Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Tonči

Korisnik
 • Broj objava

  103
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Nasljeđivanje obiteljske kuće

  Jeste li u gruntovnici zatražili zabilježbu ugovora o D.U. čim ste ga napravili ili ste čekali da šogor daruje nekretninu sinu iz prvog braka. Da je postojala zabilježba vjerojatno se sin ne bi mogao upisati, a na ostavinskoj nije bilo te nekretnine, zašto bi vas zvali ili obavijestili kad je prije sve riješeno. Sad morate na sud!
 2. Ugovor o ustupu grobnog mjesta

  Da li to znači da nakon tri godine nastupa zastara i da se ne može pobijati, "ta pravna radnja", sklopljeni ugovor o ustupanju grobnog mjesta?
 3. Uknjižba posjeda,

  Vi ste na to odgovorili, međutim bilo bi dobro upisati barem ono što je nesporno!
 4. Uknjižba posjeda,

  Možete se upisati kao posjednik na 20m2 koliko ste vlasnik. Izvadak iz gruntovne i zahtjev predati u katastar.
 5. Podjela na katastru

  Pisao sam iz vlastitog iskustva. Za nekretnine koje sam stekao ugovorom o uzdržavanju sa ocem zatražio sam upis u zemljišne knjige nakon njegove smrti. Promjenu u zemljišnim knjigama su odmah izvršili (naravno iz naplatu 250,00 kn) ali u katastru je sve ostalo na oca, nisu napravili promjenu. Rekli su podnesite zahtjev na katastar i to se plača. Za nekretnine koje sam naslijedio na ostavinskoj bilježnik je poslao rješenje u gruntovnicu i promjene su napravljene u gruntovnici i katastru. Vi sigurno bolje znate i vjerujem da je tako kako ste napisali po zakonu kojeg ste citirali, ali kod nas sve može !
 6. Podjela na katastru

  Gruntovnica obavještava katastar samo ako je sud poslao rješenje u gruntovnicu, međutim ako ste sami zatražili upis u gruntovnicu, oni će to provesti a neće obavijestiti katastar. Morate sami poslati u katastar zahtjev, novi gruntovni izvod i sve to platiti. Ne ide to automatski, samo kad sud šalje ( recimo rješenje u nasljeđivanju) ništa se ne plaća i ne treba posebno slati zahtjev u katastar.
 7. Prijenos suvlasničkih djelova nasljeđa

  U katastru pismeno zatražite povijesni izvadak, plača se i moraju vam ga izdati.
 8. Nasljedstvo Ugovora o doživotnom uzdržavanju

  Vi ste već kao supruga davatelj uzdržavanja. Polovica onoga što vaš muž stekne doživotnim uzdržavanjem je vaša bračna stečevina.
 9. vlasništvo - posjed

  Mislim da je pravo korištenja naj jače za stjecanje vlasništva društvenog zemljišta.
 10. Ugovor o doživotnom uzdržavanju

  Morate prvi staviti zabilješku u zemljišne knjige!
 11. ostavinska među nesrodnicima

  Pitanje je da li je na ostavinskoj iza oca raspravljano i o grobnom mjestu i da li ste i njega ustupili ili je majka bila korisnik. Pitanje tko je sada upisan kao korisnik grobnog mjesta. Ako je to otac onda morate pokrenuti ostavinsku za naknadno pronađenu imovinu.
 12. Ugovor o doživotnom uzdržavaNju (?)

  Majka vjerojatno ima neku bračnu stečevinu i ako se to ne obuhvati ugovorom eventualni nasljednici bi je mogli zatražiti kad majka umre. Ne vidim svrhu ugovora ako nema davanja, a uzdržavati se može i bez ugovora.
 13. nadoknada za troškove odvjetnika

  Troškovi bilježnika neće biti uvećani zbog duljine postupka, naplaćuje se po vrijednosti ostavine.
 14. Nasljedstvo

  Obavezno ga mora prijaviti za prijetnju.
 15. posjed neželjenog

  Mislim da je naj jednostavnije da izvadite iz zemljišnika vlasnički list na kojem su upisani ti vlasnici i pošaljete ga u katastar i zatražite promjenu. Oni će upisati u posjedovni list stvarne vlasnik a vi će te postići što ste željeli. Nećete više biti posjednik!
×