Jump to content

Larsonije

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Evo da javim kako se razvija moja situacija,mozda nekome pomogne 😊 Javila sam se mejlom u maticni ured Karlovac,gde je sluzbenica izuzetno prijatna,i voljna da pomogne i objasni.Proverom je utvrdjeno da sam upisana u knjigu drzavljana RH,te mogu dobiti domovnicu,ali mi nije prijavljen brak,pa moram izvaditi izvod iz maticne knjige vencanih da ga prijavim da bih mogla dobiti dokumenta sa novim prezimenom. Prijavu mogu da obavim u meni najblizem gradu u RH. Sluzbenica mi je odmah skrenula paznju da ako imam dece u tom braku mogu da ih upisem u knjigu rodjenih i knjigu drzavljana RH,te mogu da dobiju domovnicu na osnovu mene kao majke,jer jos nisu punoletna. Tako da ce i cerka moci da dobije dokumenta. Koliko sam razumela,to mogu sama da obavim bez prisustva supruga.Jedino jos mi ostaje nedoumica oko podizanja putovnice,jer koliko sam malo citala zakone,za maloletno dete za izdavanje putovnice moraju biti prisutna oba roditelja,ili jedan roditelj sa detetom pri zahtevu za izdavanje putovnice a drugi roditelj da je preuzme? Suprug je bolestan i ne moze da putuje,kakva je procedura u tom slucaju?
  2. Hvala gospodine Sivko. Mozete li me,molim vas,uputiti gde da se obratim povodom te provere? Da li moram doci u Hravtsku,ili to mogu obaviti u Srbiji?
  3. Postovanje, Nedavno sam cula da je moguce dobiti hrvatsko drzavljanstvo za decu koja nisu rodjena u Hrvatskoj ali im jedno od roditelja ima hrvatsko drzavljanstvo... Naime moja situacija je sledeca: Rodjena sam u Karlovcima 1979. i upisana u knjigu rodjenih,otac hrvatskog drzavljanstva,majka srpskog.Roditelji se razvode 1980. i ja sa majkom dolazim u Srbiju.Zbog dokumenata 1998. dobijam i srpsko drzavljanstvo na osnovu razvoda roditelja i majcinog drzavljanstva. 2004. sklapam brak u Srbiji gde su mi trazili izvod iz maticne knjige rodjenih ( gde mi pise hrvatsko drzavljanstvo) i potvrda da nisam udavana?? (iako sam u Srbiju dosla kao beba od par meseci i ceo zivot provela tu) na kojoj mi pise da nema prepreka za sklapanje braka i da ce isti biti priznat i u Hrvatskoj. Naime ja nisam nikad trazila domovnicu,putovnicu ni osobnu jer sam mislila da nemam prava na to,pa me interesuje da li mogu dobiti sva ta dokumenta ako mi na izvodu iz maticne knjige rodjenih pise da imam hrvatsko drzavljanstvo,i da li moja cerka koja ima 15 god ima prava da dobije drzavljanstvo na osnovu mene kao majke? Srdacan pozdrav i hvala unapred 😊
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija