Jump to content

siomstar79

Korisnik
  • Broj objava

    42
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Od 3 ugovora, datumski najbliži sklapanju našeg ugovora je upravo ovaj u kojem je cijena 100€. Nekretnina se nalazi u građevinskoj zoni, ali se u ZK vodi pod oranica dodatno, imamo u posjedu ugovor o kupoprodaji za susjedno zemljište i to iz 2021. godine, a u kojem je cijena bila 30€ po m2. Shvaćamo da je to suviše niska cijena, i da je u stvarnosti veća, no smatram da se valjano može navesti i priložiti prigovoru zapisniku?
  2. Poštovani, darovnim ugovorom stekli smo nekretnine (radi se o 2 suvlasnička udjela od ukupno pet) te je porezna uprava sada sastavila zapisnik o procjeni tržišne vrijednosti stečenih nekretnina i pozvala nas na očitovanje. Za procjenu su koristili usporedne podatke prodanih nekretnina (600/300/100€) na tom području te su tako procijenili 300€ m2. Ne slažemo se sa utvrđenom vrijednosti te nas zanima što bismo trebali istaknuti u očitovanju na zapisnik? Podnijeti dokaze? Kakve? Može li naše očitovanje utjecati na da se poreznim rješenjem procjena povisi na više napravio 400€? Kakva je sada procedura nakon ovog zapisnika, donosi li se porezno rješenje sukladno ovoj utvrđenoj vrijednosti? hvala unaprijed na odgovorima
  3. Imam pitanje vezano za darovni ugovor obdarenik se nalazi u posjedu nekretnine koja je predmet darovanja - je li dovoljno staviti odredbu u darovni ugovor sljedećeg sadržaja: ,,ČLANAK X obdarenik i darovatelj suglasno utvrđuju da se obdarenik nalazi u posjedu nekretnina u trenutku sklapanja ovog ugovora." je li onda dovoljna samo ovjera potpisa darovatelja na ugovoru? pitam zbog članka 478 stavka 2. - ugovor o darovanju bez prave predaje stvari mora bit sklopljen u obliku javnobilježničkog akta ili solemnizirane privatne isprave.
  4. Predmet zajma je novac. i sada bih nekoga obvezao da ga vraća sa mnom. Dakle, trebali bismo urediti pravni odnos između mene kao zajmoprimca i osobe koja uz mene od sada vraća zajam. Ne uređujemo odnos prema vjerovniku
  5. Poštovani, postoji li neki pravni instrument kojim bih brata (ali općenito nekoga) obvezao da pristupi vraćanju zajma zajedno sa mnom? on to želi, no treba nam pravni oblik jer pristup dugu to nije.. Hvala unaprijed!
  6. Dana 1.9.2022. bio sam prijavljen kao nezaposlena osoba na burzi u međuvremenu sam se zaposlio i radim od listopada prošli mjesec, 14.11.2022. dobio sam na račun dodatak od 250kn za ublažavanje posljedica energetske krize, ali ovaj mjesec nisam, a po toj odluci vlade trebam naknadu dobiti 3x mogu li nekako još uvijek ostvariti to pravo?
  7. Čestica na kojoj je garaža ima preko 3500m2 i 5 je suvlasnika u toj čestici i mi imamo idealni dio u njoj (preko 800m2) i svaki od suvlasnika koristi, posjeduje svoj ograđeni dio, a mi smo na svom ograđenom dijelu tu garažu izgradili davno i legalizirali (ali ne i upisali). Stambena zgrada (kuća) nam nije etažirana, ali u rješenju o izvedenom stanju kojim se ozakonjuju naše zgrade stoji da je ta naša garaža ,,pomoćna zgrada u funkciji osnovne stambene zgrade TP do 50m2)
  8. Zahvaljujem se, budući da u zakonu izričito stoji da ne uređuje vlasničke odnose, može li sad neki susjed doći i parkirati u tu našu legaliziranu neupisanu garažu? (Neparcelirana čestica ali svatko uživa svoj dio)
  9. Poštovani, Legalizirali smo objekte 2015. godine ali legalizacija nije evidentirana u gruntovnici niti u katastru. Može li ona izgubiti pravni učinak? Ako ne može, koja je štetna posljedica neupisa? Naime, legalizirali smo garažu, a nismo upisali u katastar i može li netko prisvojiti tu našu legalizaciju jer čestica na kojoj je garaža legalizirana nije parcelirana.
  10. Ovako, na zajedničkoj čestici (preko 4000m2) susjed tvrdi da je prije 8 godina sklopio ugovor u kupoprodaji suvlasničnog udjela s vanknjižnim vlasnikom, kupio od njega i da taj ugovor ima i svjedoke. problem je taj što je taj njegov prednik s kojim on tvrdi da je sklopio ugovor bio osoba pod skrbištvom, a za otuđenje nekretnine treba prethodno odobrenje czss-a. Uvjereni smo da odobrenje czss-a nema jer o tome ne želi uopće razgovarati. Jel taj ugovor ništetan? Može li on ikako i ikada konvalidirati? (Ponavljam, ugovor ima svjedoke, ali odobrenje czss-a nema)
  11. Da ne otvaram novu temu; iza ostavitelja nikada nije provedena ostavinska rasprava (provjereno u sudu), ako nasljednici pokrenu ostavinsku raspravu, provodi li se ista pred općinskim sudom ili pred javnim bilježnikom kojem će sud dodijeliti taj predmet?
  12. Koliko prođe vremena od predaje obrasca za naknadno pronađenu imovinu u sudu do zakazivanja te ostavinske rasprave kod javnog bilježnika?
  13. Da ne otvaram novu temu, tko je nadležan za postupak naknadno pronađene imovine ako je prvotni ostavinski postupak proveo sud prije nego što je predano u nadležnost javnih bilježnika?
  14. Je, stajala je i stoji plomba (broj Z) jel to regularno da nitko od suvlasnika nije bio obaviješten o postupku? Što da je slučajno dobio služnost? Nas suvlasnike bi se samo obavijestilo (od njega?) bez mogućnosti očitovanja i prigovora tijekom postupka?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija