Jump to content

qwertzy

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Za izdavanje te uporabne ne treba geodetski situacijski nacrt već samo prilozi propisani zakonom, odnosno izvod iz katastarskog plana i dokaz da je građevina izgrađena prije 15.02.1968. godine, što ste i priložili. Moje je pitanje da li vas taj tlocrt traži pisanim putem (zaključkom o dopuni zahtjeva) ili telefonski? Ako je zaključkom pričekajte rješenje i na njega se žalite (100% će ga poništiti), a ako je telefonskim putem onda vam je jasno da vas to traži samo zato da ne bi morao izlaziti na teren.
  2. I sama sam u sličnom problemu te imam pribavljeno mišljenje ministarstva uprave u kojem se pozivaju na Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te bi nadležno ministarstvo trebalo donijeti odluku o obustavi općeg akta od primjene. Zahtjev nadležnom ministarstvu je upućen (nakon što su proveli nadzor i utvrdili da je sporni akt neusklađen sa zakonom), ali već tri mjeseca ne odgovaraju, tako da mi se čini da ćemo ipak na visoki upravni sud. Članak 80.b stavak 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi - Osim u nadzoru zakonitosti općih akata iz članaka 79., 80. i 80.a ovoga Zakona, sva tijela državne uprave u okviru svoga djelokruga utvrđenog posebnim zakonom mogu neposredno provoditi nadzor zakonitosti općih akata koje u samoupravnom djelokrugu donose predstavnička tijela općina, gradova i županija i donijeti odluku o obustavi. Člankak 80.b stavak 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi - Postupak nadzora zakonitosti općeg akta iz stavka 1. ovoga članka nadležno tijelo državne uprave može provesti u svakom trenutku po stjecanju saznanja da opći akt ili pojedine odredbe općeg akta nisu suglasne s Ustavom ili zakonom.
  3. S obzirom da zemljište nije građevinsko i da je inspekcija zabranila radove očekujte obavijest o prekršaju, poziv na sud, upravne mjere i uklanjanje bespravne građevine u dosta brzom vremenu.
  4. Meni se čini da je sud pogriješio jer se pod tim brojem nalazi Stawicki v. Poland https://hudoc.echr.coe.int/eng#{"appno":["47711/99"],"itemid":["001-5083"]} Buhagiar v. Malta iz 1999. se nalazi ovdje pod drugim brojem https://hudoc.echr.coe.int/eng#{"fulltext":["buhagiar"],"itemid":["001-5027"]}
  5. Okanite se gradnje bez dozvole, sve izgrađeno poslije 21.06.2011. se ne bude moglo legalizirati već bude išlo u rušenje. Prijašnji vlasnici su bespravno proširili temelje, dozvola je izdana za kuću tlocrtnih gabarita 4.5×10 m i za sve više od toga je potrebna dozvola. Dozvola za kuću je konzumirana i "vrijedi" zauvijek, ali ne možete se pozivati na to da imate dozvolu za proširenje kad su vlasnici izašli van dozovljenih gabarita.
  6. Arhitekt mora prilikom izrade idejnog projekta za dogradnju poštivati odredbe prostornog plana, a u svima je minimalna udaljenost od međe 1 metar. Izgradnja na međi vrijedi samo u slučaju dvojnih objekata i interpolacija, što kod vas nije slučaj. Neki prostorni planovi dozvoljavaju nadogradnju postojećih kuća prema zatečenom stanju na terenu, ali to treba provjeriti u nadležnom uredu za prostorno uređenje. Najbolje bi bilo da se obratite nekom projektantu koji bude pogledao svu dokumentaciju kuće i iz prostornog plana iščitao mogućnosti dogradnje.
  7. Stan ne prodajem, pa tek sam ga kupila ... Pitanje se odnosi na oporezivanje zemljišta koji je sastavni dio stana.
  8. Situacija je slijedeća, kupila sam svoj prvi stan i zadovoljavam sve uvjete za oslobođenje poreza na promet nekretnina. Komisija je izašla na teren, napravili su svoju procjenu nekretnine i dobila sam rješenje po kojem moram platiti 5% poreza na zemljište na kojem je izgrađen stan U kupoprodajnom ugovoru stoji opis stana i stavka "...uz pravo služnosti prolaza u prizemlju, povezano sa suvlasništvom zajedničkih dijelova i uređaja zgrade" Molim pojašnjenje, hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija