Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

st0001

Korisnik
 • Broj objava

  50
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Ručna dodjela predmeta

  Hvala na odgovoru. Ako sam dobro shvatio, postoji mogućnost da se dodijelilo ručno, određenom sucu ali da će biti naznačeno "automatska dodjela" ? Prema sad već bivšem sucu koji je u medijima, baš on tvrdi da su predmeti dodjeljivani ručno...određenom sucu. Valjda je to onda vidljivo ako tvrdi, inače bi govorio da sumnja... Ok. Budemo pokušao napraviti uvid ili ću tražiti pismeno očitovanje.
 2. Ručna dodjela predmeta

  Da li se može napraviti uvid na koji način je predmet dodijeljen tj. ako je ručno mora pisati razlog... "Predsjednik suda može pisanom naredbom odrediti ručnu dodjelu spisa samo u iznimnim ... " Sud je javna ustanova....
 3. Poštovani, potaknut osobnom sumnjom ali i člankom jednog bivšeg suca (koji je trenutno u svim medijima) zanima me slijedeće: Na koji način se može saznati da li je predmet dodijeljen kompjuterski ili ručno? Moja je sumnja da je predmet dodijeljen ručno određenom sucu. Prema mojim saznanjima, ručnu dodjelu radi predsjednik suda (iznimno). Radi se o dodijeli predmeta na viši (županijski) sud. Na koji način doći do informacija? Ako je predmet dodijeljen a nije trebao biti koji su pravni koraci? Hvala.
 4. Nije tako jednostavno. Vode se sudski sporovi. Napravljeni su neki nezakoniti upisi. Npr. proveden je darovni ugovor iako je postojala zabrana otuđenja i opterećenja u zemljišnoj knjizi (srodnici-koja djeluje apsolutno) tj. omaškom je izdan zk bez zabrane i onda opet vraćena. Piše u zk-u omaška, ali nisu po službenoj dužnosti ispravili i upis novog vlasnika već samo zabranu. " Zabrana otuđenja ili opterećenja djelovat će apsolutno tj. prema trećima, ako je osnovana u korist bračnoga druga, djeteta, roditelja, posvojenika ili posvojitelja i ako je upisana u zemljišnu knjigu odnosno u javni upisnik u koji se stvar mora upisati da bi se na njoj steklo vlasništvo (npr. upisnik brodova). U navedenim slučajevima raspolaganja protivno zabrani neće imati pravni učinak ..." " Da bi ograničenje djelovalo prema onima koji mogu i koji prihvate takav teret, zabrana se mora upisati u zemljišnu knjigu. Tek tada to ograničenje ima stvarnopravni (apsolutni) učinak i prema trećima. " Izvor:http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=11125
 5. Darovnim ugovorom, novi vlasnik daje prijašnjem vlasniku navedeno plodouživanje. Na zk-u ima više suvlasnika. Da li je moguće predati u posjed objekt koji pravno ne postoji? Pitanje koje nije direktno vezano za naslov jest, da li je moguće predati nekome posjed na neetažiranom objektu kad ima više suvlasnika? Kad bi objekt pravno postojao, da li se može plodouživanje tj. uporaba i pravo stanovanja provesti iako nije etažirano? Iako u zk-u plodouživanje nije na vlasničkom djelu druge osobe u stvarnosti ispada da je plodouživanje na svemu i na onom djelu koji pripada osobi koja nije dala plodouživanje.
 6. Na zk-u gdje je kuća nema ništa upisano i piše vinograd ili voćnjak. UKNJIŽBA, OSOBNA SLUŽNOST - PRAVO PLODOUŽIVANJA, UGOVOR O OSNIVANJU PRAVA SLUŽNOSTI STANOVANJA, UPORABE I PLODOUŽIVANJA (datum), PRAVO SLUŽNOSTI STANOVANJA I UPORABE
 7. Zk odjel je to prihvatio i proveo te sada postoji pravo služnosti i stanovanja i uporabe na vinogradu. "Nekretnina koja je ucrtana na katastarskom planu, a nije formirana u pisanom dijelu katastarskog operata, te kao takva ne postoji u katastru zemljišta niti u zemljišnim knjigama, nije sposobna biti objektom prava vlasništva." Izvor:http://sudovi.pravosudje.hr/zsvz/img/File/sudska_praksa/Zbirka-GP-9.pdf..
 8. Poštovani, kuća koja postoji u naravi, ali nije ucrtana u katastarskom operatu te nije zavedena u zk izvatku, da li se takav objekt može darivati tj. vršiti prijenos vlasništva jer pravno gledano ono ne postoji? Da li je moguće imati pravo služnosti i stanovanja i uporabe? Za kuću se ne može dobiti potvrda o kućnom broju. Kuća nije zavedena u katastarskom operatu. Kuća nije u zk izvatku već vinograd. Kuća ima građevinsku dozvolu, radi se o 30 godina starom objektu. Znam za takav primjer pa me zanima da li je to na temelju zakona ili je zemljišno-knjižni odjel morao odbiti takav upis i po kojoj osnovi?
×