Jump to content

Tonči

Korisnik
 • Broj objava

  99
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Podjela na katastru

  Pisao sam iz vlastitog iskustva. Za nekretnine koje sam stekao ugovorom o uzdržavanju sa ocem zatražio sam upis u zemljišne knjige nakon njegove smrti. Promjenu u zemljišnim knjigama su odmah izvršili (naravno iz naplatu 250,00 kn) ali u katastru je sve ostalo na oca, nisu napravili promjenu. Rekli su podnesite zahtjev na katastar i to se plača. Za nekretnine koje sam naslijedio na ostavinskoj bilježnik je poslao rješenje u gruntovnicu i promjene su napravljene u gruntovnici i katastru. Vi sigurno bolje znate i vjerujem da je tako kako ste napisali po zakonu kojeg ste citirali, ali kod nas sve može !
 2. Podjela na katastru

  Gruntovnica obavještava katastar samo ako je sud poslao rješenje u gruntovnicu, međutim ako ste sami zatražili upis u gruntovnicu, oni će to provesti a neće obavijestiti katastar. Morate sami poslati u katastar zahtjev, novi gruntovni izvod i sve to platiti. Ne ide to automatski, samo kad sud šalje ( recimo rješenje u nasljeđivanju) ništa se ne plaća i ne treba posebno slati zahtjev u katastar.
 3. Prijenos suvlasničkih djelova nasljeđa

  U katastru pismeno zatražite povijesni izvadak, plača se i moraju vam ga izdati.
 4. Nasljedstvo Ugovora o doživotnom uzdržavanju

  Vi ste već kao supruga davatelj uzdržavanja. Polovica onoga što vaš muž stekne doživotnim uzdržavanjem je vaša bračna stečevina.
 5. vlasništvo - posjed

  Mislim da je pravo korištenja naj jače za stjecanje vlasništva društvenog zemljišta.
 6. Ugovor o doživotnom uzdržavanju

  Morate prvi staviti zabilješku u zemljišne knjige!
 7. ostavinska među nesrodnicima

  Pitanje je da li je na ostavinskoj iza oca raspravljano i o grobnom mjestu i da li ste i njega ustupili ili je majka bila korisnik. Pitanje tko je sada upisan kao korisnik grobnog mjesta. Ako je to otac onda morate pokrenuti ostavinsku za naknadno pronađenu imovinu.
 8. Ugovor o doživotnom uzdržavaNju (?)

  Majka vjerojatno ima neku bračnu stečevinu i ako se to ne obuhvati ugovorom eventualni nasljednici bi je mogli zatražiti kad majka umre. Ne vidim svrhu ugovora ako nema davanja, a uzdržavati se može i bez ugovora.
 9. nadoknada za troškove odvjetnika

  Troškovi bilježnika neće biti uvećani zbog duljine postupka, naplaćuje se po vrijednosti ostavine.
 10. Nasljedstvo

  Obavezno ga mora prijaviti za prijetnju.
 11. posjed neželjenog

  Mislim da je naj jednostavnije da izvadite iz zemljišnika vlasnički list na kojem su upisani ti vlasnici i pošaljete ga u katastar i zatražite promjenu. Oni će upisati u posjedovni list stvarne vlasnik a vi će te postići što ste željeli. Nećete više biti posjednik!
 12. Koji medjusobni ugovor napraviti?

  Što znači kupili smo kuću. Tko se upisao kao kupac, jedan ili oboje. Ako ugovor nije potpisan kupite svaki po pola kuće i tako se upišite u zemljišnik i stvar je riješena.
 13. Dosjelost nakon uzurpacije

  Promjena u katastru se radi na temelju zemljišnog izvatka. Ako ste upisani kao vlasniku u zemljišnik jednostavno zatražite upis u katastar. To se nešto malo plaća, a ako ste to naslijedili iza majke i upisani ste u zemljišne knjige na osnovu pravomoćnog rješenja nasljeđivanju, automatski se upisuje i u katastar i ništase ne plaća. Sestra će isto biti automatski upisana i nije joj potreban odvjetnik.
 14. Koji medjusobni ugovor napraviti?

  Muškarac je oženjen kako piše, kako bi onda bračna zajednica prestala. Mora se razvesti. Ne može imati dvije žene, jednu vjenčanu i jednu nevjenčanu!
 15. pogrešno doodjeljeno nasljedstvo

  Da istina tako piše i u zakonu o grobljima. Nasljeđuje se iza smrti nositelja prava korištenja grobnog mjesta a to je otac koji je tada bio živ a traži se bračna stečevina iza majčine smrti. U međuvremenu, kako sam napisao umro je i otac sa kojim sam imao ugovor o doživotnom uzdržavanju i ja sam sada upisani korisnik grobnog mjesta. Zanima me što će sada biti kada brat u ostavinskoj parnici iza maje koja je prva umrla zatraži korištenje grobnog mjesta kad se nastavi parnica, a otac više nije korisnik grobnog mjesta, nego ja koji sam ga stekao po ugovoru o DU.
×