Jump to content

Tonči

Korisnik
 • Broj objava

  108
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Društveno vlasništvo

  Točno, pa ako su naslijedili na ostavinskom postupku valjda su imali pravo korištenja jer su prije nacionalizacije bili upisani vlasnici.
 2. Društveno vlasništvo

  Za bivše države svo je zemljište bilo društveno i nije se moglo nasljeđivanjem ili kupovinom prenijeti vlasništvo. Ako posjedujete rješenje o nasljeđivanju iza djeda na majku zatražite upis vlasništva u zemljišne knjige. Na temelju rješenja o nasljeđivanju iza djeda. Govorim vam iz vlastitog iskustva. Moji su roditelji 1972 kupili zemljište i platili porez, ali kad su zatražili upis u zemljišne knjige odbili su ih i rekli da se ne mogu upisati. I dalje je pisalo društveno vlasništvo na izvodu i stari vlasnik. Ja sam nedavno za ove države zatražio upis na temelju ugovora iz 1972 i prijenos je napravljen na naše ime bez riječi. Nema više društvenog vlasništva na privatnom.
 3. Ulaganja u imovinu ostavitelja

  Ako ste bili prijavljeni i živjeli u zajedničkom kućanstvu, možete zatražiti izdvajanje za uloženo po ZON član 75. Ali to sve morate zatražiti u ostavinskom postupku i pazite da ne prođe zakonski rok od pet godina. Što se tiče trajanja postupka, iz vlastitog iskustva mogu vam reći u Hrvatskoj neće biti kraće od 10 godina plus žalbeni postupak još bar pet. Sretno vam bilo.
 4. Ulaganja u imovinu ostavitelja

  Da li ste u vrijeme ulaganja živjeli sa roditeljima u zajedničkom kućanstvu ?
 5. Ostavinska rasprava i uvjet

  Nasljednička izjava ne može biti uvjetovana. Ili daš ili ne daš!
 6. Nasljeđivanje obiteljske kuće

  Jeste li u gruntovnici zatražili zabilježbu ugovora o D.U. čim ste ga napravili ili ste čekali da šogor daruje nekretninu sinu iz prvog braka. Da je postojala zabilježba vjerojatno se sin ne bi mogao upisati, a na ostavinskoj nije bilo te nekretnine, zašto bi vas zvali ili obavijestili kad je prije sve riješeno. Sad morate na sud!
 7. Ugovor o ustupu grobnog mjesta

  Da li to znači da nakon tri godine nastupa zastara i da se ne može pobijati, "ta pravna radnja", sklopljeni ugovor o ustupanju grobnog mjesta?
 8. Uknjižba posjeda,

  Vi ste na to odgovorili, međutim bilo bi dobro upisati barem ono što je nesporno!
 9. Uknjižba posjeda,

  Možete se upisati kao posjednik na 20m2 koliko ste vlasnik. Izvadak iz gruntovne i zahtjev predati u katastar.
 10. Podjela na katastru

  Pisao sam iz vlastitog iskustva. Za nekretnine koje sam stekao ugovorom o uzdržavanju sa ocem zatražio sam upis u zemljišne knjige nakon njegove smrti. Promjenu u zemljišnim knjigama su odmah izvršili (naravno iz naplatu 250,00 kn) ali u katastru je sve ostalo na oca, nisu napravili promjenu. Rekli su podnesite zahtjev na katastar i to se plača. Za nekretnine koje sam naslijedio na ostavinskoj bilježnik je poslao rješenje u gruntovnicu i promjene su napravljene u gruntovnici i katastru. Vi sigurno bolje znate i vjerujem da je tako kako ste napisali po zakonu kojeg ste citirali, ali kod nas sve može !
 11. Podjela na katastru

  Gruntovnica obavještava katastar samo ako je sud poslao rješenje u gruntovnicu, međutim ako ste sami zatražili upis u gruntovnicu, oni će to provesti a neće obavijestiti katastar. Morate sami poslati u katastar zahtjev, novi gruntovni izvod i sve to platiti. Ne ide to automatski, samo kad sud šalje ( recimo rješenje u nasljeđivanju) ništa se ne plaća i ne treba posebno slati zahtjev u katastar.
 12. Prijenos suvlasničkih djelova nasljeđa

  U katastru pismeno zatražite povijesni izvadak, plača se i moraju vam ga izdati.
 13. Nasljedstvo Ugovora o doživotnom uzdržavanju

  Vi ste već kao supruga davatelj uzdržavanja. Polovica onoga što vaš muž stekne doživotnim uzdržavanjem je vaša bračna stečevina.
 14. vlasništvo - posjed

  Mislim da je pravo korištenja naj jače za stjecanje vlasništva društvenog zemljišta.
 15. Ugovor o doživotnom uzdržavanju

  Morate prvi staviti zabilješku u zemljišne knjige!
×