Jump to content

moto321

Korisnik
 • Broj objava

  13
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Čestitke!! Sad još 2-3 mjeseca dok dođeš do svih papira (osobna ili što već) i sva prava su tvoja.
 2. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Za nepovjerovati, ne daj Bože nikom. Pokušajte zvati na telefone, zakonski rok je 5 godina, ukoliko Vam ne odgovore nakon toga perioda imate pravo predati novi zahtjev.
 3. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Dođeš u konzulat i potpišeš, 2 minute vremena. Onda čekaš opet 2-3 mjeseca na upis u knjigu državljana, i tek nakon toga idu papiri (osobna, putovnica, domovnica), sve svojim pravilom. Osobna 2-3 tjedna, putovnica mjesec dana, domovnica nekoliko minuta u bilo kojem matičnom uredu RH.
 4. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Taj odgovor samo znači da vaši papiri&zahtjev još nisu ni upućeni u proceduru, vjerojatno stoje u nekom od stolova. Računaj da je godina dana većinom neki manji period, a prosjek godina i pol do dvije. Naravno ima i izuzetaka koji dobiju za 3 mjeseca sve, ali to je rijetkost koliko sam upratio.
 5. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Pošto je prošlo 2 mjeseca od preuzimanja rješenja, danas sam išao u konzulat predati zahtjev za putovnicu. I pogodite! Još nisam upisan u knjigu državljana, kao ni nitko tko je dobio rješenje od 7. mjeseca pa nadalje. Kao razlog je "godišnji odmori". Nevjerojatno. 18 mjeseci za rješenje i onda još 4 mjeseca samo da netko sjede 2 min za računalo i unese novog državljana s tim i tim brojem rješenja i dodijeli OIB.
 6. Stjecanje HR državljanstva na osnovu...

  Državljanstvo se ne dobiva članstvom u kulturnim grupama, to je samo mali bonus. Bitno je izjašnjavanje kroz godine do danas. Ako se niste izjašnjavali kao hrvat na papirima gdje je pisalo nacionalnost, osnova za državljanstvo nema. Dakle, 1. osobno izjašnjavanje kroz cijeli život, pa tek onda sve ostalo.
 7. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Šaljite mail dok ne odgovore. Većina zahtjeva se riješi do 3 godine, a vi ste na pragu tog roka. Ako ne bude kroz pola godine znači da je baš neki problem.
 8. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Evo cijela arhiva ako nekom može pomoći. Zahtjev predan 02/2018. Imaju i datumi svakog odgovora pojedinačno.
 9. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Takav sam odgovor dobio nakon godinu dana od predaje zahtjeva. Rješenje tek dobio pola godine kasnije. Znači to više manje ništa ne znači osim da je "u proceduri". Sretno.
 10. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  A onda si naletio na frustriranog djelatnika/uhljeba koji rješava te zahtjeve
 11. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Zato uredno, opširno i ljubazno popunite životopis kod predaje zahtjeva. Ja sam ispisao cijelu A4 stranicu životopisa i uredno se potpisao i nitko me nije zvao za dopune.
 12. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Mjesec dana je meni trebalo. Svaki dan sam zvao i maltretirao ih je li stiglo, i takav mail sam dobio 19.7.2019., a rješenje je stiglo točno 21.8.2019. Isti dan potpisao i rekli su mi sada da 2 mjeseca moram čekati da me upišu u knjigu državljana i tek onda mogu predati za osobnu i/ili putovnicu. Slobodno možeš poslati i mail konzulatu u Mostaru s upitom je li stiglo (navedeš da su ti svakako rekli da je rješenje doneseno). Ja sam slao na: gkrh.mostar@mvep.hr
 13. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  Evo da svima javim kako sam ja prošao sa cijelim procesom. Predao zahtjev u 2. mjesecu 2018., i prvih godinu dana nikakvih znakova ni javljanja. Nakon godinu dana, odlučim poslati mail (pitanja@mup.hr), i vrate mi nakon neka 3 tjedna da je u tijeku utvrđivanje činjenica. Nakon 3 mjeseca opet mail, pa mi vraćaju da je u tijeku i dalje proces. Nakon mjesec dana opet šaljem, te mi vraćaju nakon 3 tjedna, da je odluka "donesena", ali na moj upit je li pozitivna ili ne, ne žele odgovoriti. Nakon par tjedana opet šaljem mail, sa upitom da to doneseno rješenje nisam nigdje dobio niti me itko obavijestio. Nakon neka 3 tjedna, vraćaju mi kako je slučaj upravo zaključen, te je prema Mostaru (mjestu podnošenja) poslano rješenje. Rješenje je stiglo u Mostar točno nakon mjesec dana od tog maila da je slučaj zaključen. U mostaru potpisao rješenje o primitiku u hrvatsko državljanstvo, te su mi rekli da se to isto sada potpisano rješenje šalje natrag u ZG u Ministarstvo uprave (u drugo ministarstvo, MUP donosi odluku o primitiku, a onda upis u knjigu državljana radi drugo ministarstvo, ministarstvo uprave), te moram čekati 2 mjeseca na upis u knjigu državljana i određivanje OIB-a, pa tek nakon toga mogu predati zahtjeve za sve papire (osobna, domovnica, putovnica itd.). Eto, sretno svima, i preporuka - šaljite mailove bez ikakvog suzdržavanja, pitajte do kojeg je stanja, slobodno budite i "inteligentno grubi", ja sam par puta otvoreno im poslao u čemu je problem da odgovor na mail čekam mjesec dana. Dakle i kada dobijete pozitivno rješenje opet vam treba neka 3 mjeseca dok dođete do papira. I da napomenem da su mi uvjeti traženja državljanstva bili potpuno jasni (cijela obitelj ima HR državljanstvo, svugdje upisan kao Hrvat, škole/fakultet završen po HR programu itd...). Generalno gledano prosječni rok čekanja dok dobijete HR osobnu je cca 2 godine.
×