Jump to content

Korina99

Korisnik
 • Broj objava

  3
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Ugovor o doživotnom uzdržavanju - dvije sestre

  Svjesna sam da bi svaki sudac odmah prepoznao zašto je taj ugovor sklopljen. Osim što imam jako puno nekretnina imam i puno novaca u banci, tj. u nekoliko banaka kao i moja sestra, obje smo imućne. Svakom sucu bi bilo jasno što smo nas dvije željele napraviti, ali vjerujem da ako moja sestra svake godine izvrši uplate na moj račun na ime mog uzdržavanja i ako bi imala sačuvane te potvrde da sud ne bi mogao ništa. Sudac može pretpostaviti i vjerovati da sam to napravila kako bih spriječila nužne nasljednike da dođu do imovine, ali sudac ne može osporiti potvrde koje bi moja sestra mogla predočiti. Naravno da nema logike da na računima imam stotine tisuća eura i da me sestra uzdržava sa par tisuća eura godišnje, to je protivno zdravom razumu ali to je moj aranžman i vjerujem da uz potvrde o uplatama na moj račun i potvrdama koje ću joj svake godine uredno potpisivati da je izvršila sve obveze na ime mog uzdržavanja da nužni nasljednici sa eventualnom tužbom ne bi uspjeli. Tu se radi o imovini većoj od milijun eura i ne pada mi napamet da moj bivši i njegova strana obitelji dođu do tog novca preko mog djeteta, a isto tako neću dozvoliti da me naslijedi sadašnji suprug i njegov sin preko njega jer oni imaju sasvim dovoljno vlastite imovine. Mislim da uz potvrde o uplatama moje sestre na moj račun u banci i uz moj potpis na potvrdama da je sve uredno ispunjeno na ime obveza iz Ugovora da sud ne bi mogao osporiti pravo moje sestre. Ako ja napišem svake godine da je sve uredno ispunjeno mislim da je to AMEN. Jesam li u pravu? Imam još jedno pitanje. Jel mogu u Ugovoru o uzdržavanju navesti da sestri ostavljam na ime uzdržavanja cjelokupnu imovinu ili moram pojedinačno navoditi pokretnine i nekretnine...i zanima me jel potrebno u gruntovnici stavljati zabilježbu na svaku nekretninu? ili Ugovor vrijedi za cjelokupnu imovinu i ako nema zabilježbe na pojedinačnim nekretninama? Hvala.
 2. Ugovor o doživotnom uzdržavanju - dvije sestre

  Hvala na odgovoru. U kojem smislu je ugovor ništav i ranjiv? Tko bi ga mogao pobijati? Da li bi moj suprug i dijete ( tj. njegov zastupnik) mogli pobijati takav Ugovor na Sudu tužbom u parnici, navodeći da je on fiktivno sklopljen s ciljem da se njih zaobiđe?...jer meni ne treba uzdržavanje sestre niti bi ga tražila u stvarnosti. Pretpostavljam da je potrebno navesti u ugovoru način na koji bi se on izvršavao. Jel potrebno na godišnjoj razini prikupljati dokaze, uplate i sl. ?... da li je dovoljno npr. jednom godišnje napisati izjavu da su sve obveze uredno izvršene od strane sestre prema meni? Može li sud tražiti dokaze jednog dana ako nužni nasljednici budu tvrdili da je Ugovor sklopljen s ciljem da ih se zaobiđe? Ako ja svake godine sestri potpišem da je uredno izvršila obveze na ime mog uzdržavanja, pretpostavljam da Sud ne bi mogao to osporiti?...ili?
 3. Poštovani, molim vas za pojašnjenje oko instituta Ugovora o doživotnom uzdržavanju, spremam se obratiti odvjetnici ovih dana ali prije toga bih se željela ovdje informirati. Moja situacija je sljedeća: Imam dijete iz izvanbračne zajednice. Dijete je još malodobno i nezrelo. Nedavno sam se udala i moj sadašnji suprug ima dijete iz prvog braka. Imam puno imovine i želim ju zaštiti za slučaj smrti na način da moja sestra u slučaju moje smrti naslijedi apsolutno sve iza mene. Razlozi su sljedeći: Moje dijete je maloljetno i ako mi se što dogodi nevjenčani suprug iz bivše veze će dobiti skrbništvo nad svojim djetetom što je normalno, ali indirektno preko djeteta i svu moju imovinu. Kad će dijete imati 18 može ga nagovoriti da sve rasproda i da kupuje njemu i njegovoj strani obitelji sve i svašta. Ako mi se što dogodi pola će dobiti i moj sadašnji suprug koji ima dijete iz prvog braka. Moj suprug je dobrostojeći sa vlastitom imovinom i nema potrebe da on i njegov sin nasljeđuju išta od mene jer će na taj način moje dijete biti u konačnici uskraćeno. Moja ideja je sljedeća: Planirala sam sa sestrom sklopiti Ugovor o doživotnom uzdržavanju za svoju cjelokupnu imovinu. U svoju sestru imam potpuno povjerenje i ona će se financijski pobrinuti za moje dijete ako se meni što dogodi. Ne želim da moja imovina u slučaju moje smrti završi u rukama sadašnjeg supruga, njegovog dijeteta ili indirektno u rukama mojeg bivšeg, jer moje dijete je malodobno. Da li ću tim Ugovorom o uzdržavanju kojeg bi sklopila sa sestrom na taj način spriječiti moje nužne nasljednike, čak i novog supruga i vlastito dijete da naslijede moju imovinu? Zanima me molim vas jesam li to OK zamislila, jel to prevedivo i mogu li oni- moji nužni nasljednici(sadašnji suprug i moje malodobno dijete- preko oca- mojeg bivšeg) u slučaju moje smrti pobijati taj Ugovor i tražiti nasljedstvo iako piše da se imovina kod tog instituta izuzima iz ostavine? Molim još za sljedeće tumačenje Znam da kod stjecanja nekretnina po navedenom ugovoru sestra bi platila porez po stopi od 5% na poreznu osnovicu koju čini tržna vrijednost nekretnine, ali piše da se kod Ugovora o doživotnom uzdržavanju ovaj porez smanjuje za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja proteklu od dana sklapanja ugovora do smrti uzdržavane osobe. Što to točno znači? da ako bi prošla godina dana da više nema poreza jer je 5-5 ili se tih 5% umanjuje za 5%, pa bi to iznosilo 4,75% nakon godinu dana. Zahvaljujem na pomoći!
×