Jump to content

marina.m7

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je marina.m7 objavio

  1. Sin živi u tom stanu cijelo vrijeme, prebivalište prijavljeno na tu adresu
  2. Ako ja ovo dobro razumijem, dobila sam različita objašnjenja...malo sam s pravom na VI 🤭 dakle nabavljena je 2017, darovana 2020..,mogla bi biti prodana ove godine...dakle od nabave je prošlo 4 godine,a od prebacivanja na oca je prošla 1 god. A sin je bio vlasnik stana 3 godine..dakle oporezivanja ne bi trebalo biti?
  3. Nije mi sad jasno, pa piše da je dan nabave kad je darovatelj stekao nekretninu
  4. Hmmmm..tako smo i mi mislili, dok nismo malo bolje proučili Zakon o porezu na dohodak. Koliko smo shvatili gleda se 2 godine otkako je darovatelj (sin) nabavio nekretninu, a ne dan kada ju je darovao. Također nije dovoljno da sin živi u stanu, osim ako je uzdržavani član. U svakom slučaju ako se gleda dan nabave, u ovom slučaju nitko ne plaća porez na dohodak. Citiram zakon.... Dohodak od otuđenja nekretnina i imovinskih prava Članak 58. (2) Dohodak od otuđenja nekretnina iz stavka 1. ovoga članka ne oporezuje se ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji iz članka 14. stavaka 5. i 6. ovoga Zakona, a i u slučaju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otuđeno nakon dvije godine od dana nabave. (5) Ako je nekretnina iz stavaka 1., 2. i 4. ovoga članka stečena darovanjem i otuđena u roku od dvije godine od dana njezine nabave od strane darovatelja, otuđitelju se utvrđuje dohodak od imovine i imovinskih prava na način iz stavka 1. ovoga članka. U slučaju stjecanja nekretnine darovanjem, danom nabave nekretnine smatra se dan nabave darovatelja, a nabavnu vrijednost čini tržišna vrijednost u trenutku nabave.
  5. A ako je u stanu i dalje živio sin? 😅😅 Ima nešto s rokovima pa nam nije jasno u kojem slučaju se plaća porez.
  6. Poštovani, Situacija je sljedeća: Osoba A kupila je stan u svibnju 2017. Isti taj stan osoba A darovala je osobi B (svom ocu) u veljači 2020. gdje nije utvrđena porezna obveza. Osoba B ima namjeru prodati stan u lipnju 2021. Pitanje: Jesu li osoba A i/ili B obveznici poreza na dohodak? Postoji li ikakva porezna obveza, osim obveze kupca? Unaprijed hvala na odgovoru.
  7. Hvala na odgovoru. Znači li to da mogu stari i novi GO koristiti u 1.mj.? Za stari znam da mogu, a tako sam shvatila i za novi.
  8. Pozdrav, tokom radnog odnosa sam ostala u drugom stanju. Počela sam raditi 1.7.2019., a ugovor mi ističe 31.5.2020. Početkom 2.mj ću na obavezne komplikacije u trudnoći. Hocu li imati pravo i obvezu iskoristiti novi godišnji odmor iz 2020.i kada s obzirom da mi se ugovor neće produžiti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija