Jump to content

pareidolia

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Suglasnost susjeda nažalost neće ukloniti opasnost od širenja požara. Pokušajte od susjeda otkupit dio parcele, ali samo u slučaju da susjedova zgrada (a i vaša) mogu biti dovoljno udaljene od nove granice k.č. Što je točno problematično u gupu, osim 3 m udaljenosti od granice k.č.? Dodatno, bez zafrkancije, preporučam da odete do osobe koja vam je kazala da je varijanta koju ste izveli u skladu s planom. Pojedine općine dopuštaju primak zgrade granici (obično rubu građevinskog područja, nisam siguran na susjedne građevinske parcele) na 1 m, pod uvjetom da ne postoje otvori na objektu na udaljenosti manjoj od 3 m. Alternativa je da pri sljedećim izmjenama plana lobirate da se izmjeni u vašu korist, a sve u skladu sa zakonom. No to je pretpostavljam najmanje vjerojatan scenarij.
  2. Ako je investitor išao na razgovor s referentom i tražio "odobrenje", koje je i dobio (naravno, usmeno) za zaključiti je da je investitor bio upoznat s pravnim aspektima i mogućnostima gradnje. Glavni projektant se ponio neprofesionalno no posrijedi je možda pritisak od strane investitora. Može li to biti točka obrane projektanta? Vrlo nezahvalna situacija za projektanta i investitora, za referenta ne toliko.
  3. Zahvaljujem na odgovoru ali ipak imam nekoliko . Možda je najbolje da mi nedoumice pokušate razjasniti na mom specifičnom slučaju ako ste u mogućnosti. Gradilište obiteljske kuće sam pravovremeno prijavio i stoga otpočeo s konzumacijom Građ. dozvole. Izvedeni su grubi radovi i dobiveni su neki od komunalnih priključaka. Sama procedura do sada je uredna. Stvar je u tome što mi ne odgovara trenutni projekt uređenja terena, točnije, željelo bi novo uređenja terena i dogradnju kuće - sve u skladu s prostornim planom. No, situacija je takva da najvjerojatnije neću uspjeti dovršiti kuću po trenutnoj, a ni po eventualnoj dopunjenoj Dozvoli unutar Roka. Znači, svakako bi kasnio s dovršenjem zgrade no bolja opcija je da kasnim sa željenim projektantskim rješenjem i dozvolom. Tako da je moja namjera znati - jeli moguće dopuniti građevinsku dozvolu u sadašnjoj fazi (cca 4 godine nakon početka gradnje na nedovršenom objektu) i vidjeti kakve su reperkusije za neminovno kašnjenje s dovršetkom? Nadam se da mi možete pomoći. Zahvaljujem "Hoće li redarstvo nakon isteka roka postupati prema vama, ovisi samo o organiziranosti kom.redarstva i sredini u kojoj se nalazite a kada zatražite izdavanje Uporabne znaćilo bi da je građevina dovršena, pa sve i da su upravni odjel koji ju izdaje i kom.redarstvo povezani bilo bi "prošla baka s kolačima", ako me razumijete." Iako mi nije toliko važno, zanima me na koji način komunalno redarstvo bude obaviješteno da je zgrada dovršena i da je stvar zaključena- od strane investitora ili izdavatelja uporabne dozvole?
  4. Zdravo Molio bih vas za stručne savjete i pojašnjenja, ali i anegdotalna iskustva za situaciju u kojoj se nalazim. Gradim obiteljsku kuću na temelju važeće građevinske dozvole. Nažalost, vrlo izgledno je da neću uspjeti kuću dovršiti u zakonski propisanom roku od sedam godina (Zakon o gradnji čl.124) Možda nebitno no kuća se nalazi u području gdje je većina objekata nedovršena u pogledu vanjskog izgleda i uređenja čestice. Zanima me je li nadzor nad rokom dovršetka zgrade i uređenja građevne čestice u nadležnosti područnog ureda građevinske inspekcije? Točnije, zanima me imate li iskustva i saznanja o revnosti građevinske inspekcije u kažnjavanju nedovršenih obiteljskih kuća? Izdaju li se kazne ako gradilište tj. nedovršeni objekt ne predstavljaju opasnost za građane? Uz navedeno, molim Vas savjet gdje mogu vidjeti predviđene visine kazni? Nadalje, u čl. 124 Zakona o gradnji, navodi se da Izmjena i dopuna građevinske dozvole nije od utjecaja na rokove propisane istim člankom o roku dovršenja zgrade, a u čl. 125. navodi se da se Građevinska dozvola može Izmijeniti i dopuniti do izdavanja Uporabne dozvole. Znači li to da je i nakon isteka sedam godina od otvaranja gradilišta, moguće Izmijeniti i dopuniti građevinsku dozvolu (po lokacijskim uvjetima i pravilima struke), izvesti zgradu i zatražiti te dobiti Uporabnu dozvolu? Dodatno, je li bolje Izmjeni građevinske dozvole pristupiti prije isteka roka od sedam godina ili je svejedno za konačno izdavanje Uporabne dozvole? U slučaju da se zgrada izvede, npr. tri godine nakon zakonskog roka (po Izmijenjenoj i dopunjenoj Građevinskoj dozvoli izdanoj prije isteka zakonskog roka za dovršenje zgrade od sedam godina) i da se zatraži Uporabna dozvola hoće li se ,kao "preduvjet", trebati platiti kazna zbog nedovršenja zgrade u zakonskom roku? Drugačije formulirano, može li inspekcija izdati kaznu za nedovršenje zgrade u zakonskom roku, ako sama nije registrirala da zgrada nije dovršena u zakonskom roku do trenutka podnošenja Zahtjeva za uporabnu dozvolu? Hvala i pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija