Jump to content

Dmm72

Korisnik
 • Broj objava

  29
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Zasto bi neko ko je rodjen van bivse SFRJ bio veci hrvat od onog ko je rodjen u bivsoj SFRJ a jedan roditelja je I jedno I drugom rodjen u HR? To mi je malo bez veze.... Ali tako je kako je.
 2. Sad ne udovoljavaju nije podvuceno vec boldirano😊
 3. Tuzba protiv neke drzave se podnosi ako ista ne primenjuje zakon. Da li ga Hrvatska ovim pravilnikom postuje ne znam, to bolje znaju pravnici. Licno mislim da je pravilnik legalan skrroz. U bransi u kojoj radim pravilnik se takodje razlikuje od zakona tj u njemu je detaljnije sve objasnjeno I radi se po njemu. Dosta slucajeva ima u praksi koji su dobili drzavljanstvo neke zemlje tuzbom... U Italiji konkrektno majku koja je rodjena pre 01.01.1948.nisu priznavali tj po njoj se nije moglo dobiti drzavljanstvo. Moja majka je rodjena u Dalmaciji za vreme okupacije vec sam kontaktirao advokatsku kancelariju.... Kad malo otopli pokusati cu iz arhiva da dobijem dokumenta kompletne njene porodice pa cu im poslati. Taj process nazalost traje dugo a vjerovatno I dosta kosta....u svakom slucaju pre ulaska u pricu daju procjene uspesnosti I troskova.
 4. Ne kapiram te ko je poslao pismo zalbe? Konzulat ili tvoj pravnik konzulatu? Ako ti pravnik bude rekao da postoji neka mogucnost tuzbe protiv drzave (nacin na koji se dobija italijansko drzavljanstvo kada se trazi po majci) racunaj I na mene. Pa cemo deliti troskove.
 5. Druze ako budes kontaktirao nekog advokata I ja sam zainteresovan. Zakon je napravljen tako da nas iz bivse SFRJ skartira i... Nismo I'm interesna grupa 😊sta je tu je.
 6. Drugari hvala svima na komentarima, svima vama koji Imate osnov za HR drzavljanstvo cestitam I zelim Sve najbolje. Ostaje mi da cekam neku novu izmjenu zakona.... Neki novi voz koji ce vjerovatno za mene doci pre kasno.... Pozdrav hvala I srecno svima.
 7. Za osobe koji su državljani neke od država nastalih od bivših republika SFRJ, odlučujuća je činjenica da li su po propisima koji su važili do 8. listopada 1991. godine stekli neko drugo republičko državljanstvo u okviru bivše SFRJ. U tom slučaju ne udovoljavaju uvjetima za utvrđivanje hrvatskog državljanstva i naknadni upis u knjigu hrvatskih državljana. Iznimno, a sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu („Narodne novine“ broj: 102/19), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine, hrvatskim državljaninom smatra se i osoba rođena u razdoblju od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991 Mislio sam da osobe koje su posle 1991. stekli drzavljanstvo neke clanice SFRJ nemaju pravo USTVARI nema pravo niko ko je imao bilo kakvo drzavljanstvo bivse SFRJ.... 😔 I jednog roditelja HR drzavljanina
 8. 😔Ja sam 2008 dobio srpsko... Znaci kraj price.... Ne bi oni napisali na zvanicnom sajtu da da nije tako
 9. Sivko hvala jos jednom na svim uputima I komentarima u ovoj temi. Na linku nema nista za one sto traze drzavljanstvo na osnovu podrijetla. Do sada su djecu ispod 18 god koja imaju pravo na drzavljanstvo podrijetlom prijavljivali I upisivali u knjigu drzavljana direktno u maticnom uredu (citajuci Sam tako shvatio). Po clanu 5. stariji od 21 god ce se Isto tretirati u naredne 2 godine kao I maloletnici. Po tome Sam dosao do zakljucka da mi stariji od 21 direktno idemo u maticni ured ili eventualno prvo po potvrdu u HR MUP da nismo u evidenciju. (tako Sam shvatio) Ja sam Dana's zvao MUP Zagreb., HR konzulat u Srb, sredisnji maticni ured u Zagrebu, Ministarstvo spoljnih poslova kao Ii gradjanskog odvjetnik a za HR drzavljanstvo1svaki put Sam dobio centralu I prebacen sam na neki odjel za drzavljanstva gde se niko nije javljao. (Sve te brojeve Sam nasao na sajtovima Hrvatske kao I na linku koji si postavi) Pretpostavlja da su ljudi spojili danasnji Dan sa praznicima te cu pokusati ponovo u ponedeljak. Izgleda da ce biti jeftinije od telefonskg racuna otici direktno.
 10. Da li imas preko 21. godinu. Da li si potvrdu o nekaznjavanjui ostale dokumente prevodila, na hrvatski. Da li je potvrda o nekaznjavanjui I data u BiH ili HR? Pitam jer u clan u 5 pise da se mora traziti potvrda iz hrvatskog MUPa. To si Sve predalau policiju? Licno Mislim da ce se dobijanje drzavljanstva ubrzati I da se na to nece cekati Dugo kao pre, radi toga sto u statistic zele prikazati pozotivnu brojku odnosa otpust I prijem u Hr drzavljanstvo
 11. Sve su mi krivo rekli u telefonskom razgovoru. Preneo sam samo ono sto su mi u telefonskom razgovoru rekli.
 12. Tisina.... Ceka se Dan D..... Primaklo se pa sta bude.... 😔
 13. Tvoj slucaj nije sporran iseljenik si sigurno za razliku od nas iz bivsih republikama SFRJ koji smmo pod znakom pitanja....
 14. '' Ova se mogućnost, dakle, odnosi na sve slučajeve u kojima je moguće pratiti liniju iseljavanja. Mnogo su kompliciraniji slučajevi onih koji na temelju pretka Hrvata žele hrvatsko državljanstvo, a preci im se nikada zapravo nisu iselili, nego su ostali u, primjerice, BiH ili Srbiji''
 15. Ja sam zvao maticni ured u Zadru rekli su mi da mogu u bilo kom uredu u HR izvaditi domovnicu I izvod iz knjige rodjenih I bilo ko moze izvaditi umesto mene. Meni takodje na drugi zahtev mailom nisu odgovorili.
×