Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

mhabus

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovorima. I još jedno pitanje: kada se prigovor šalje/iznosi? Da li kasno na prvom ročištu? To pišem stoga jer nasljednici ne znaju u kojoj mjeri se banka naplatila po osiguranju kredita i koliki je stvarni iznos duga. Naime, po različitim dopisima banke iznosi duga su različiti. Nasljednicima je rečeno da se uvijek mogu dogovoriti sa bankom no banka (nadležna osoba) nije pokazala dobru volju (po izjavi nasljednika) da prihvati prijedlog nasljednika u vezi ratealnog plaćanja ostatka duga po kreditu i ponavlja da se sporni dug mora vratiti odjednom.
  2. Poštovani, molim vas za savjet u vezi sljedeće situacije: nasljednici (djeca) su na ostavinskoj raspravi (iza iznenadne smrti oca 2017. god.) izjavili da se prihvaćaju nasljednog dijela i to u vezi imovine: nekretnine/kuće i pokretnine. Ustanovljeno je da se naslijeđena imovina sastojala od osobnog automobila te bankovnog duga (kredit), dok nekretnina nije u vlasništvu oca (njegovih živućih roditelja) već samo u posjedu. Trenutno se odvijaju tri građanske ovršne parnice između banke i nasljednika: za prve dvije parnice (dug do 50.000,00 kn) su se nasljednici obavezali platiti i isplaćuju dva duga. Problem je treći dug - kredit koji je velik (oko 240.000,00 kn), vezan za treću parnicu, a nasljednici nemaju sredstva ni mogućnosti da isplate dug u uvjetima koje od njih traži banka i EOS Matrix. Čitajući zakon zanima me izraz da "nasljednici za dugove osoba koje nasljeđuju po Zakonu odgovaraju samo u visini vrijednosti naslijeđene imovine, a ne preko tog iznosa". Znači li to da nasljednici, u ovom slučaju, odgovaraju za visinu vrijednosti pokretnine (osobni automobil) i da li posjed spada u "naslijeđenu imovinu"? Može li se banka i EOS Matrix naplatiti preko ovrhe nekretnine u posjedu? Može li ovrha teretiti osobna primanja nasljednika i njihovu samostalno stečenu imovinu (pokretnu, osobni automobili)? Hvala vam unaprijed na svim savjetima.
×