Jump to content

Prilezi

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Prilezi objavio

  1. Postovani, molio bi odgovor, ako netko zna.
  2. Postovani, trazim odvjetnika u podrucju radnog prava i po potrebi kaznenog prava u Zagrebu koji je dostupan za razgovor pocetkom iduceg tjedna. Odvjetnika trebam radi pravnog savjeta usmeno ili pismeno. Molim da me kontaktirate privatnom porukom.
  3. Poštovani, prošle godine u svibnju poslan sam na rad u inozemstvo protivno svojoj volji. Pristao sam jer se nisam htio zamjeriti šefovima. Sada bi ponovno trebao na dva mjeseca otići u inozemstvo i zbog vrlo nezgodne obiteljske situacije mi to ne odgovara, ali šefovi ne žele ni čuti. Na ugovoru o radu mi je jasno naznačeno mjesto rada. Kad sam išao u inozemstvo prošli put nije mi isplaćena nikakva naknada za odvojen život. Isplaćene su RH plaća, dnevnice za inozemstvo i putni troškovi. Ni testiranje za covid koje je bilo dozvola za ulazak u stranu zemlju mi nisu platili. Mogu li na osnovu nečega od navedenog protiv njih podići tužbu i što je najvažnije, je li poslodavac dužan isplaćivati naknadu za odvojen život? Imam dvoje djece predškolske dobi koja nisu bila samnom. Posao je u javnoj službi.
  4. Muz je usmeno objasnio sefu i dosao s internim obrascem. Na njegovom poslu najprije sef potpise taj obrazac s naznacenim razdobljem pa obrazac preda u pravnu sluzbu koja sastavlja suglasnost pa to ide kod direktora na zadnji potpis. Isto je i kad trazi godisnji. Znamo da mora ici 30 dana ranije samo njegov sef u jedinici odbija potpisati obrazac. Ako bi muz dobio 2 mjeseca, moze li se ostatak od njegova 4 mjeseca prebaciti meni? I smije li uopce njegov sef odredjivati kad smije koristiti roditeljski dopust? Jer mi je zbog studija beskorisno ako ne moze dobiti u lipnju i srpnju...
  5. U 6. mjesecu mi istjece rodiljni dopust i muz bi otisao na roditeljski dopust jer sam na apsolventskoj godini i zelim zavrsiti studij. Na faksu su rekli da ce se vjerojatno moci dolaziti raditi diplomske. Muz je na poslu pokusao dobiti 4 mjeseca roditeljskog dopusta, njegov sef je to odbio. Sef nije glavni u cijeloj firmi nego u muzevoj jedinici, nije bas na ti sa zakonima i ne znamo ako mulja ili stvarno smije odbiti zahtjev za koristenje roditeljskog dopusta? Inace moze li pojedini roditelj traziti manje od 4 mjeseca? Pa da tako proba, mozda dobiti 2 mjeseca, i to bi nam nesto znacilo.
  6. Poštovani, hvala na objašnjenju. Zanima me tko je "skrbnik" i otkud se pokrivaju troškovi skrbništva? Je li to neka privatna osoba koja se odlučila na taj način zarađivati, ili se baviti dobrotvornim radom, ili je to institucija čiji službenik povremeno obilazi osobu lišenu poslovne sposobnosti dok je ona i dalje sama u svojoj nekretnini? Pitam jer tatu zanima kako to "skrbništvo" izgleda? U vezi ovog pitanja o trajnom smještanju alkoholičara u neku ustanovu ne znate kakva je praksa u Hrvatskoj?
  7. Postovani, mozda sam krivo objasnila. Polusestra svojevoljno pristaje da se provede postupak utvrdjivanja poslovne sposobnosti i pristaje biti lisena ako tako bude odluceno. Tata je probao brinuti o njoj i vidio da ga unistava psihicki i financijski i ne zeli biti skrbnik. Ne zeli ni prisilno odlucivati o icemu mimo njene volje, nego me zamolio da se raspitam kakve su zakonske mogucnosti i opcije da o polusestri, nakon sto eventualno bude lisena poslovne sposobnosti, brine netko drugi. Moze li je se zbog kronicnog alkoholizma trajno smjestiti u neku ustanovu u kojoj nece sama sebi naskoditi? Ako ne, kako se dodjeljuje skrbnik, na sto je ta osoba ili institucija obvezana i gdje se moze procitati vise o tome, te moze li odgovarajuca institucija preuzeti njenu nekretninu u zamjenu za dozivotnu skrb i time pokriti troskove skrbi?
  8. Pitala sam tatu, on misli da je postupak lisavanja sposobnosti za rad u tijeku i da se polusestra pokusava izboriti da dobije ili mjesecnu pomoc ili maminu mirovinu, nije vise siguran sto od toga dvoje. Medjutim ona generalno nije sposobna brinuti se sama za sebe zbog alkohola. Tata ni sada ni ranije nije bio skrbnik, ni ne zeli biti.
  9. Tata ima kćer iz drugog braka koja ima ogromnih problema s alkoholom. Bila je više puta po par mjeseci u psihijatrijskim ustanovama na liječenju ali bezuspješno. Svaki put kad izađe iz bolnice prođe najviše tjedan dana dok ne dođe do nekog ekscesa i onda mora intervenirati hitna ili policija. Ona živi u vlastitoj kući koju je naslijedila nakon majčine smrti. Tata je star i ne može se više nosit s njom i zamolio me da se raspitam ako postoji zakonska mogućnost da se polusestru trajno smjesti u neku ustanovu za liječenje alkoholičara ili da joj se na bilo kakav način osigura nekakva skrb i nekoga tko će stalno biti s njom. Pa makar da neka nadležna institucija s njim kao opunomoćenikom potpiše ugovor o njenom doživotnom uzdržavanju i da se skrb o njoj pokrije ili uvjetuje tom nekretninom u kojoj ona živi. Zna li netko kakva su moguća rješenja i što bi se moglo napraviti da se polusestri osigura trajna skrb ili smještaj u neku instituciju gdje će se brinuti o njoj? Jer ako se ovako nastavi uništiti će zdravlje i sebi i tati, a njega je već dovoljno iscijedila...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija