Jump to content

Prilezi

Korisnik
 • Broj objava

  5
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Skrb člana obitelji

  Ok hvala.
 2. Skrb člana obitelji

  Poštovani, hvala na objašnjenju. Zanima me tko je "skrbnik" i otkud se pokrivaju troškovi skrbništva? Je li to neka privatna osoba koja se odlučila na taj način zarađivati, ili se baviti dobrotvornim radom, ili je to institucija čiji službenik povremeno obilazi osobu lišenu poslovne sposobnosti dok je ona i dalje sama u svojoj nekretnini? Pitam jer tatu zanima kako to "skrbništvo" izgleda? U vezi ovog pitanja o trajnom smještanju alkoholičara u neku ustanovu ne znate kakva je praksa u Hrvatskoj?
 3. Skrb člana obitelji

  Postovani, mozda sam krivo objasnila. Polusestra svojevoljno pristaje da se provede postupak utvrdjivanja poslovne sposobnosti i pristaje biti lisena ako tako bude odluceno. Tata je probao brinuti o njoj i vidio da ga unistava psihicki i financijski i ne zeli biti skrbnik. Ne zeli ni prisilno odlucivati o icemu mimo njene volje, nego me zamolio da se raspitam kakve su zakonske mogucnosti i opcije da o polusestri, nakon sto eventualno bude lisena poslovne sposobnosti, brine netko drugi. Moze li je se zbog kronicnog alkoholizma trajno smjestiti u neku ustanovu u kojoj nece sama sebi naskoditi? Ako ne, kako se dodjeljuje skrbnik, na sto je ta osoba ili institucija obvezana i gdje se moze procitati vise o tome, te moze li odgovarajuca institucija preuzeti njenu nekretninu u zamjenu za dozivotnu skrb i time pokriti troskove skrbi?
 4. Skrb člana obitelji

  Pitala sam tatu, on misli da je postupak lisavanja sposobnosti za rad u tijeku i da se polusestra pokusava izboriti da dobije ili mjesecnu pomoc ili maminu mirovinu, nije vise siguran sto od toga dvoje. Medjutim ona generalno nije sposobna brinuti se sama za sebe zbog alkohola. Tata ni sada ni ranije nije bio skrbnik, ni ne zeli biti.
 5. Tata ima kćer iz drugog braka koja ima ogromnih problema s alkoholom. Bila je više puta po par mjeseci u psihijatrijskim ustanovama na liječenju ali bezuspješno. Svaki put kad izađe iz bolnice prođe najviše tjedan dana dok ne dođe do nekog ekscesa i onda mora intervenirati hitna ili policija. Ona živi u vlastitoj kući koju je naslijedila nakon majčine smrti. Tata je star i ne može se više nosit s njom i zamolio me da se raspitam ako postoji zakonska mogućnost da se polusestru trajno smjesti u neku ustanovu za liječenje alkoholičara ili da joj se na bilo kakav način osigura nekakva skrb i nekoga tko će stalno biti s njom. Pa makar da neka nadležna institucija s njim kao opunomoćenikom potpiše ugovor o njenom doživotnom uzdržavanju i da se skrb o njoj pokrije ili uvjetuje tom nekretninom u kojoj ona živi. Zna li netko kakva su moguća rješenja i što bi se moglo napraviti da se polusestri osigura trajna skrb ili smještaj u neku instituciju gdje će se brinuti o njoj? Jer ako se ovako nastavi uništiti će zdravlje i sebi i tati, a njega je već dovoljno iscijedila...
×