Jump to content

nina_501

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. dakle, dobila sam pravomoćno rješenje o ovrsi u kojem sam drugi jamac na iznos od 113 000kn+troškovi + kamate. napominjem da sudužnik već 3 godine plaća jedan dio potraživanja, a tek sada su i meni poslali tj.firmi u kojoj radim to rješenje, a prvom jamcu ne skidaju ništa - vjerojatno se oglušio na rješenja jer je zaposlen u svojoj firmi i vjerojatno prikazuje da nema primanja i sl. samohrana sam majka i sama uzdržavam dijete, bez alimentacije i dodatnih primanja, sa plaćom od 2830 kn. rješenjem se navodi da mi se skida 1/3 plaće, što je meni apsolutno previše jer onda ostajem bez sredstava za život kako za sebe, tako i za dijete. zanima me da li je moguće išta napraviti po tom pitanju - vjerujem da se ovrha ne može odgoditi i sl, no barem da to ne bude 1/3 plaće. palo mi je na pamet eventualno sa poslodavcem sklopiti novi ugovor na neodređeno samo sa prijavom na minimalac - no opet - ne znam koliko taj minimalac iznosi te koliki je odbitak za mene i dijete, tj. koliko bi se onda moglo skidati sa plaće. hvala unaprijed.
  2. dakle, 'vako stoje stvari. sa 25 god završila srednju trgovačku i sa 26 napravila prekvalifikaciju za komercijalista. da li je kasno za to, mislim da nije - bitno je da sam napokon pokrenula ono što sam oduvijek željela. upravno me zanima jer traje 3 godine, pa barem da se dočepam diplome do 30-te. a opet, i pravo mi je isto tako zanimljivo, al te 2 godine više mi se čine duuuge. ono što me zanima jest - da li i kakve su mogućnosti upisati upravno pravo u rijeci te da li je teško, s obzirom da sam samohrana majka. kako se nastava odvija te kakve su opcije nakon završetka upravnog - da li je moguće nastaviti negdje/nešto ili ...? hvala!!
  3. hm, ono što ja mislim, tj. oko vrijednosti ovjeravanja izjave i dokumenata kod j.b. da bi to u svakom slučaju bilo korisno ali i poželjno u slučaju da primjerice saznam da me je na temelju tok sporazumnog otkaza odjevio a da ja to nisam znala. i u svakom slučaju da se ovjeri (ok, ili kako se to već kaže) da je taj sporazumni prazan, dakle bez datuma ali sa potpisom i pečatom firme. to pretpostavljam jer bih u tom slučaju se obratila državnom inspektoratu i predočila im i ugovore kao i izjavu kod j.b. te bi to dalo vjerodostojnost dokumenata, a ne da izgleda kao da ja izmišljam ili što već. nije poanta da je pobijam sporazumni i da ostanem na tom poslu, već u tome da kada se otkaz i dogodi, da dotični uz sve to snosi posljedice svojih djela. pitanje jedno, da li u tom slučaju i knjigovođa koja je sastavljala te ugovore i frizirala platne liste - da li i ona snosi dio odgovornosti?
  4. mislim da ne brkam pojmove. imam ugovor na neodređeno, zatim aneks ugovora o radu te sporazumni otkaz. dakle, radi se o 3 "papira". prekršaj je počinio što se tiče radnog vremena, to znam i sama, no na platnoj listi je sve usklađeno u sitnicu bez obzira što je u stvarnosti sasvim drugačija stvar. državni inspektorat je napravio uvid i sve je ocijenjeno kako korektno. nažalost, ja nisam bila prisutna kad je inspektorica bila već kolegica koja je u istoj situaciji kao i ja no nije spominjala neplaćanje prekovremenih, mobbing, neplaćen rad nedjeljom i praznikom. pitanje jedno - na koji način ja tu postupam nezakonito?
  5. znači, pitanje koje postavljam jest slijedeće: da li bi bilo dovoljno ugovor o radu, aneks ugovora o radu te bianco sporazumni otkaz ugovora o radu odnijeti kod bilježnika gdje bih dala izjavu da sam to potpisala pod uvjetom zadržavanja posla koje mi je neophodno s obzirom na okolnosti (malodobno dijete, samohrani roditelj, školovanje). isto tako napominjem da na sporazumnom otkazu postoji potpis i pečat firme tako da je nedvojbeno istinit. i još nešto, na aneksu ugovora o radu piše da nisam dužna odraditi otkazni rok. da li to znači da i ja mogu u slučaju pronalaska boljeg (ili drugog) radnog mjesta iskoristiti taj sporazumni otkaz i ne odraditi otkazni rok (inače traje 15 dana). ugovor o radu je smiješan. nisu plaćene nedjelje, praznici, radi se 18 sati više te slobodni dani isključivo tijekom tjedna.
  6. da ne otvaram novu temu: i sama sam imala identičnu situaciju. naime, u početku sam imala 3 ugovora na određena od po 3 mjeseca, i zatim na neodređeno, da bi kasnije se pojavio šef sa bianco sporazumnim ugovorom i aneksom kojim se utvrđuje plaća za vrijeme trajanja godišnjeg brutto 1000kn manja nego inače u netto iznosu. pitala sam što će biti ako ne potpišem, slijedio je odgovor - znaš i sama. potpis ili otkaz. samohrana sam majka malodobnog djeteta i poznata je stvar da ne smijem dopustiti da budem 1 mjesec bez primanja. da ne spominjem šikaniranja i konstantni mobbing i rad u nenormalnim uvjetima (na +38 bez klime itd) što učiniti? primjerak bianco ugovora imam kao i primjerak aneksa. navodim da na datumu aneksa piše 01,01,08. god a zapravo je potpisan u travnju '08.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija