Jump to content

atentator

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, molim za savjet. Nakon razvoda prije 15 godina,roditelji su fizički podijelili stan na dva manja, sve regulirano. U međuvremenu ja sam se udala i otišla u drugi grad, dok je sestra ostala sa majkom. Lani u svibnju iznenadno umire otac, i obzirom da već raniji dogovor između roditelja da očev stan će pripasti meni, a sestri majčin, majka mi predaje ključ od očevog stana i ja krećem u čišćenje i rješavanje nagomilanih problema, dugova i otkupa u iznosu 24.000 kn. Ujedno majka mi je tada rekla da je ona sa sestrom (koja se odselila u drugi grad) sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ja na to nisam imala pritužbu, no ipak su mi to morali ranije reći, kad su ugovor sklopine. U međuvremenu, pozvane smo na ostavinsku raspravu , na kojoj ona traži 50% prava na očev stan. Ja u čudu obzirom na dogovor. Štoviše, nakon što smo napustili bilježnički ured, kaže mi da joj dam 15000 eura, da će ,mi prepustiti polovicu! Tu smo prestale sa komunikacijom, uz moju napomenu da neka nastavi plaćati račune do iznosa kojeg sam ja uložila. Međutim, izgleda da je plaćala nešto jadno, koliko i što neznam, i evo prva opomena pred ovrhu je stigla. Prije dva mjeseca saznajem da je zajedno sa momkom otišla u Njemačku, Nije mi se ni javila, a majka, kao i uvijek, više voli ludu kćer i sad joj daje pravo na polovicu očevog stana, kao ona je jadna, njoj treba, otac je imao dvije kćeri itd itd... Ja ću poplaćati te opomene, nisam u životu imala nikad nikakvo dugovanje, sve plaćam redovito, a sad me radi jedne neodogovorne osobe kači, vjerojatno na sve strane. Molim savjet što mi je raditi? Mogu li, nakon što poplaćam sve dubioze nastaviti sa plaćanjem polovice računa, i što sa dosadašnjim iznosom koji sam uplatila. Račun od vode je na mane i sestru, dok se osytali još uvjek vode na pokojnog oca.
  2. Hvala. Znači li to da ja mogu pozvati na zastaru po pitanju naplate. dakle, uložiti žalbu za zastaru naplate i hoće li apsolutna zastara od 6 godina ugroziti moje (evidentno) nastojanje da izbjegnem plaćanje poreza.
  3. Nažalost ne jer prema navedenom zakonu, u stavku 2 se kaže kada za Poštovani, zahvaljujem na odgovoru. Znači li to da je datum rješenja od 05/12/19 relevantan i da je po njemu porezno rješenje pravomoćno. Ili pravomoćnost počinje nakon isteka roka žalbe, 30 dana od dana primitka. Ako bi rješenje postajalo punomoćno 11.01.2020, dakle 30 dana od dana primitka rješenja, da li bi se u tom slučaju mogla pozvati na zastaru? I da li bi mi relativnu zastaru od 3 godine mogla oboriti apsolutna od 6 godina? Hvala
  4. I ujedno interesira me da li porezna može raditi novu procjenu nekretnine, obzirom da porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora. Strah me da procjena ne ide na više ,a pa da u konačnici moram još više platiti.
  5. Poštovani, u kolovozu 2016. temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju postala sam vlasnica 1/2 kuće. Sve je uredno prijavljeno Poreznoj službi početkom rujna 2016. Porezno rješenje izdano 05/12/2019 zaprimila sam 11/12/19. Iznos ne sporim, matematika je jasna , 5%; no obzirom na sljedeće: Porezni obveznik dužan je platiti utvrđeni iznos poreza u roku od 15 dana on dana dostave rješenja odnosno u roku od 15 dama od isteka roka za žalbu u slučaju da žalba nije izjavljena. Rok za žalbu je 30 dana od dana primitka rješenja. E sad, obzirom da tadašnji važeći zakon mogu li se pozvati na zastaru (3 godine) temeljem OPZ NN 44/2016, Članak 94, Stavak 1. i kakve reprekusije ima apsolutna zastara (6 godina) po Članku 96, Stavak 1 istog zakona. Molim Vaš odgovor.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija