Jump to content

branxo

Korisnik
 • Broj objava

  16
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Porez na dohodak od prodaje nekretnine!

  Hvala Matrix. Sad mi je sve jasno! Tnx.
 2. Porez na dohodak od prodaje nekretnine!

  Hvala na odgovoru Matrix. No, odgovor na moje pitanje iz pocetka teme nisam dobio. Da li mogu izbjeci placanje ovog poreza ako nekretninu poklonim kupcu a on meni da trazeni iznos na ruke?
 3. Porez na dohodak od prodaje nekretnine!

  Evo odgovora koji sam dobio direktno iz porezne uprave kad sam ih pitao isto pitanje kao i sad ovdje: Poštovani, Prema članku 58. stavak 5. Zakona o porezu na dohodak (NN., br. 115/16 i 106/18) ako je nekretnina iz stavaka 1., 2. i 4. ovoga članka stečena darovanjem i otuđena u roku od dvije godine od dana njezine nabave od strane darovatelja, otuđitelju se utvrđuje dohodak od imovine i imovinskih prava na način iz stavka 1. ovoga članka. U slučaju stjecanja nekretnine darovanjem, danom nabave nekretnine smatra se dan nabave darovatelja, a nabavnu vrijednost čini tržišna vrijednost u trenutku nabave. A ja sam nekretninu stekao darovanjem, znaci da ioak moram platit porez. 😞
 4. Porez na dohodak od prodaje nekretnine!

  Hvala na odgovoru. Ali neka me netko razuvjeri, mama je stekla nekretninu nasljedjivanjem, sto bi znacilo da ju je ona prodavala onda ona ne bi trebala placati taj porez na dohodak. A buduci sam ju ja stekao darovanjem onda cu vjerojatno trebat platiti porez na dohodak.
 5. Porez na dohodak od prodaje nekretnine!

  Dobila na ostavinskoj raspravi poslije smrti mojeg ocuha.
 6. Pozdrav, Majka mi je poklonila stariju kuću koja je ona naslijedila prije 9 mjeseci. E sad, kuća je stara, meni višak, i ja bi ju prodao sad nakon 9 mjeseci od dana kad ju je majka naslijedila. Što bi značilo da bi trebao platiti porez na dohodak u iznosu od 25%. Pitanje glasi, da li je teoretski moguće da izbjegnem plaćanje tog poreza ako navedenu kuću poklonim trećoj osobi (temeljem ugovora o darovanju) a ona meni plati unaprijed dogovorenu cijenu (na ruke)? Hvala na odgovoru.
 7. prodaja darovane nektretnine

  Stekla ju je prije par mjeseci, nasljedila je kucu po pokojnom ocuhu.
 8. prodaja darovane nektretnine

  tj. da se korigiram, na ovo pitanje gore sad znam odgovor, no nejasan mi dio o porezu na dohodak ukoliko odmah prodam darovano. Obračun tog poreza, kako se izračuna? U Darovnom ugovoru je stavka: tržišna vrijednost nekretnine. Što je tu najbolje staviti za vrijednost? mali iznos ili veliki (ako se to uopće kasnije prilikom prodaje uopće gdje gleda)?
 9. Pozdrav, Ako mi neki znalac može odgovoriti: mama bi mi darovala kuću, što znači da se ne plaća porez na to. Kuću namjeravam prodati odmah. Da li ju mogu odmah prodati a da mi porezna (možda) onda ne zaračuna nekakav porez kojeg smo bili oslobođeni u prvom koraku? Hvala!
×