Jump to content

je-suis

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ja sam polagala upravno područje financija, stvarno nije teško. Pismeni bude nešto vezano uz opis poslova koji ti je naveden u prijavi za DSI, imali smo sat vremena za pisanje. Možeš koristiti svu literaturu,čak i mobitel jer nas nitko nije nadzirao, no to uzmi s rezervom, možda nije tako u svakoj grupi. Na usmenom osnove, malo o poslovima konkretnog radnog mjesta, što radiš, pa osnovna pitanja o proračunu, koji dijelovi proračuna, tko ga donosi, predlaže, pa malo o porezima-lokalnim,koji su. Imaš na webu od porezne uprave lijepu sistematizaciju tih poreza i ukratko o svakome od njih. Ja sam za svaki slučaj još naučila malo o bankama, carinama, trošarinama, HNBu,ali nije mi trebalo. Ne treba znati odgovoriti baš na svako pitanje, ali pitanja su stvarno jednostavna, tako da ti ne bi trebao biti problem ako si prošla skriptu. Bitno je da znaš nešto smisleno reći o tome što te pitaju da vide da si prošla taj dio. Sretno!
  2. U subotu, 31.8. i ja se riješih tereta zvanog DSI! Kao prvo, stvarno nije teško ako ste učili. Prolaz vam je osiguran. Bitno je da znate reći par smislenih rečenica na svako pitanje i većina vas prekida i prelazi na drugo pitanje. Par njih koji su pali,1 ili 2 predmeta stvarno nisu znali osnove osnova, npr. nabrojati tijela državne uprave, trodiobu vlasti i sl....Većina ispitivača ima podjelu pitanja po stručnoj spremi,no ja nisam primijetila nikakvu razliku u težini pitanja iako sam VSS. Ispitivačica iz službeničkih odnosa i lokalne pita zbilja osnove- tko donosi proračun, kada idu prijevremeni izbori za načelnika, temeljni financijski akt općine, temeljni opći akt, kategorije državnih službenika, uvjeti za prijem, povrede službene dužnosti. zbilja osnove i odgovor zahtjeva doslovno par smislenih riječi. Europska unija-osnivački ugovori,samo ih nabrojat, institucije pa o jednoj malo više, značaj lisabonskog ugovora-koje novine unosi, koji je postupak nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju...navodno da VSS vole pitati zajedničke politike, tako nam je rečeno na seminaru. ZUP, ZUS i uredsko- što je upravni postupak, šutnja administracije, koji su rokovi za donošenje rješenja, upravni spor, koji akti se donose u kojem postupku, rok za žalbu, ogledni spor, izvršnost drugostupanjskog rješenja, pečat, žig, tko određuje brojčane oznake, glavna dva upisnika u uredskom, interna dostavna knjiga...Ustav i sustav-trodioba vlasti, pučki pravobranitelj, trodioba vlasti, ovlasti predsjednika, vlada, za što služi državni pečat, tijela državne politike, čelnici, poslovi državne uprave, koje poslove obuhvaća provođenje državne politike, kome se mogu povjeriti poslovi državne uprave i čime se to povjerava (isključivo zakonom)....Zbilja osnovna pitanja iz svih predmeta i stvarno nema straha od pada ako ste se donekle pripremili, pročitali skriptu. Prijavite se na seminar, koristan je, imate PP prezentacije iz svih predmeta na web stranici Državne škole za javnu upravu. Sretno svima i bez panike!
  3. Evo, ja sam ovu subotu, 31.8.polagala posebni dio DSIa iz područja financije. Inače sam VSS. Na pismenom dijelu smo dobili pisati o nečem vezano za konkretne poslove koje obavljamo, tj. koji su vam navedeni u opisu poslova u prijavi za DSI. Može se koristiti apsolutno sva literatura koju uzmete sa sobom, čak i mobitel budući da nas nitko nije nadzirao. Doduše, u drugim grupama se možda nadzire pa korištenje mobitela uzmite sa rezervom. Imali smo 1 sat za pisanje. nakon toga usmeni, jedan po jedan smo odgovarali, fakat bezbolno, prvo malo opišete što konkretno radite, zatim malo o proračunu-koji dijelovi, tko ga donosi, predlaže. Malo o porezima-doslovno samo nabrojati, koji su lokalni, koji županijski, državni. Stvarno osnove osnova. Pregled poreza imate sve lijepo sistematizirano na web stranici od porezne uprave i to je više nego dovoljno, o proračunu iz Zakona o proračunu pročitate osnovne stvari. Ja sam skinula neke skripte ovdje u grupi DSI-korisni savjeti, doduše su zastarjele, pa treba malo pogledati izmjene, ali ima ukratko u njima o bankama, HNB-u, carinama i sl, za svaki slučaj da vam ne dođe tako neko pitanje pa da ne znate. Sretno svima i bez straha!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija