Jump to content

minha

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav! Moje pitanje je u vezi stalne odjave prebivališta u RH. Živim izvan Hrvatske već od 2008. Obavila sam privremenu odjavu prebivališta na MUPU 2014. godine (ako se ne varam, odjavila sam prebivalište na predviđeni rok od 3 godine). U međuvremenu se moj suprug prijavio za stjecanje hr. državljanstva na temelju čl. 11 o dobivanju državljanstva na osnovu braka s hrvatskim državljaninom, stalnim iseljenikom. Dobili smo odgovor da se mene ne može smatrati stalnim iseljenikom ukoliko trajno ne odjavim prebivalište iz Hr, i da to moram učiniti u odreženom roku inače se njegov zahtjev poništava. Zanima me kakve posljedice može imati moja stalna odjava? Malo sam istraživala i pronašla da bi u tom slučaju morala predati osobnu u hrv. konzulat koji bi je poništio. To me trenunto ne brine jer osobnu ne koristim, no pitam se ima li nekih drugih posljedica na koje trebam računati. Mogu li u budućnosti bez problema ponovno prijaviti prebivalište i tražiti novu osobnu ako se vratim u Hr? I da li ću moću u Hr vaditi dokumente kao rodni list ili obavljati bilo kakve pravne postupke s putovnicom? I također, da li bih u slučaju stalne odjave morala mijenjati i putovnicu, te u novoj navesti moju adresu u inozemstvu? Unaprijed hvala na pomoći!
  2. Poštovani, Nadam se da je ovo pravi forum za ovo pitanje. Živim u malom mjestu i roditelji imaju kuću relativno blizu groblja. Prošle godine općina je odlučila proširiti groblje sve do same međe s našom kućom, doslovno tik do vrta ispred kuće; a nakon dugog opiranja roditelja, susjeda, a i ostalih stanovnika mjesta jer groblje će sada doseći neproporcionalne razmjere u samom centru mjesta, a i unatoč činjenici da već postoji prostorni plan za skoru izgradnju novog i prikladnijeg groblja izvan samog mjesta. Moji su zajedno s još par susjeda unajmili odvjetnika da bi pokušali u općini stopirati širenje groblja međutim nisu uspjeli zaustaviti njihovu samovolju. Sada me zanima, ima li realne mogućnosti za dobivanje odštete (zbog velikog pada cijene naše nekretnine i teškoće u prodaji, psihičkih učinaka života tik do groblja i konstantnih pogreba itd)? Razmišljamo i ima li veze ulazak HR u EU u kojoj možda postoje i stroži zakoni o urbanizmu pa bi se mogli na neki način i na to pozvati... Mislimo unajmiti istog odvjetnika, pa me osim pitanja je li ideja o odšteti uopće realna zanima, prije razgovora s odvjetnikom, savjet na koji način se u ovakvim situacijama dogovara plaćanje odvjetnika (da li isplata određenog postotka provizije na dobiveni iznos odštete, i ako da koliko je uobičajeni postotak?). Molim ako netko ima znanja u navedenom području da mi pomogne kojim savjetom. Unaprijed hvala.
  3. Sve je jasno. Puno hvala.
  4. Zahvaljujem na brzom odgovoru. Svaka pomoc u ovom meni teskom trenutku je dobrodosla. Nadam se da cu ga moci urazumiti. Ne razumijem sto mu je u glavi pa ce biti tesko. Cini mi se da nema namjeru naci odvjetnika- moze li se on sam braniti, priznajuci kazneno djelo; ili pod svaku cijenu mora ici na sud s odvjetnikom? I da li ova policijska istraga znaci da je nacelnik podigao tuzbu; ima li smisla da ja pokusam razgovarati s nacelnikom? Jos jednom puno hvala na pomoci.....
  5. Postovani, Imam pitanje u vezi clanka 139 kaznenog prava. Moj otac je u meni neobjasnjivom trenutku ludosti napisao prijetece pisme nacelniku opcine, prijeteci mu "da ce dobiti metak ako i dalje nastavi ciniti zlodjela" (prosirivanje groblja tik do nase kuce). Policija je vec izvrsila ispitivanje i usporedbom rukopisa dokazala da je on doista napisao to pismo. Sto je najgore, moj otac je u cijeloj ovoj neugodnoj situaciji jako neracionalan i i dalje negira cak i nama u obitelji da je on napisao to pismo i odbija potraziti pomoc odvjetnika. Sto ce se dogoditi ako i dalje nastavi s takvim stavom? Molim vas savjet...
  6. Baka moje prijateljice je nedavno poginula u prometu, naime udario ju je auto i to na pjesackom prijelazu...Krivac je naravno zena koja ju je udarila i vozila prevelikom brzinom. Bak anije bila osigurana, obitelj poginule ne zeli tuziti zenu, ali poceli su im se javljati odvjetnici koji im govore da mogu puno zaraditi od osiguranja auta, i nude svoje usluge. Provizije koje traze su vrlo razlicite, a cifre o kojima govore da se mogu dobiti isto tako razlicite, pa nas zanima necije misljenje o tome. Takodjer nije bas jasno tko bi zapravo trebao dobiti tu odstetu- da li samo djeca poginule, ili svi koji su s njome zivjeli u istoj kuci (govore o nekoj "emocionalnoj" odsteti ako se ne varam). Poginula gospodja je osim toga bila i skrbnik dvoje sad vec odraslih osoba, i majka troje djece. A zivjela je u kuci sa svojim sinom, snahom i jos troje djece. Hvala puno na odgovoru ako netko moze malo nas savjetovati.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija