Jump to content

matty

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Radim u inozemstvu, u Hrvatskoj trenutno sredjujem kucu koju sam nasljedio, i htio bih prebaciti novce na racun neke Hrvatske banke u kojoj bih otvorio racun, da mi je lakse placati te vaditi novce direktno u banci ako mi je potreban neki veci iznos. HPB mi je trenutno zanimljiv jer imaju opciju otvaranja racuna bez mjesecne naknade. Radi se o ovom. Planiram napraviti sljedece korake: Kreirati racun u HPB-u Poslat novac sa svojeg regularnog racuna iz druge drzave u Eurima na moj novi racun u Hrv Eurima. U pocetku radilo bi se o 20000, ali ako bi mi trebalo jos, dodao bih jos uplata. Mene zanima dal ja mogu imati kakvih prolema s poreznom ako ovako nesto napravim? Novac je naravno ustedjevina od rada u inozemstvu na koji sam uredno platio porez u drzavi u kojoj radim. U Hrvatskoj sam uredno odjavljen iz zdrastvenog sustava, na policiji boraviste odjavljeno, te uredno odjavljena porezna rezidentnost od 2015. godine. Zahvaljujem se unaprijed. LP
  2. Imam pitanje oko legalizacije kuce (tocnije okucnice) i kucnih brojeva. Naime situacija je sljedeca, imam susjede koji su nas (moje roditelje) i prije tuzili dok smo radili garazu, a nismo imali papire, tako da smo platili kaznu, no to je nebitno, to spominjem cisto da imate kontekst zasto pitam. Kuca je napravljena tako da su to prakticki 2 spojene kuce, jedan dio obitelji zivi u jednoj kuci, drugi u drugoj. Taj drugi dio obitelji iza kuce ima dosta veliki nelegalizirani objekt koji je kao radiona/garaza. Problem je u tome da bi ja natkrio balkon koji imam a morao bi to legalizirati da izbjegnem probleme sa susjedom. Raspitivao sam se oko legalizacije i receno mi je da ako se ide legalizirati, da se mora legalizirati sve na tom kucnom broju. Moj drugi dio obitelji nije spreman platiti svoj dio, a ja nisam u mogucnosti platiti sve, i sad sam zapeo. Drugi dio obitelji bi morao legalizirati dosta veliki objekt iza kuce a ja imam samo jednu vrtnu sjenicu za koju mi je bilo receno da bi morao imati papire, a nemam. Sad kako ja to sve preuzimam od svojih roditelja i htio bi raditi ali na pravilan nacin, moje pitanje je: da li postoji mogucnost da se nekako prijavim da dobijem vlastiti kucni broj i da legaliziram samo ono sto je moje u papirima i da dobijem svoj kucni broj? Spreman sam platiti legalizaciju onog sto je moje, no nisam siguran kako da krenem i da li se to uopce moze. Hvala unaprijed.
  3. Pozdrav, prvo bih napomenuo da sam isao u poreznu u Hrvatskoj, ali nisam dobio nikakav konkretan savjet, pa ako netko moze pomoci, bio bih zahvalan. Hrvatsku sam napustio u 9.mj 2015. i otisao raditi u Irsku, u 10.mj 2018. preselio sam u UK i tu sada zivim i radim. Nakon godinu dana u Irskoj, tocnije prvom prilikom kad sam mogao(imao godisnji) odjavio sam se u policiji na 5 godina i odjavio sam se sa HZZO-a, to je ono sto sam znao da moram i to sam napravio, ali nisam rjesio nista na poreznoj. U Hrvatskoj sam radio 1 godinu, i dao sam otkaz tako da mi je zadnji dan bio cca 2 tjenda prije nego sam letio za Irsku, u firmi mi je bilo receno da oni sve rjesavaju sto se tice odjave s porezne. U medjuvremenu sam shvatio da oni mene jesu odjavili, ali ovo sto meni treba je utvrdjivanje rezidentnosti koliko sam shvatio. Kada sam dosao u poreznu pitati o tome, receno mi je da posto u Hrvatskoj ne radim i moja firma je rjesila sve s menom sto se tice porezne, oni nemaju nista o meni u kompu, i djelatnik mi je pokazao da kad me trazi, o meni nema nista od kraja 8mj. 2015. Dio koji me je zbunio je taj da mi je poceo govoriti da se meni mora utvrditi rezidentnost i da moram platiti razliku poreza Hrvatskoj. Kad sam ga pitao da mi to objasni detaljnije i dal mi moze reci koliko i kako se to racuna, nije znao odgovoriti. Malo sam isao sam proucavati, i ako sam dobro shvatio, smatras se poreznim rezidentom drzave u kojoj radis od pocetka godine, tocinije posto sam ja poceo raditi u Irskoj u 9.mj 2015, 9. 10. 11. i 12. mj sam jos bio porezni rezident Hrvatske i za te mjesece bi trebao platiti poreznu razliku Hrvatskoj (kad sam to doznao isao sam opet u poreznu, i pitao, i djelatnik je rekao da nije bas siguran da je samo za te mjesece i kako bi bilo najbolje da donesem papire i da bude mi onda, kad ih sprovedu, znao reci vise), sto meni nikako ne odgovara. Ne dobivam nikakve konkretne odgovore u poreznoj. Nije mi problem platiti ako dugujem nesto, naravno volio bih biti legalno odjavljen no ne uljeva mi bas previse nade cinjenica da gospodin iz porezne koji bi radio meni papire nema odgovor bas na nijedno pitanje koje mu postavim. Dal sam dobro shvatio taj dio da dugujem Hrvatskoj porez na dohodak iz inozemstva za 9. 10. 11. i 12. mj 2015? Isto tako, dal se to obracunava standardnim nacinom ili se uracuna i porez koji sam platio Irskoj za place iz tih mjeseci? Mala napomena je da sam u obje drzave, Irska i UK, naravno platio porez normalno za svaku placu. Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija