Jump to content

kurismakku

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je kurismakku objavio

  1. Pozdrav, Nedavno smo pokrenuli proces sklapanja braka kod matičara, datum vjenčanja je krajem ovog mjeseca, ja sam iz Hrvatske, a buduća supruga je sa Filipina. Temeljem toga smo pokrenuli proces za dobivanje privremenog boravka, dokumenti su prihvaćeni i trenutno je postupak u procesu te ćemo znati da li je dobila privremeni boravak za 30-60 dana. Inicijalno nismo htjeli da ona promijeni prezime, ali nakon što smo čuli i neke pozitivne informacije vezane za taj problem, odlučili smo provjeriti detaljnije da li bi promjena prezima mogla imati negativne posljedice na dobivanje privremenog boravka. Znači moje pitanje je, ako odemo kod matičara i promijenimo odluku vezanu za promjenu prezimena, nakon sklapanja braka i promjene prezimena, da li će to imati utjecaja na dobivanje privremenog boravka koji je već u procesu? Naravno nakon sklapanja braka i promjene prezimena pokrenuti cemo proces izrade nove putovnice, ali taj proces traje oko 30 dana, a njezina turisticka viza istjece sredinom iduceg mjeseca. Pitam ovdje jer smo zvali i posjetili policiju i oba puta nisu bili sigurni oko svojih odgovora. Hvala unaprijed!
  2. Pozdrav, Supruga je sa Filipina, zanima me da li ona može kod nas podići Schengen vizu i gdje? Ako se dobro sjecam, drzavljani trece zemlje ne mogu kod nas podici Schengen vizu, ali to mogu ako su u braku sa nasim drzavljanom. Takodjer, da li ce stvoriti problem ako je doslo do promjene prezimena zbog braka te je nova putovnica trenutno u procesu izrade?
  3. Stranac koji radi preko interneta za americku firmu kao freelancer, primao je do sada preko Upworka novac u filipinsku banku. Placao je iznos Upworku i porez Filipinima. Trenutno je u Hrvatskoj na turistickoj vizi i otvorio je bankovni racun. Na Upworku je promijenio da mu Upwork salje novac u hrvatsku banku. Ispada da sada treba placati Upwork fee + hrvatski porez. Da li je istina da treba placati porez Hrvatskoj iako je ovdje na kratkotrajnoj vizi? Da li postoji neki nacin da ovo izbjegne? Naravno i dalje je drzavljanin Filipina. Stranac ima hrvatski OIB. Hvala! EDIT: Jedna solucija koju je Upwork ponudio je da ostane adresa Filipina na Upworku, ali da se hrvatska banka koristi kao odrediste transakcije. Da li ovo rjesava problem poreza? Tj. da li ce moci nastaviti placati porez Filipinima umjesto Hrvatskoj?
  4. Evo što je policija odgovorila. Moguce je dobiti temporary stay do godinu dana, sa razlogom "other purposes", znači bilo koji razlog. Expatsincroatia website je bio u pravu. "Dear Sir, regarding your e-mail which refers to regulating stay in the Republic of Croatia, we hereby inform you as follows: A third-country national may be granted short-term stay in the Republic of Croatia (up to 90 days in any 180-day period), temporary stay (up to one year) or permanent stay (indefinitely). Pursuant to the provisions of the Aliens Act (“Official Gazette” NO 130/11, 74/13, 69/17 and 46/18) a third-country national can be granted temporary stay for the purpose of: family reunification, secondary school education and university studies, scientific research, humanitarian grounds, life partnership, work and work of a posted worker and for other purposes. Temporary stay for other purposes is granted with a validity period of up to one year and it cannot be extended. A third-country national can submit an application for granting temporary stay for other purposes 6 months after the expiry of temporary stay which was granted for other purposes. An application for granting temporary stay for a third-country national who does not require a visa to enter the Republic of Croatia can also be submitted at a police administration or police station according to the intended place of stay of the third-country national, employer’s head office or the place of work of the third country national. Along with the application form a third-country national needs to enclose: a valid travel document, proof of means of subsistence, proof of health insurance, and proof which justifies the purpose of stay. A third-country national justifies temporary stay for other purposes with a title deed for a real-estate located in the Republic of Croatia, a contract which regulates accommodation in camps for an entire season, paid accommodation in hotels or apartments and with other documentation which can justify the purpose of his/her stay. We hereby emphasize that a third-country national cannot work in the Republic of Croatia on the basis of a temporary stay for other purposes. We hereby inform you that you can find more information on the stay and work of aliens on the website of this Ministry www.mup.gov.hr. "
  5. Još jedno pitanje, ako ona uđe u Hrvatsku sa radnom vizom i zaposli se ovdje, da li će kasnije moći produžiti privremeni boravak ako je a) pokrenula proces ženidbe kod matičara b) proces ženidbe je završen. Mislim da sam čitao negdje da to zakon ne dozvoljava?
  6. Da, to sam i mislio. Ali, piše da ne treba razlog za privremeni boravak ako se podnese ta dokumentacija. Ako je to istina da je moguce tako prijaviti se bez razloga, to bi nam najvise odgovaralo, dodjemo i ona se prijavi za privremeni i moze ostati pa onda u miru obavimo cijeli proces sklapanja braka.
  7. Uglavnom, u bilo kojem slucaju ovaj dio je bitan "without a concrete purpose for the stay". Otici cu sutra na policiju i pokusati saznati dal bi ovo moglo proci.
  8. Mozda bismo mogli zaobici 90 days in 180 days pravilo sa promjenom tipa vize. Prošla viza je bila turisticka, a mogli bismo je promijeniti na ovu: Miscellaneous Visa for non-EU Nationals A temporary stay (up to a year) may be granted to non-EU nationals without a concrete purpose for the stay. This temporary permit is only for 1 year and requires that you prepay both rent and state health insurance for the entire term of your permit. You must also provide proof of funds to support yourself. This amount can vary drastically and is dictated by the police. They will give you the amount you must have to prove financial stability. Please note that this residence permit is not renewable and does not allow you to work. Here are all the details you need on this residence permit.
  9. Misliš da općenito nije dobra ideja spominjati da zato tražimo privremeni boravak? Nema mi to baš smisla da se ne možemo prijaviti jer su oni upoznati sa slučajem, ako nam zakon dopušta da to napravimo, ne? ----------- Čl.41 st.1 i 3 toč.6 Moguće je prijaviti privremeni boravak u policiji ako je osoba zivotni ili neformalni zivotni partner hrvatskog drzavljana. - buduci da nismo u braku - nismo niti zivotni partneri te buduci da ne zivimo 3 godine zajedno, nismo niti neformalni zivotni partneri Takodjer, kada googlam što znači zivotni i neformalni zivotni partner - u zakonu piše da je to zajednica osoba istog spola? Zašto nam je onda na policiji rečeno da bi nam prihvatili prijavu da smo došli ranije buduci da nismo niti u jednoj tocki? ----- U kojoj susjednoj drzavi bi to bilo najednostavnije? Dal ce nam brak biti priznat i u Hrvatskoj jer bismo nakon toga pokrenuli proces za privremeni boravak?
  10. Čl. 41 definira obveze prijevoznika? Možemo, ali najviše smo upoznati o procesu u Hrvatskoj, u Filipinima je navodno još kompliciranije. Upoznati smo sa svime osim s time na koji način ona može tražiti privremeni boravak, a nažalost ne možemo nikako doći do konkretnih informacija, možda su neke i od informacija točne, ali je teško znati tko je u pravu. Rekli ste "U tih 5 dana može dat zahtjev (životno partnerstvo ili u druge svrhe) i boravit bez problema dok ne odluče što sa zahtjevom a u međuvremenu možda budu gotovi dokumenti i za vjenjčanje." - da li je ovo sto posto sigurno? To je forma za privremeni boravak i uz nju treba priloziti zdrastveno osiguranje, potvrdu novcanog stanja u hrvatskoj banci itd.? Pitanje je zašto će tu formu prihvatiti ako donesemo i te dodatne dokumente, a inače kažu da se ne može osim ako nema vizu za ostanak u HR na duže od 30 dana? Prošli put su nas odbili kada smo htjeli prijaviti privremeni boravak sa ciljem da u medjuvremenu pokrenemo proces za sklapanje braka.
  11. Razgovarali smo na šalteru sa sluzbenikom koji radi sa strancima i vizama, on nam je rekao da ne može podnijeti zahtjev za privremeni boravak osim ako a) nece ostati u HR barem jos 30 dana b) nije vec pokrenut proces zenidbe. Zanimljivo, ovaj uvjet pod a) nisam uspio pronaci na webu. Iako po tome što piše na webu, ona se ne bi niti mogla prijaviti preko šaltera jer je došla preko vize. Tako da, tko je sada u pravu? Buduci da cemo kod iduceg dolaska imati samo oko 5 dana opet necemo ispunjavati niti jedan od ova dva uvjeta. Problem je pokrenuti proces zenidbe u 5 dana jer je potrebno otici u Beč, predati dokumentaciju te čekati 3 dana da to oni procesiraju. Zato nam treba privremeni boravak koji ce nam omoguciti da ostane u HR nakon isteka tih 5 dana. Ali, na expatcroatia sajtu kazu da je moguce podnijeti zahtjev za privremeni boravak (samo prvi puta i samo do godinu dana) cak i ako niti jedan od ova dva uvjeta nije ispunjen zbog toga što je dodatna dokumentacija prilozena - 1) mora imati ugovor za najam stana 2) placeno zdrastveno osiguranje 3) uplacena sredstva u hrvatskoj banci itd. Ali, pitanje je opet da li će to na šalteru prihvatiti, navodno je nekima to upalilo. p.s. osim sa sluzbenikom na salteru, razgovarali smo sa i sluzbenikom u uredu koji se bavi strancima te sluzbenikom koji se javlja na telefon kada postoje upiti za strance i prebivalište. Nakon svega čak smo počeli razmišljati o tome da nadjemo odvjetnika za imigraciju jer je kod nas kaos čim je malo kompliciraniji problem.
  12. Pitanje u vezi privremenog boravka, zaručnica je sa Filipina, planiramo se oženiti u Hrvatskoj. Naime, zvali smo policiju, ambasade, konzulate, itd. i svi pričaju različite stvari. Čak i sama policija priča različite stvari ovisno o tome koga dobijemo na telefon ili uživo. Na policiji su nam rekli par verzija a) to ne postoji b) možemo prijaviti na policiji privremeni boravak samo ako je pokrenut proces ženidbe - ovo neće biti moguće jer nećemo imati dovoljno vremena da startamo proces braka c) mogu je prijaviti i ja ovdje u HR, samo mi treba kopija njezine putovnice d) preko ambasade. Što je od toga točno? Zaručnici je potrebna viza, budući da je u HR bila oko 85 dana u zadnjih 90 dana, moći će doći u HR na samo 5 dana i teško je u tih 5 dana završiti cijeli proces ženidbe. Zato tražimo način da ona tu ostane nakon isteka vize. Forumaš Sivko je ovo napisao u 2010. godini u ovoj temi: "Zahtjev za odobrenje privremenog boravka (Obrazac 1a) nadležnoj diplomatskoj misiji, odnosno konzularnom uredu Republike Hrvatske podnosi stranac osobno. Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku nije potrebna viza zahtjev za odobrenje privremenog boravka može podnijeti i u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema mjestu namjeravanog boravka stranca, sjedištu poslodavca ili mjestu rada stranca." Znači budući da joj treba viza, ona NE MOŽE podnijeti prijavu sama u policiji? Koja bi to bila nadležna diplomatska misija? Također smo pronašli uputu na ovom linku: https://www.expatincroatia.com/non-eu-nationals-can-live-croatia-1-year/ Gdje ekipa piše da je moguće prijaviti privremeni boravak na godinu dana ovdje u HR, ali to policija čuva kao tajnu (??). Opisane upute nisu dostupne na mvep, te takodjer ono što treba priložiti je puno više od onog što se inače prilaže uz zahtjev za privremeni boravak. Npr. "proof of sufficient funds" - treba imati novac uplacenoj u hrvatskoj banci, novac u stranim bankama se ne gleda. Ispisano je što treba podnijeti kod prijave: A valid passport OIB identification number A valid HZZO health insurance policy, prepaid for 1 year A valid rental contract, prepaid for 1 year A completed Temporary Stay application (police will provide this) Proof of sufficient funds to support yourself (2) Passport photos Application Fee Uglavnom, mislimo da možemo ispuniti sve ove uvjete, samo nismo sigurni dal ima neka caka vezana za OIB i HZZO, dal to svatko može napraviti. Ali, prema ovome ispada da je moguće prijaviti privremeni boravak čak i ako smo samo u vezi i planiramo se ženiti, bez da smo pokrenuli proces ženidbe kod matičara. Bez da ona dolazi tu zbog posla ili nečeg drugog. Po ovome takodjer ispada da ona može sama izvesti tu prijavu u policiji. Na mvep pišu slijedeći mogući razlozi: 1. spajanja obitelji, 2. srednjoškolskog obrazovanja i studiranja, 3. znanstvenog istraživanja, 4. humanitarnog razloga, 5. životnog partnerstva 6. rada i 7. rada upućenog radnika ili u druge svrhe. SPajanje obitelji pretpostavljam ne vrijedi jer mi nismo još niti zaručeni. Životno partnerstvo mi zvuči kao da bi moglo biti to što se planiramo oženiti? Ali, takodjer se spominju i "druge svrhe". Iako, idealno bi bilo da to ja napravim umjesto nje jer ne želimo riskirati još jedno uzaludno putovanje. Nadam se da netko zna točne odgovore, zahvaljujemo!
  13. Pozdrav, Nadam se da nam netko može pomoći u vezi ovog pitanja, budući da nam informacije trebaju hitno jer viza moje zaručnice istječe ovaj vikend. Zaručnica je državljanka Filipina, a ja sam državljanin Hrvatske. Nedostaje nam jedan dokument kako bismo mogli pokrenuti proces kod matičara i sveukupno nam treba oko tjedan dana nakon isteka vize kako bismo sve uspjeli riješiti. Ona je došla ovdje sa vizom Family & Friends, multiple entry, 90 dana u razdoblju od 180 dana. Iskoristila je od toga 83 dana. Prije toga je došla na turističkoj vizi u 2. mjesecu. Sveukupno u razdoblju od 180 dana, ona je u Hrvatskoj sada 90 dana, pa ako smo dobro shvatili trenutnu vizu nije moguće produžiti iako su vize različitog tipa. Pitanje je, koje su posljedice ako ona ostane u Hrvatskoj nakon isteka vize? Da li možemo pokrenuti proces ženidbe kod matičara ako joj je istekla viza, da li to oni provjeravaju? Ako uspijemo pokrenuti proces ženidbe nakon što je istekla viza, da li će taj proces biti legalan? Da li nakon toga možemo otići na policiju i pitati da dobije dozvolu boravka? Ako smo dobro razumjeli, jednom kada se pokrene proces ženidbe, Hrvatska joj mora dozvoliti da ona ostane ovdje sve dok taj proces nije završen? Na sličan način je poznanik rješio sličan problem, ali oni su pokrenuli proces prije isteka vize. Hvala unaprijed na odgovoru!
  14. Hvala puno na odgovoru. Da li je to normalno / standardno da dobivamo poziv na uvid u spis predmeta u postupku izdavanja građevinske dozvole? Koliko čitam po internetu, kod građevinske dozvole je potrebno dobiti suglasnost susjeda koji mogu eventualno odužiti, ali ne zaustaviti proces. Nama naravno ne smeta ako susjed gradi kuću ako to nikako ne utječe na naše zemljište. Koga bismo mogli pitati da budemo sto posto sigurni što se ovdje događa?
  15. Pozdrav, Dobili smo slijedeći dopis: https://drive.google.com/file/d/1Nw-dweRsxwzdLyGS5d3-Xkb-gthScsX2/view?usp=sharing Da li je to dopis koji se koristi kada se pita suglasnost susjeda za gradnju nekretnine? Budući da je osoba koja je vlasnik starije dobi, zanima nas da li je moguće da njezinim nedolaskom dođe do promjene granica? Zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija