Jump to content

plok

Korisnik
  • Broj objava

    39
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima, evo stiglo i drugostupanjsko Rješenje, naravno negativno, odnosno prepisane floskule iz odgovora Gradske uprave i u nijednom dijelu se ne dotičnu aktualnih radova na odlagalištu otpada. Pokušat ću rezimirati situaciju, pa ako tko ima volje da mi javi ima li smisla pokretanje Upravnog postupka. Dakle, tražim Naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta otpada sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom članak 41. stavak 1 koji glasi: "Vlasnik postojeće stambene, odnosno stambeno-poslovne građevine koju koristi za stalno stanovanje, koja se nalazi na udaljenosti do 500 metara mjereći od vršne točke katastarske čestice na kojoj se nalazi neusklađeno odlagalište do vršne točke katastarske čestice na kojoj se nalazi stambena i stambeno-poslovne građevine, uz uvjet da je vlasništvo nad nekretninom stekao prije početka građenja te građevine za odlaganje otpada, ima pravo na novčanu naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta. " Sporan dio je "uz uvjet da je vlasništvo stekao prije početka građenja te građevine za odlaganje otpada". Kronologija: 1) odlagalište postoji od 1964g.( u znantno manjim okvirima, zakonski neusklađeno) 2) vlasnici smo nekretnine zabilježene u katastru 2001g., ozakonjenje u listopadu 2015g. 3) Radovi "Sanacije postojećeg odlagališta otpada s izgradnjom novih ploha i pripadajuće infrastrukture" provode se po glavnom projektu od 24.04.2015g. 4) Potvrda izmjene i dopune glavnog projekta od 10.08.2017g. 5) Građevinska dozvola od 07.03.2017g. pravomoćnost dozvole od 07.04.2017g. 6) Datum prijave početka građenja 13.11.2017g. Na gradilišnoj tabli jasno piše GRAĐEVINA: Odlagalište otpada Karepovac Po zakonu o gradnji jasno su definira pojmovi: - GRAĐENJE je izvedba građevinskih i drugih radova (pripremni, zemljani, konstruktorski, instalaterski, završni te ugradnja građevnih proizvoda, opreme ili postrojenja) kojima se gradi nova građevina, rekonstruira, održava ili uklanja postojeća građevina - GRAĐEVINA je građenjem nastao i s tlom povezan sklop, izveden od svrhovito povezanih građevnih proizvoda sa ili bez instalacija, sklop s ugrađenim postrojenjem, samostalno postrojenje povezano s tlom ili sklop nastao građenjem Sukladno navedenim definicijama mislim da su ispunjeni svi uvjeti iz članka 41. stavak 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Evo, molim pomoć i savjet trebam li ulaziti u upravni postupak i ako postoji zainteresiran odvjetnik ako smatra da zahtjev ima smisla. Unaprijed zahvaljujem
  2. Pozdrav, stiglo rješenje pa samo info da ne bih što zbrljao. Dakle rješenje je poslala gradska uprava i piše da se žalba može izjaviti Ministarstvu zaštite okoliša ali žalba s plaćenom pristojbom predaje se ovom tijelu pa pretpostavljam da žalbu trebam nasloviti na Ministarstvo, a predati je na gradsku upravu, jesam dobro shvatio? Pristojba su u biti taksene marke koje trebam staviti na žalbu?
  3. Hvala na trudu, može još jedan savjet, trebam li Žalbu uputiti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike jer je Zakon o održivom gospodarenju otpadom donesen od strane tog Ministarstva ili Ministarstvu uprave?
  4. Ma vlasnici zemljišta smo od 1980-ih, ne znam točno, no stambeni objekt je napravljen negdje 2000-e, a upisan u katastar je 2001g. Ako treba još činjenica slobodno tražite i hvala na odgovoru i ja mislim iako sam pravni laik da su ostvareni svi preduvjeti za ostvarivanje prava onog trenutka kada se krenulo sa sanacijom odlagališta.
  5. Poštovani, molim savjet. Naime vlasnik sam objekta koje se nalazi u blizini neusklađenog odlagališta otpada(manje od 500m), nekretnina je 2001g. upisana u zemljišne knjige kao nelegalno sagrađena te je ista legalizira te ima uporabnu dozvolu od 2015g. Odlagalište otpada je tu godinama ranije, no 2017g. izdana je građevinska dozvola za sanaciji i rekonstrukciju navedenog odlagališta te me zanima da li po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom članak 41. stavak 1. ostvarujem pravo na naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta otpada. Naime predao sam zahtjev no iz gradske uprave su me odbili pozivajući se na dio navedenog članka citiram - uz uvjet da je vlasništvo nad nekretninom stekao prije početka građenja te građevine za odlaganje otpada, ima pravo na novčanu naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta. Obzirom da je u 2017g. izdana pravomoćna građevinska dozvola za sanaciju i rekonstukciju navedenog odlagališta, da po Zakonu o gradnji se po navedenoj dozvoli na samom gradilištu uistinu izvodi građenje i da je sama dozvola izdana za građevinu odlagalište otpada zanima me ostvarujem li pravo na naknadu za umanjenu vrijednost nekretnine. Unaprijed zahvaljujem na svim informacijama ako je potrebno dodatnih informacija slobodno zatražite.
×