Jump to content

moto321

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nazovi matični ured bilo koji u HR, doslovno je teti koja radi tamo to minuta posla. Uđe u kompjuter i provjeri. Po zakonu ti možeš domovnicu izvaditi bilo gdje u HR, tako da nazovi bilo koji matični ured, svaki može to provjeriti. Ja sam u Imotskom to obavio.
  2. Na dobar ste mail poslali upit, konzulat nema ništa s procesom donošenja odluke. Konzulat je samo posrednik (pošta) između MUPa RH i vas. Oni samo prosljeđuju rješenje kada stigne i obrnuto (šalju zahtjev).
  3. Čestitke!! Sad još 2-3 mjeseca dok dođeš do svih papira (osobna ili što već) i sva prava su tvoja.
  4. Za nepovjerovati, ne daj Bože nikom. Pokušajte zvati na telefone, zakonski rok je 5 godina, ukoliko Vam ne odgovore nakon toga perioda imate pravo predati novi zahtjev.
  5. Dođeš u konzulat i potpišeš, 2 minute vremena. Onda čekaš opet 2-3 mjeseca na upis u knjigu državljana, i tek nakon toga idu papiri (osobna, putovnica, domovnica), sve svojim pravilom. Osobna 2-3 tjedna, putovnica mjesec dana, domovnica nekoliko minuta u bilo kojem matičnom uredu RH.
  6. Taj odgovor samo znači da vaši papiri&zahtjev još nisu ni upućeni u proceduru, vjerojatno stoje u nekom od stolova. Računaj da je godina dana većinom neki manji period, a prosjek godina i pol do dvije. Naravno ima i izuzetaka koji dobiju za 3 mjeseca sve, ali to je rijetkost koliko sam upratio.
  7. Pošto je prošlo 2 mjeseca od preuzimanja rješenja, danas sam išao u konzulat predati zahtjev za putovnicu. I pogodite! Još nisam upisan u knjigu državljana, kao ni nitko tko je dobio rješenje od 7. mjeseca pa nadalje. Kao razlog je "godišnji odmori". Nevjerojatno. 18 mjeseci za rješenje i onda još 4 mjeseca samo da netko sjede 2 min za računalo i unese novog državljana s tim i tim brojem rješenja i dodijeli OIB.
  8. Državljanstvo se ne dobiva članstvom u kulturnim grupama, to je samo mali bonus. Bitno je izjašnjavanje kroz godine do danas. Ako se niste izjašnjavali kao hrvat na papirima gdje je pisalo nacionalnost, osnova za državljanstvo nema. Dakle, 1. osobno izjašnjavanje kroz cijeli život, pa tek onda sve ostalo.
  9. Šaljite mail dok ne odgovore. Većina zahtjeva se riješi do 3 godine, a vi ste na pragu tog roka. Ako ne bude kroz pola godine znači da je baš neki problem.
  10. Evo cijela arhiva ako nekom može pomoći. Zahtjev predan 02/2018. Imaju i datumi svakog odgovora pojedinačno.
  11. Takav sam odgovor dobio nakon godinu dana od predaje zahtjeva. Rješenje tek dobio pola godine kasnije. Znači to više manje ništa ne znači osim da je "u proceduri". Sretno.
  12. A onda si naletio na frustriranog djelatnika/uhljeba koji rješava te zahtjeve
  13. Zato uredno, opširno i ljubazno popunite životopis kod predaje zahtjeva. Ja sam ispisao cijelu A4 stranicu životopisa i uredno se potpisao i nitko me nije zvao za dopune.
  14. Mjesec dana je meni trebalo. Svaki dan sam zvao i maltretirao ih je li stiglo, i takav mail sam dobio 19.7.2019., a rješenje je stiglo točno 21.8.2019. Isti dan potpisao i rekli su mi sada da 2 mjeseca moram čekati da me upišu u knjigu državljana i tek onda mogu predati za osobnu i/ili putovnicu. Slobodno možeš poslati i mail konzulatu u Mostaru s upitom je li stiglo (navedeš da su ti svakako rekli da je rješenje doneseno). Ja sam slao na: gkrh.mostar@mvep.hr
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija