Jump to content

Biker1901

Korisnik
 • Broj objava

  4
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Nasljeđivanje - bivša i sadašnja žena, djeca

  S obzirom na gore navedeno, moja majka koja je bila u bračnoj zajednici 15 godina s mojim očuhom do njegove smrti u stanu koji je u vlasničkom listu svo vrijeme ostao vlasnički podijeljen 50/50 između očuha i njegove bivše žene, nema nikakvo pravo dio nekretnine? Jedna polovica je od bivše žene, te je ona obvezna podmirivati preostale rate kredita, a drugu polovicu s obzirom na potpisanu i ovjerenu oporuku nasljeđuju njegova djeca?
 2. Nasljeđivanje - bivša i sadašnja žena, djeca

  Što se tične bračne stečevine nije bilo nikakvih posebnih dogovora nakon rastave. Suvlasništvo je tako upisano od početka kupovine nekretnine. Dakle, želite reći da uz polovinu stana kojeg je suvlasnik bivša žena ima pravo i na dio druge polovice koja se onda dijeli na nju, te sadašnju ženu i njegovu djecu? Kako je sa obvezama kredita? Dijeli li se i on na sve sukladno tim omjerima? Što se ugovora tiče, čini sam da sam krivo shvatio. Nije riječ o ugovoru već o oporuci ovjerenoj kod javnog bilježnika u kojoj očuh/majka izjavljuju da svu imovinu koju posjeduju ili će posjedovati u trenutku smrti, a prije smrti budućeg supružnika (očuh/majka), ostavljaju u jednakim omjerima svatko svojoj djeci. Imovina stečena u braku ostavlja svaki supružnik drugom.
 3. Nasljeđivanje - bivša i sadašnja žena, djeca

  Oporuke u tom smislu nema. No, prilikom sklapanja braka ocuh i majka su potpisali ugovor kojim definiraju da sva imovina stecena prije sklapanja braka nakon smrti bilo kojeg od supruznika ostaje njihovoj djeci. S obzirom da u tom ugovoru nije specificirano koja tocno imovina da li je on valjan? Stan je inace vlasnički podijeljen 50/50 između ocuha i bivše zene.
 4. Pozdrav svima! Imam jedno pitanje vezano uz nasljeđivanje imovine nakon smrti člana obitelji. Naime, moja majka je posljednjih 15 godina bila u braku s mojim očuhom koji je preminuo. Očuh ima dvoje djece. Isto tako, očuh je stan u kojem su on i moja majka živjeli posljednih 15 godina kupio tri godine prije stupanja u brak s mojom majkom, a tada je još bio u braku sa bivšom ženom. Stan nije kupljen gotovinom već na kredit koji bi trebalo plaćati još 20 godina. Također, nakon razvoda sa bivšom ženom nitko od supružnika nije pokrenuo zahtjev za raspodjelom imovine, no ona je navedena kao sudužnik u kreditu na predmetni stan prilikom kupnje, pa je pretpostavljam sada obvezna podmirivati preostale rate kredita. To je dakle činjenično stanje. Pitanje jeste na koji se način sada dijeli taj stan kao imovina? Ima li doista bivša žena pravo na dio nekretnine bez obzira što do sada uopće nije sudjelovala u plaćanju kredita, niti je ostatak života pokojnika provela uz njega? Dakle, na koji se način dijeli ovaj stan uz naravno i svu ostalu imovinu? Uzima li se u obzir vrijeme provedeno u braku sa pokojnikom? Koliko nasljeđuju djeca? Hvala unaprijed!
×