Jump to content

Maris aqua

Korisnik
  • Broj objava

    36
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Maris aqua objavio

  1. Postovani, ispricavam se ako sam na krivoj temi. Dogodio nam se smrtni slucaj u obitelji, radi se o novorodencetu, preminulo je u bolnici par sati nakon poroda. Skoro 4 mjeseca nakon tog slucaja nismo dobili nikakav obdukcijski nalaz, i izgleda da odugovlace. Postoji li neki rok u kojem se nalaz mora izdati? Imate li kakav prijedlog za ovu situaciju? Hvala i lijep pozdrav.
  2. Hvala na odgovoru! Poslala sam diplomu, pa sto bude. Ovo je bio natjecaj za posao za javnu ustanovu. Je li to sto sam prekvalificirana moze biti razlog za odbijanje i u takvim ustanovama? Trenutno sam zaposlena sa vss, imam puno bolje placen posao u državnoj sluzbi, ali jednostavno ne zelim vise tu raditi. Tako da necu pobjeci cim mi se pruzi prilika za bolju placu, jer to vec imam, a opis posla na koji sam se prijavila je meni idealan.
  3. Postovani, Prijavila bi se na posao za koji se trazi SSS, ja imam diplomu VSS. Ostalo je jos par dana do kraja natjecaja i zbog stalnih seljakanja zaista ne mogu pronaci svjedodžbu. Mogu li umjesto toga predociti diplomu na natjecaj? Ovako stoji u natjecaju: neovjereni preslik svjedodžbe (dokaz o odgovarajućem stupnju obrazovanja) Zvala sam tamo, javila se tajnica te me uputila da procitam uvjete natječaja, i da postupim kako tamo pise. Hvala na odgovorima!
  4. Postovani, Odobren mi je stambeni kredit u banci, APN. Buduci da je vlasnik stana u inozemstvu, trebam ga cekati za potpisivanje kupoprodajnog ugovora. 3.6. promijenila sam adresu prebivalista, i nova osobna je u izradi. Stara osobna je jos uvijek vazeca. Koju adresu da stavim na kupoprodajnom ugovoru? Hoce li to biti problem u banci radi APN-a ili ugovora o kreditu? Trebali bi potpisati ugovor 13.6. Hoće li to biti problem? Hvala!
  5. Nisam jos podnijela zahtjev, ali pripremam se na odbijanje i zanima me koje su mi opcije. Iz kojeg razloga moze biti odbijen, i mogu li sta osim zaliti se na rjesenje?
  6. Postovani, s obzirom da u Zakonu o drzavnim sluzbenicima stoji da se drzavni sluzbenik moze premjestiti na vlastiti zahtjev iz obiteljskih razloga i ako postoji slobodno mjesto, sto u slucaju da su oba uvjeta ispunjena a zahtjev se odbije? Hvala na odgovoru!
  7. Ok, hvala. Citajuci slucajeve ljudi koji ne mogu useliti u svoj stan iako su ga kupili stekla sam dojam da oni nisu u posjedu svog stana, vec da su vlasnici, a u posjed da stupaju kada recimo postojeći stanari isele iz stana. Ok, znaci jedina prihvatljiva je opcija da prijavim prebivaliste i boraviste za tih par mjeseci do preseljenja. Hvala vam puno na vremenu i trudu!
  8. Da, ali ako se ne varam, a citala sam ovih dana o tome dosta, vlasnistvo nije isto sto i posjed. Ja mogu biti vlasnica tog stana, i biti u zemljisnoj knjizi upisana, jer to uvjetuje banka prilikom isplate, naravno placati kredit za nju, ali ne moram biti u posjedu stana. I zato je moje pitanje-ima li smisla navesti u kupoprodajnom ugovoru neki drugi datum za dan stupanja u posjed, neovisno od vlasnistva, i da od tog datuma ide mjesec dana za prijavu prebivalista.
  9. Ne, mislila sam da stavimo u ugovor da stupam u posjed stana npr. 1.9.2022. godine, a postajem vlasnik stana isplatom iznosa kupoprodajne cijene putem kredita banke. Je li takvo nesto uopce moguce? Ovo s prijavom boravista mi se cini kao muljaza koju su oni pokusali izbjeci, i iako nigdje u tom zakonu ne pise da se ne moze, nisam sigurna je li to ok. Hvala na odgovorima i vremenu!
  10. Ja dizem kredit, ali svejedno su stavili u zakon da se moraju na tu adresu prijaviti svi clanovi obitelji. Opcije koje mi padaju na pamet su: 1. Zatraziti od APNa produzenje roka za prijavu prebivališta zbog ovih gore navedenih razloga, ali nisam vidjela u zakonu da postoji takva opcija. 2. Prijaviti prebivaliste na toj adresi, a boraviste prijaviti na sadasnjoj adresi dok ne rijesimo sve. 3. Staviti u kupoprodajni ugovor drugi datum stupanja u posjed nekretnine od datuma potpisivanja kupoprodajnog ugovora i stupanja u vlasnistvo. Ima li to smisla? Pretpostavljam da nije bas najpametnije, ali ne vidim vise opcija. Hvala!
  11. Pise u Zakonu da se treba prijaviti prebivaliste 30 dana od dana stupanja u posjed nekretnine.
  12. Stan ne zahtijeva veliku renovaciju, i moze se srediti u mjesec dana (koliko je dozvoljeno) Al ne vidim zasto je to bitno za ovo moje pitanje?
  13. Postovani, molim za pomoc. Prijavili smo se za apn kredit, i cekamo odluku. Imali smo informaciju od banke da se odluka ceka po 2-3 mjeseca. Sad smo dobili informaciju da su ove godine brzi, i da rjesavaju zahtjeve u roku od 10-ak dana. U problemu smo jer selimo u drugi grad, jedno dijete nam je u vrticu, drugo u školi. A i stan treba renovirati. Racunali smo s tim da to traje, i sada ne znam na koji nacin odgoditi rok od mjesec dana za prijavu prebivalista? Pisati apn-u zahtjev? Prijaviti prebivalište na toj adresi, a boraviste na postojecoj? Gube li mi onda djeca pravo na skolu i vrtic u postojecem gradu? Zahvaljujem na savjetima i pomoci.
  14. Postovani, U postupku smo kupnje nekretnine-stana, i iz banke su nam savjetovali napraviti predugovor zbog poreza, dok se ne rijesi APN. Problem je sto smo na knap s lovom za kaparu i nismo u mogucnosti platiti odvjetniku trazenih 5000,00 kn za predugovor. Imate li nekakav predložak predugovora, kapara bi ostala prodavatelju kao dio koji nedostaje od procijenjene vrijednosti banke do trazene cijene nekretnine. Hvala unaprijed!
  15. Ok. Je li taj izvodac mora nekako dokazati - bilo racunima, izvodima place i slično da je to napravio, ili je dovoljna ta izjava? Svakako cemo imati nadzornog inženjera, zbog sebe. Tvrtke izvodaci radova ne trebaju kvalificirane radnike vec radnike. Znam za slučaj gdje je ovlasteni izvodac radio stanove, pa se odvajaju stepenice sa strane zgrade, a da ne spominjem ostalo. I vrlo je vazan taj potpis sto je on dao, jer sad kad ga moja poznanica, vlasnica stana u toj zgradi bude tuzila, sve ce to biti vrlo bitno u sudskom postupku koji ce trajati 10 godina. Ali cekajte, on može zatvoriti d.o.o. i nikome ništa. Znam da je ovo legalis forum, ali uzasno sam isfrustrirana cijenama gradnje za obicnu obiteljsku kucu 3b skupine od 200 m2 bruto. Hvala na odgovorima!
  16. Pozdrav! Citam ovaj post jer sam u istom problemu. Trazili smo ponude ovlastenih tvrtki i obrta za grube radove, i cijena je otprilike 1000 eura/m2 samo za grube gradevinske radove, bez pdv-a. Najradije bi odustali od svega. Jedino da sami radimo. Zna li itko kolike su kazne ako gradevinske radove ne obavlja ovlastena tvrtka ili obrt vec mi sami? Hvala unaprijed!
  17. Postovani, imam pitanje na temu. Suprug je zaposlen u skoli kao zamjena za djelatnicu na porodiljnom, s tim da mu produzuju svako toliko ugovor, a jednom su objavili i natjecaj. Ima i prijasnjeg radnog iskustva u skoli, ali kao nestrucna zamjena. Sada mu istice godinu dana, i zanima me moze li se prijaviti na strucni ispit, i na koji način? Napominjem da mu u ugovoru ne stoji da je pripravnik... Hvala na odgovoru i lijep pozdrav!
  18. Postovani, Imam tekst za djecju slikovnicu za koju ce mi prijateljica po mojoj ideji napraviti ilustracije (ona nije profesionalni ilustrator). To sam planirala skenirati, urediti i poslati izdavackim kucama u nadi da ce se netko javiti za izdavanje. Ono sto me zanima, a jer planiram staviti i njeno ime kao ilustratora, na koji nacin to mogu napraviti da bude sve pravno formalno ok. Ugovor, bilo sto? Copyright? Ako imate kakav savjet, dobro bi došao. Hvala unaprijed!
  19. Postovani, Prilikom spajanja dvije upravne stvari u jednu donosi se zakljucak o spajanju. Zanima me na koji način se jedan predmet povezuje na drugi, odnosno kako urudžbeni brojevi idu u tom slucaju? Dakle, ako drugi predmet koji se spaja s prvim ima npr. 5 pismena, znaci li to da izmedu zakljucka o spajanju i novog akta u zajednickom predmetu ima 5 pismena? Hvala na odgovoru
  20. Zahvaljujem na odgovoru. Takoder me zanima postoji li u zakonu kakva odredba temeljem koje ga mogu tuziti za odstetu s obzirom da nam kasni s ovim i zbog toga necemo stici prijaviti se za subvencioniranje kredita. Zelim ga natjerati da zavrsi projekt ili da vrati lovu. Svu. Jer u ponudi je stajalo da se avans ne vraca ako mi odustanemo. A mi ne odustajemo jer nam je doslo, nego zbog toga sto nas on zavlaci. Jeste li bas sigurni da nema nikakvog nacina za to rijesiti na taj nacin osim da zaboravim avans?
  21. Poštovani, Zahvaljujem na odgovoru. Razumijem sto govorite, no ovdje se radi o tomu da bi trazili drugog projektanta samo zato jer nam sadasnji dogovoreni projekt nije (jos uvijek) napravio. Niti se javlja. On trosi nase vrijeme, rekli smo mu i da se planiramo prijaviti na APN, no evo nista od toga nece biti moguce. Poslali smo mu nekoliko mailova i vise ga puta zvali, on je rekao da ce poslati idejni nacrt, no nije. Kaze da ce se javiti no ne javlja se. Zasad smo mu platili 4000€, i nebi htjeli ostati bez toga. Ali njegovo mi je ponasanje vec krajnje nepristojno i neprofesionalno. Ako je on dao ponudu, i placeno je osim avansa (2000€) i drugi dio, zar nema i on neku odgovornost prema nama? Da cekamo sad godinu dana projekt za obiteljsku kucu od niti 200 kvadrata?
  22. Poštovani, Dogovorili smo izradu projektne dokumentacije za kucu s projektantom, prema ponudi platili smo mu 1/3 da uopce pocne, i jos 1/3 kada smo dogovorili kako ce otprilike izgledati projekt. Napomenula bi da smo mu nakraju mi odnijeli svoj nacrt jer nam njegova rjesenja nisu odgovarala. Tako da ni tu nije imao puno posla. Nakon sto smo mu dali tu jos jednu trecinu, on je trebao napraviti glavni projekt, i kada sve zavrsi ostatak novca. Proslo je od toga 2 mjeseca, i nas se projektant niti ne javlja na telefon. Potpuno nas ignorira. Sto da radimo? Prema toj ponudi koju smo dobili, ako mi odustanemo od projekta nece nam vratiti polog od 1/3. Ali nismo zapravo nista od toga potpisali. U svakom slucaju, nismo zadovoljni projektantom. Htjeli bi ga pitati da nam vrati lovu, i uzeti nekog drugog jer nam ne odgovara to njegovo ponasanje. Sto da radimo? Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija