Jump to content

Posalji

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Još jednom pozdrav svima na forumu. Jutros sam slučajno vidio link legalis foruma i sjetio se da nisam javio završetak priče. Ovom prilikom bi se htio zahvaliti administratorima, moderatorima i svima koji su zaslužni za rad ovog foruma. Kada nisam znao kome se obratiti sam došao ovdje i stvarno mi je pomoglo, a siguran sam da je još mnogima bilo tako. Kome god prepričavam našu priču i kad kažem da sam se prvo došao ovdje obratiti klimaju glavu da su čuli za ovaj forum. Uglavnom, na našu veliku radost, tvrtka je odustala od tužbe. Ali isto tako na našu veliku žalost ništa nije učinjeno da se ovako što ne ponovi. I sam "tužitelj" se požalio kako im nitko nije pomogao, mnogi su ih ignorirali (ISP i ostali). Kažu da se tu ne može ništa. Al onda opet, u ovoj zemlji ubijaju nedužne ljude usred bijela dana...
  2. Zaista mi je drago vidjeti da je nekome zaista stalo. Pa evo, gledao sam zanimljivu konferenciju objavljenu na stranici od CARNeta http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=223 te sam kontaktirao jednu gospođu (mislim da je bila moderator na toj konferenciji) koja me uputila na jednog gospodina koji je na pravnom fakultetu u Zagrebu. On me savjetovao da se posavjetujem sa odvjetnikom koji ima iskustva u autorskim pravima, te je preporučio jednu tvrku koja je jako dobra. No budući da ta tvrtka brani oštećenog, bili smo primoreni pronaći nekoga u Rijeci. Pronašli smo, bili na savjetovanju, te sada ponovno čekamo odgovor druge odvjetničke kuće. Navodno pravno postoje neki temelji, što je apsolutno loginčno jer nas inaće nebi kontaktirali. Mi smo ih zamolili ukoliko možemo zbog lošeg financijskog stanja potpisati sporazum da to ostane kako je (maksimalna suradnja, uklanjanje datoteke po obavijesti). Varijanta 2 je da objavimo izjavu u obliku sponzorirane vijesti koja stoji koliko stoji, ali svakako povoljnija o suđenja. I krajnje rješenje, sam sud, iako ja ne vidim što oni dobivaju sa varijantom 2 i 3. Niti prekršitelji i one koje zanima ta tema čitaju dnevni tisak (prije su online), niti će dobiti neku reklamu ili se sve svodi na osobnu satisfakciju? Tako da se bojim da je još uvijek sve u zraku. Kao što sam rekao, policija je bila na tom informativnom razgovoru i pretpostavljam da državno odvjetništvo vodi istragu. Ja osobno ne razumijem. Netko je omogućio korisniku da se spoji na Internet, korisnik je skenirao, uploadirao, ne obazirajući se na disclaimer objavio link na drugoj web stranici (potpuno stranoj adresi), a nas su okrivili.
  3. Pozdrav svima na forumu Zanima me ima li u Rijeci ured koji se aktivnije bavi sporovima i zaštitom na području autorskog i srodnih prava?
  4. Upravo su mi u ured došli iz prve policijske uprave na obavijesni razgovor na ovu temu. Što to znaći, da li se trebam zabrinuti?
  5. Malo sam čitao "ZAKON O AUTORSKOM PRAVU I SRODNIM PRAVIMA" i zanima me kao laika, da li nam dodatno pomaže članak 187. koji kaže slijedeće: Dužnost obavješćivanja Članak 187. (1) Svatko tko u svom poslovanju stekne saznanja o povredi prava iz ovoga Zakona, dužan je na zahtjev nositelja prava, odnosno udruge koja se bavi kolektivnim ostvarivanjem tog prava, bez odgode dati sve obavijesti i dokaze o učinjenoj povredi, a naročito podatke o porijeklu bespravno izrađenih primjeraka i načinu njihova stavljanja na tržište. Obveza obavještavanja posebice se odnosi na davanje imena i adresa proizvođača, dobavljača ili prijašnjih vlasnika takvih primjeraka te podataka o količini umnoženih, distribuiranih, zaprimljenih ili naručenih bespravno izrađenih primjeraka. (2) U slučaju da osoba iz stavka 1. ovoga članka ne pruži obavijesti i dokaze kojima raspolaže, odgovara za štetu koja zbog toga nastane. (3) ... Dakle mi smo uzeli 29 screenshota. To je praktički sve što smo mogli učiniti, da je bilo u našoj moći. Na njima se vidi postavljen disclaimer, i postovi korisnika na tuđim forumima kako su postavili datoteku. To nisu adrese korisnika, ali bi trebalo biti dovoljno da nas oslobodi krivnje i potrebe za isprikama u dnevnom tisku. Također sam pročitao da su kazne do 50.000,00 kn, dok je nama stiglo 500.000,00 kao dodatan stres. Također sam pročitao da sudska presuda ide u tisak, ne izjava... Možemo li konačno mirno spavati? Ako i dođe do poziva na sud da li si možemo dopustiti da dođe do toga i može li savjet ako dođe do toga? Hvala na neizmjernoj pomoći!
  6. Zahvaljujem na odgovorima. Problem je što je skripta bila poprilično jednostavna, te nemamo IP adrese. Mi smo imali stotine primjera i Vaš sa grafitima mi se jako dopada, mi ga se nismo uspjeli sjetiti. Kako se rješavaju problemi sa grafitima, gdje ljudi nemaju svoje IP adrese? Iako nemamo IP adrese, potrudili smo se nabaviti hrpu screenshota sa drugih foruma (koji mozda imaju IP adrese) gdje korisnici linkaju prema tim fileovima. Dakle vidi se ime korisnika, njegov tekst tipa (tu možete skinuti knjigu ili citiram, "evo postavio sam knjigu") vrijeme objave itd... Također imamo screenshot google cached opcije sa datumom prije prijave gdje se vidi objavljen disclaimer. Da li je na nama da istražujemo po Internetu? Naravno da ovim putem pokušamo i saznati što više o načinu kako se može sve završiti. I kako eventualno, ako do toga dođe, informativni razgovor sa odvjetnikom u vezi plaćanja. Dakle kakve troškove mi možemo imati.
  7. Disclaimer je bio na izložen na naslovnoj stranici. Registracija nije bila, mada i tu svatko može svašta napisati. Jedino ćemu služi je bolji dojam. Od prvog kontakta pokušavamo objasniti da nam novci nisu jača strana i web stranica zbog koje su nastali problemi je bila neprofitna i sada je kompletno ugašena. Da ne govorim da se bliži Božić. Umjesto da bližnjima nešto kupim, ostat ću bez prve plaće, to jest moram nekom dnevnom tisku platiti prosječnu plaću u Hrvatskoj.... A zbog čega? Koju alternativu možemo ponuditi njima? Vaš prijedlog mi ima smisla i izvediv je. Koliko je realno očekivati da je njima "dovoljan" za završavanje priće?
  8. Prije svega bi htio pozdraviti sve na forumu. Te bi se htio zahvaliti autorima što su omogućili mjesto gdje se netko može obratiti sa pitanjima. Na isti način smo mi željeli omogućiti blogerima i drugim korisnicima da postave svoje fileove na Internet te omoguće prijateljima i poznanicima da ih preuzmu sa Interneta. Problem nastaje kod autorskih prava. Znate o čemu pričam, rapidshare, youtube... tko je zapravo kriv? Mi smo aktivirali web stranicu sličnu rapidshareu. Neprofitnu, sa <b>puno</b> manjom posjetom, besplatnom skriptu koju svatko može instalirati itd. Nepoznati korisnici su postavili autorsko djelo. Mi smo ga uklonili odmah po primitku upozorenja. No vlasnik autorskih prava traži od nas javnu ispriku u novinama (od 3000 do 5000 kn) i pisanu izjavu. Iako su odustali od novčane kazne. Nama je i taj iznos prevelik za platiti. I naravno da nije ugodno pisati izjave gdje izrazuješ žaljenje za nešto što je gotovo nemoguće spriječiti. A da ne govorim da se njihovo autorsko djelo i dalje BEZ PROBLEMA distribuira na drugim web stranicama. Također ne moram spominjati koliko je stresna radna okolina narednih 48 sati od njihovog kontakta. Dopisati ću dodatne informacije kada stigne kakav komentar. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija