Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Tonči

Korisnik
 • Broj objava

  82
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. pogrešno doodjeljeno nasljedstvo

  Da nema odgovora, ostavinska je prekinuta i iako su se stekli uvjeti još nije nastavljena a mjeseci i godine prolaze. Sramota koliko pravosuđe oteže stvar! Inače mislim da bračna stečevina može biti, ali samo na grobnoj "arhitekturi" na spomeniku ako postoji. Inače pravo korištenja u ovom slučaju nije naslijeđeno nego stečeno u braku.
 2. pogrešno doodjeljeno nasljedstvo

  Može li se i na pravo korištenja grobnog mjesta tražiti bračna stečevina?
 3. Županijski sud

  Meni je za dosjelost na općinskom sudu trebalo pet godina, sad su se tuženi žalili i predmet je u Bjelovaru na ŽS tek dvije godine. Kod tebe je to mlađahno!
 4. Oporuka

  Ako stric ima dobru volju može im dati doživotno pravo služnosti, onda su bez brige da se ne može predomisliti!
 5. Pravni učinak braka na nasljeđivanje

  Ovisi od tome da li su nekretnine stečene za vrijeme trajanja braka ili prije?
 6. Namirenje nužnog dijela

  Bilježnik je prekinuo postupak i vratio na sud. Sud će vas pozvati i uputiti vas da podignete tužbu. Bilježnik je svoje završio i pošto se niste složili vratio spis na sud. Tko je nezadovoljan diže tužbu.
 7. Valjanost ugovora o dož.uzdržavanju

  Ako je sve kako ste napisali mogli bi se svašta. Naročito ako je ugovor potpisan na taj način. Čemu ostavinska rasprava kad kažete da je sestra sve dobila ugovorom?
 8. Osporavanje oporuke ali ne od nasljednika

  Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju vlasnik stana postaješ odmah a ne trenutkom smrti ostavitelja. Nasljednik se postaje trenutkom smrti ostavitelja, a ne kad se donese rješenje o nasljeđivanju.
 9. Problemi sa suvlasništvom

  Ne puštaj ih u kuću niti na odmor. Prvo se probaj dogovoriti, a onda ih možeš pustiti da se odmaraju ako želiš. Ali nakon dogovora. Dogovori realnu cijenu. Kad ih pustiš mogu ostati, ti ne možeš ništa nego ih tužiti, a i sam si spomenuo 20 godina. Od policije nema koristi, oni samo pišu zapisnik, ništa drugo. Neka oni tebe tuže. I opet je tu jedan brat, a što je sa drugim. Ja ti imam to iskustvo, primio sestru na godišnji i ona sad četvrtu godinu stanuje u kući, ne plača ništa. Nije ni prijavljena ne mogu je izbaciti, a ostavinska prekinuta i sve stoji.
 10. Dvije oporuke na isti datum

  Mogu postojati dvije i više oporuka i to isti dan. Možda je oporučitelj, da bi bio siguran da se ne pobije vlastoručna oporuka napravio još jednu pred svjedocima što zakon dozvoljava. Pitanje je da li je tekst oporuka isti? A i da nije, gleda se što je povoljnije za oporučnog nasljednika. Drugi nasljednici mogu je probati i rušiti na sudu.
 11. Naknadno pronađeni dugovi iza pokojnika

  Bilježnik mora zatražiti od banke službeno stanje tih računa. Poslije toga se možete odlučiti. Ali i onda može postojati neki skriveni dug u drugoj banci što niste znali, pa se pojavi iznenada.
 12. Kuca u dvoristu

  Može, može je i iznajmljivati i ubirati plodove (najamninu).
 13. Ugovor o doživotnom i novčana sredstva

  Potpuno se slažem, to ču i napraviti i mirovinskom i banci. A onda ču ih tužiti iako se ne radi o nekoj svoti. Javim se sa rezultatima kad dobijem odgovor.
 14. Ugovor o doživotnom i novčana sredstva

  Da nastavim. Zvao mirovinski i tražio zadnju mirovinu na koju imam pravo po ugovoru o doživotnom uzdržavanju . Kažu, donesite pravomoćno rješenje o nasljeđivanju. Kažem, novac je obuhvaćen ugovorom o doživotnom uzdržavanju i bilježnik kaže da ne spada u ostavinu, što i ne spada. Prenio sam kuću a vi pravite problem za par tisuća kuna. Oni po svom. Htio bi ovdje objasniti : do 2006 godine ugovori o doživotnom uzdržavanju su bili regulirani u zakonu o nasljeđivanju a od 2006 godine regulira ih zakon o obaveznim odnosima. To pravni savjetnici u mirovinskom ne shvaćaju. Ostali su na nivou kad su završili faks i uhljebili se na mjesto savjetnika, ne miču se. Isto govori i banka gdje je ostao neki mali iznos na raćunu. Što učiniti, tužiti ih i ići u spor ?
 15. rok za parnički postupak

  Pošteno ćeš se načekati dok vas sud ne zove na prvo (pripremno) ročište, da podnese tužbu. Ja sam čekao više od godinu dana. Zagrebački sud. Pisao i požurnice nakon par mjeseci a onda su mi kao za inat zakazali ročište za godinu dana. Moje iskustvo, možda može i brže ???
×