Jump to content

pllava

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. 1. Tko je nasljednik iza vašeg pok. oca 2. je li doneseno rj. o nsljeđ. i je li to provedeno u gruntovnici 3. jesu li još živi stric i supruga drugog strica 4. ako nisu, jesu donesena rj. o nasljeđivanju Sve se može riješiti ugovorima, tako da tipa stric i žena drugog strica daruju vama (ako ste jedini nasljednik) dio imovine koji su nekad darovali vašem ocu. Ako pak više neki od "darovatelja" nisu živi, a s nasljednicima postoji spor, sve možete ishoditi sudskom presudom na utvrđenje vlasništva.
  2. nije mi jasno što vam znači "adaptacija". Pravo na nasljeđivanje kao dijete ostvitelja imate.
  3. Nije moje da se miješam, ali zar zbilja mislite da su (pretpostavljam) vaša djeca iz novog braka vrednija od djece iz prijašnjeg?
  4. I zaboravih napomenuti da ako dođe do spora oko sastava ostavine, tipa netko tvrdi da nešto spada u bračnu stečevinu, a drugi nasljednik to nijeće, javni bilježnik ili sudac prekinut će postupak i uputiti stranku na pokretanje sudskog postupka u određenom roku (onog za kojeg smatra da tvrdi manje vjerojatno), a ostavinski postupak će se nastaviti nakon ishođenja pravomoćne sudske presude.
  5. Prvo ovako, nasljeđuje se imovina ostavitelja, dakle u ostavinsku mase ne spada "pasiva". Ako su svi nasljednici suglasni da određena imovina predstvalja bračnu stečevinu, tj. da ostavitelj nije njeziv vlasnik u cijelosti nego polovice, a da je živi bračni drug vlasnik preostale polovice, tada će u ostavinsku masu ući samo polovica neke imovine. Osobna imovina ostavitelja predstavlja imovina koju je ostavitelj naslijedio ili je dobio (darovanje) i na njoj živi bračni drug ne može tržiti da se utvrdi da je to bračna stečrvina, iako ako se svi nasljednici slože javni bilježnik (sudac) to neće posebno provjeravati. Što se tiče životnog osiguranja, trebate vidjeti što piše u ugovoru u slučaju smrti osiguranika, ništa ne ide automatski. A što se tiće "pasive", nasljedik koji se prihvati nasljedstva odgovara za obveze ostavitelja do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Pozdrav
  6. Naravno da je registriran vlasnik (osnivač) društva. Promjenom se briše stari i upisuje novi osnivač. To se lijepo može vidjeti iz izvatka iz trgovačkog suda, ali ponekad se to ne upisuje u sudski registar na internetu, što ne znači da ga nema. Nadam se da sam pomogla, ako je to bio problem.
  7. uistinu nisam sigurna, ali možda netko zna, čini mi se da ztd štiti samo trgovce tj. društva upisana u sudski registar. Citiram: Tvrtka trgovačkoga društva mora se jasno razlikovati od tvrtke drugoga trgovca upisane u sudski registar kod istoga registarskoga suda. Imala sam iskustva sa dva Td upisana u registar i tu nema dvojbe da tvrtka mora biti različita, ali ovo s obrtom je možda zgodna situacija. I predlažem Vam da zaštitite žig pri zavodu za intelektualno vlasništvo.
  8. moguće je u kojem god vam to obliku odgovara, obrt, doo, dd.. s time da se ne smije zaboraviti da za vas kao radnika zaposlenog u jednom TD vrijedi zakonska zabrana konkurencije rada u drugom TD koje se bavi istim ili istovrsnim djelatnostima vašeg sadašnjeg poslodavca.
  9. prislilno na žalost slabo jer je nastupila zastara. Sud ne pazi na zastaru po službenoj dužnosti, ali odvjetnik banke će se najvjerojatnije to sjetiti spomenuti u slučaju pokretanja parnice pa bi izgubili spor i na kraju još njima platili sudske troškove.
  10. poništenje ugovora o darovanju može se tražiti zbog, u vašem slučaju, nezahvalnosti.
  11. dostava otkaza je jedna stvar i znači da ste u radnom odnosu, a davanje ostavke na mjesto direktora je druga stvar! Ako date otkaz ne podrazumijeva se da ste dali ostavku na mjesto direktora, i obrnuto, Kolege su jasno objasnili kako se daje ostavka na mjesto direktora. A što se tiće registra, svaka zainteresirana osoba ima pravo tražiti postavljanje privremenog upravitelja ako broj uprave padne tako da se ne može voditi poslovanje društva. Inače dužnost je osnivača i direktora da bez odgode podnesu prijeve za upis promjena u sudski registar, a neizvršavanje tih obveza predstavlja prekršaj, za koji su naravno propisane novčane kazne pa vam i to može biti adut u rukavu
  12. moguće je! Ako broj direktora padne tako da uprava ne može voditi društvo, članovi društva (osnivači) dužni su imenovati direktore, ako ovi to ne učine onda je to dužan učiniti nadzorni odbor, a ako društvo nema nadzornog to će učiniti sud na prijedlog zainteresirane osobe ili po službenpj dužnosti. Vidi čl. 423st. 3 ZTD-a.
  13. Zastara se prekida podnošenjem tužbe, tj. dokle god se vodi postupak na bilo kojem sudu zastara ne teče (osim u kaznenom postupku). Dakle odgovor na Vaše pitanje bi bio ne.
  14. nakon smrti stranke u postupku, sud će po službenoj dužnosti ili na prijedlog suprotne strane pozvati nasljednike da pristupe u već započetu parnicu tj. nastave je.
  15. Ako želite izbjeći da stan vaših roditelja koji bi kupila vaša buduća supruga bude u polovici i vaš, neka ga kupi (tj. podnese prijedlog za uknjižbu prije sklapanja braka) U suprotnom vaša bivša supruga ima pravo podijeti tužbu radi utvrđenja da ste suvlasnik stana u polovici dijela. Zato vi prije nego što vaša buduća supruga (prije sklapanja braka) kupi stan možete zaključiti predbračni ugovor po kojem bi u slučaju rastave braka taj stan pripao vama u polovici (ili u nekom drugom omjeru) Taj bračni ugovor držite doma u "ladici" ili ga negdje pohranite, a ako zaškripi u novom braku osigurani ste. Ne preporučam da stan kupite na vaše buduće maloljetno dijete jer se u slučaju bilo kakvog raspolaganja s tim mora suglasiti centar za soc. skrb što je dodatna komlpikacija.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija