Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Ana Anić

Korisnik
 • Broj objava

  3
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Prava nakon 30 godina zajedničkog života

  Poštovani, da li bi prijavljivanje radi nasilja dalo neki rezultat, obzirom da je gospodin smješten u dom? Da li bi se to smatralo ipak nekom brigom za osobu, bez obzira što znamo da bi gospodin mogao imati puno bolje uvjete na osnovu svoje mirovine? Gospodin X nije u stanju boriti se za svoja prava. Slabo je pokretan, iako može hodati. Prisutna je i demencija, tako da sin ne može doznati da li je i što potpisao? Ne želi uopće razgovarati o svom odnosu sa suprugom. Sve što je vidljivo to je da je nezadovoljan, nesretan u domu u kojem se nalazi (sa razlogom), ne raspolaže svojom mirovinom, nema pristup u stan u kojem je živio 35 god., i oženjen je... Da li osoba u braku ima pravo potpisati sa nekim ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za mirovinu? Jer po svemu, gospodin ne posjeduje drugo. Da li ima pravo na cijeli iznos svoje mirovine? Prima dvije mirovine. Jednu iz HR, drugu iz inozemstva, jer je tamo radio. Supruga je izjavila da ona ima pravo na tu INO mirovinu, jer se eto i "ona žrtvovala i bila sa njim vani dok je radio". Kako sam rekla gospodin se bavio znanstvenim radom, i imao velika primanja. Da li to supruga može osporiti? Da li to može biti pravna osoba? Npr. da li bi gospodin mogao dati svoju mirovinu nekom adekvatnom privatnom domu, gdje bi imao primjerenu skrb, bez suglasnosti supruge?
 2. Prava nakon 30 godina zajedničkog života

  Poštovani, hvala na Vašem odgovoru! Nema poseban razlog za "okretanje leđa" sinu. Jednostavno su se udaljili. Njegov sin je živio vani sa njegovom mamom. Vratio se kao odrastao čovjek, oženio, izgradio svoj život, i druženja su bila kao poznanici, prijatelji. Uglavnom, sin ne treba ništa od gospodina, i to nije problem. Ali za sve što je Gospodin dao svojoj "obitelji" trebao bi imati obitelj koja brine za njega, ali to nema. Sada je to sin... Sin ga jako voli, ali njegova žena naravno da je u obitelj uključila svoje dijete, dok on svoje nije mogao a kasnije, ne znam. Njegova žena nije dozvoljavala "obiteljska" okupljanja za njegovog sina, jer je to njen stan, a gospodin je na to pristao ili morao pristati radi mira u kući. Dolazio je gospodin kod sina, ali sam.. Svi ti odnosi nisu stvarali nikome probleme dok gospodin nije završio u domu, po mišljenju većine iz njegove okoline, a da nije tako trebalo biti. Gospodin kada je završio u domu, okreće se sinu i traži pomoć. Nije problem da mu sin pomogne, uzme ga k sebi, pomaže mu na dnevnoj bazi, kupi što treba, da nešto novaca, ali uz pristojnu mirovinu za HR prilike to ne bi tako trebalo biti. Može i morao bi imati više od onog što je pošteno zaradio. Tražiti i od sina je teško i na neki način ponižavajuće...
 3. Poštovani, molim za pomoć i pravni savjet. Situacija je sljedeća: gospodin X se oženio prije 35 godina za ženu koja je imala svoj stan (iz prvog braka) Gospodin je imao svoj stan, zemljište na moru, auto i visoka primanja. Znatno veća od svoje supruge.( od prilike omjer 1:5). Btw bavio se znanstvenim radom. Svoju imovinu je prodao (prema dogovoru sa suprugom), a ostali su živjeti u njenom stanu. Gospodin X je sada već u poznim godinama, 88 god. i supruga ga je smjestila u neadekvatan Dom za starije, te mu ne dopušta dolaske u stan. Nema novaca ni za cigarete (ima mirovinu cca 9.500 kn). Dom je 3.200,00. Supruga raspolaže sa svim. Dođe ga pogledati, sa ponekom sitnicom. Ponekad nešto mu opere, i to je to. Gospodin nije baš u stanju za rasprave, svađe, suđenja, nasilne ulaske u stan i sl. ali bi jako želio biti u stanu barem za blagdane, vikende i sl., ali to nije moguće. I kako on kaže "volio bi umrijeti u svom stanu", ali to nije njegov stan. Glasi na suprugu... Ako već ne može u stan, tražio je neke svoje stvari, ali ni to nije dobio. Obadvoje imaju po jedno dijete iz prvog braka. Gospodin sa svojim sinom nije imao neki odnos. Sin nije dolazio u njihov stan. Viđali su se uglavnom u restoranu, kafiću i sl., dok je kćerka od gospođe bilo sastavni dio obitelji, i gospodin ih je smatrao svojom pravom i jedinom obitelji. Sve što je imao dao je njima. Sin je sada nezadovoljan stanjem i odnosom prema svom ocu (bez obzira na sve) ali, što može napraviti da se ocu poboljša stanje na osnovu njegove mirovine? Svi očekuju da on nešto poduzme, ali što? Može ga primiti k sebi, bez mirovine. To je jedino jasno nama laicima. Koja su prava gospodina X u pogledu stana? Da li ima pravo na stan bez suđenja? Kako on može doći do svoje mirovine? Da li se gospodina može premjestiti npr. u bolji smještaj i zahtijevati da se to plati od njegove mirovine? Da li se mogu obavijesti, angažirati neke institucije koje bi štitile gospodinova prava? U kratkim rokovima, obzirom na godine.. Unaprijed zahvaljujem na svakom odgovoru!
×