Jump to content
Petra34

Nasljedivanje kredita pokojne mame

Preporučene objave

Pozdrav, 

Pokušati ću ovo napisati što je kraće moguće. Želim samo malo pobliže objasniti cijelu situaciju da mogu dobiti što točniji odgovor.

Majka mi je preminula 2012. g. Naslijedila sam nekretninu skupa s bratom s time da je rečeno na ostavinskoj raspravi da on nasljeduje sve pokretnine to jest dugovanja prema banci (kredit...), a ja nekretnine. (kuću sam dvije god. kasnije prebacila svom tati, nije prodana niti nista, niti sam se okoristila od nje)

2017. g. dobivam od JB da moram podmiriti dugovanja po kreditu u iznosu od 8000 € (glavica). Mom bratu nisu slali nikakve opomene i sl, ili možda i jesu ali ga nisu našli ocito. Naravno da se žalim. U žalbi navodim da nisam to dužna podmiriti jer na ostavinskoj smo brat i ja  potpisali da on nasljeduje sve pokretnine (sva potraživanja prema banci) a ja nekretnine (tada sam bila uvjerena da dug neću morati platit). Sud donosi odluku u mojem korist na što se banka naravno žali (ovaj put slučaj preuzimaju hanzekovic i partneri). Pozvana sam na ročište i opet iznosim žalbu od ranije. Na koncu je donešena odluka suda da ja moram platiti dug  (glavnicu kredita sa zateznim kamatama koji je sud odredio po zakonu, a ne po kamatama banke, pretpoatavljam) Trenutno sam u dogovoru s bankom da riješim taj dug jednokratno (morati ću reprogramirati svoj kredit koji imam i jos dignuti da pokrijem mamin kredit) Dogovor je da platim glavnici ali su spomenuli i dug po tekućem. 

Napokon moje pitanje glasi. S obzirom da se tu nigdje ne spominje dug po TEKUĆEM RAČUNU pokojne mame (dug je sada skupa s kamatama 1000€), zači nigdje ga nije naveo JB niti hanzekovici niti banka. Da li moram i to podmiriti, da li ce me ganjati poslje nakon što kredit sredim, da li i to nasljeđuju nasljednici nekretnina? Rado bih riješila sva dugovanja ali još ovih 1000€ mi je previše. 

Imala sam rok žalbe 8 dana, ali ne želim se žaliti i nabijati si dodatne sudske troškove jer nema smisla.

Isto tako sam vidjela na e-građani da je banka uložila žalbu na presudu što mi uopće nije jasno pa resuda je išla u njihovu korist, što još hoće?? 

Zahvaljujem se i isprike na podužem tekstu. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×