Jump to content

BuMa777

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Tako je. Izgleda da za nas opet nema nista. Nastavlja se nepravda
 2. Ima li ovo veze sa konacnim zakonom gde nista od toga ne pise??? Da li je glavno sta pise u konacnom zakonu ili sta su predlagali?
 3. Ovo je konacni prijedlog zakona tako da ne znam da li sad ovo nesyo znaci posto u novom zakonu nije spomenuto. Ako ima neki pravnik ovdje, super bi bilo ako bi objasnio sta ovo znaci. Unapted hvala.
 4. Sivko, puno ti hvala ali sam malo zbunjena. Znaci li da u mom slucaju nece uopstr ici s clankom 16 (trazenje dokaza da sam se izjasnila hrvatica) i da je samo.mamino drzavljanstvo u trenutku mog rodjenja dovoljno (naravno i cl.8 tocka 5)
 5. Da, ona je hrvatski drzavljan od rodjenja. Da li znaci da prema clanku 16 ne moram priloziti dokaze o pripadnosti hrvatskom narodu iako mi je samo majka hrvatica ne i otac. Hvala puno. Članak 16. Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona. Pripadnost hrvatskom narodu utvrđuje se ranijim deklariranjem te pripadnosti u pravnom prometu, navođenjem te pripadnosti u pojedinim javnim ispravama, zaštitom prava i promicanjem interesa hrvatskog naroda i aktivnim sudjelovanjem u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu. Iznimno od stavka 2. ovoga članka, dokaze o pripadnosti hrvatskom narodu ne mora priložiti osoba za čije je roditelje nesporno utvrđena pripadnost hrvatskom narodu.
 6. Molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje. Rođena sam na Kosovu 1980 godine gde i zivim. Majka mi je Hrvatica sa hrvatskim državljanstvom, živi na Kosovu. Znaci li da cu po novom zakonu imati pravo na hrvatsko drzavljanstvo. Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21. godine života, rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno utvrdi da ne postoje zapreke iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona. Unapred hvala na odgovoru.
×