak
 1. ugovor o radu i status redovnog studenta

  Zaposlenjem se ne gubi status redovnog studenta ali se gube studentska prava (x-ica, dom i slično).
 2. Preuzimanje j.d.o.o. kad si blokiran

  Ukoliko preuzmete j.d.o.o. njegov račun neće biti blokiran jer je j.d.o.o. odvojen od vašeg računa i dugova vas kao fizičke osobe. Iz navedenog ne morate plaćati doprinose za sebe.
 3. Otvaranje obrta za sječu i preradu drva

  U tom slučaju ne bi trebalo. Obratite pozornost na zaštitu na radu.
 4. Otvaranje obrta za sječu i preradu drva

  Prema popisu vezanih i povlaštenih obrta to je slobodan obrt ali vam vjerojatno treba dozvola Hrvatskih šuma za obavljanje tog posla ako će te sijeći drva na državnom zemljištu. Možete navesti neke djelatnosti koje nužno ne moraju biti vezane uz šumu samo pazite da te djelatnosti ne zahtijevaju povlasticu ili stručnu osobu osposobljenu za taj posao (npr. računovodstvena djelatnost morate imati završenu SSS za ekonomista). Tu vam se nalazi popis vezanih i povlaštenih obrta. http://www.uoz.hr/pdf/popis_vezanih_i_povlastenih_obrta.pdf
 5. dobrovoljni mirovinski stup

  Novac ne možete dobiti prije 55. rođendana. Dobra vijest da se novac kapitalizira tako da ne bi trebali sa 55. rođendanom dobiti 10.000 kn već glavnicu uvećanu za kamate plus državni poticaji.
 6. Radni tjedan-broj sati

  Novi ugovor je ispravan jer u Zakonu postoji odredba koja je stupila na snagu ulaskom Hrvatske u EU koja kaže da prosječno tjedno radno vrijeme mobilnih radnika ne može biti duže od 48 radnih sati.
 7. POREZ NA DAROVANU KUĆU

  Sin vašeg bratića mora platiti porez ako mu vi darujete kuću. Što se tiče poreza to ćete saznati kada ovjerite ugovor jer PU razrezuje porez prema nekim svojim tablicama te vam ne žele reći unaprijed osim ako nije već postupak razreza poreza u tijeku. Porez mislim da se plaća po stopi od 3%.
 8. Pripajanje društva u likvidaciji

  Tko je pokrenuo proces likvidacije poduzeća?
 9. J.D.O.O.

  1. Pošto je riječ o j.d.o.o. ne morate biti prijavljeni na minimalnu direktorsku osnovicu jer niste zaposleni u poduzeću (da ste zaposleni minimalna plaća bi vam morala biti cca oko 4.200 kn),a osigurani ste po drugoj osnovi. Ukratko ne morate biti osigurani po višoj osnovici 2. Možete pokloniti udjel u poduzeću suprugu i on može postati direktor s time prestaju sve vaše obaveze kao osnivača i direktora. 3. Supruga možete prijaviti na 4 sata po novom zakonu ali će te morati onda na kraju godine platiti razliku doprinosa do minimalne direktorske osnovice. 4. Porezna olakšica za supruga vam se odnosi na to da ako biste ga prijavili u tvrtci kao direktora (na pola radnog vremena sa netto plaćom od 4200 i jednim djetetom na PK kartici) ne biste plaćali tj. poduzeće 866 kn za zdravstveno osiguranje s time da ta porezna olakšica vrijedi "Navedeno oslobođenje odnosi se na razdoblje u trajanju do pet godina i odnosi se na sve osobe koje do dana sklapanja ugovora o radu nisu imale prethodno sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme s istim poslodavcem"
 10. Porez kod darovanja automobila

  Od 1.1.2018. STP je preuzela na sebe prijenos vlasništva. Priznaju ugovore koji nisu ovjereni tako da se na taj način može izbjeći ovjera kod JB i nepotreban trošak. Što se tiče ugovora imate za kupiti u NN primjerak darovnog ugovora kojeg ispunite. Vaša majka ne bi trebala platiti porez jer su darovanja roditelj-dijete i obratno oslobođena od poreza (samo dođite na prijepis za svaki slučaj s rodnim listom). Ako se odlučite kupiti ugovor u NN mislim da on nema tu mogućnost da neko bude korisnik pa Vam zato preporučam da odete s majkom do JB i napravite punomoć u kojoj će pisati da smijete upravljati vozilom koje glasi na majku u zemlji i inozemstvu.
 11. Paušalni obrt - broj zaposlenih na PO-SD obrascu

  Prema nedavnom iskustvu sa Porezne potrebno je upisati pod broj radnika 0 jer se to odnosi samo na broj radnika, a ne na vlasnika obrta (vlasnik obrta po njihovom nije zaposlenik?).
 12. Zamjena stare vozačke novom

  Iskreno ne znam zašto se dobili na 5 godina ako nemate ograničenja kao što ste naveli. Na 5 godina dobivaju profesionalci ali oni po isteku tih 5 godina moraju proći liječnički i obnoviti kod 95 tako da su vam omogućili možda kraće razdoblje ukoliko poželite profesionalno se baviti vožnjom. Poznanik koji je išao u prometnu položio je c kategoriju ali nije upisao kod 95 i dobio je na 10 godina tako da ovisi ili o godinama ili o nekome (slično sa putovnicom do 21. 5 godina vrijedi, a nakon 21. 10 godina vrijedi).
 13. Zamjena stare vozačke novom

  Možete dobiti ponovo C kategoriju ali kada je dobijete smijete upravljati vozilom samo u svrhu prijevoza za vlastite potrebe. Pošto se ne bavite profesionalno prijevozom možda dobijete vozačku na 10 godina osim ako nemate ograničenja (zbog vida ili dijabetes).
 14. Darovni ugovor

  S obzirom da plaćate onda može ići samo kupoprodajni ugovor. U ugovor ide cijena koju dogovorite i na koju će vam porezna odrezati 3% poreza na promet nekretnina ako procijene da je ona realna, a ako procijene da nije prema nekim svojim tablicama će razrezati porez. Što se tiče isplate preporuča se da isplata ide preko računa kako biste imali dokaz da ste isplatili novac.
 15. Otiđete kod javnog bilježnika sa potvrdom da poduzeće nema dugova, javni bilježnik sastavi izjavu o gašenju tvrtke (ili kako god se već zove). Ta izjava se proslijedi na trgovački sud koji odlučuje o zahtjevu.
×